Σχέδιο για νέα μείωση της παροχής ρευστότητας προς τη Ελλάδα μέσω του ELA επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Για σχέδιο νέας μείωσης της παροχής ρευστότητας προς την Ελλάδα από την ΕΚΤ κάνει λόγο το BloombergΤο οικονομικό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην ΕΚΤ, τις οποίες δεν κατονομάζει, αναφέρει ότι ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός έχει θέσει στο τραπέζι πρόταση για αύξηση του «κουρέματος» επί των εχέγγυων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για να εξασφαλίσουν δανεισμό από την ΤτΕ. Αυτό, αυτομάτως, υποστηρίζει το Bloomberg, παραπέμπει σε μείωση της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες.

Στην πρόταση αυτή, η οποία πάντως δεν έχει συζητηθεί επίσημα από το ΔΣ της ΕΚΤ, παρουσιάζονται τρεις τρόπους περιορισμού της ρευστότητας, που δεν αναλύονται όμως στο δημοσίευμα του Bloomberg.

«To πάρτι του ευρώ τελείωσε για την Ελλάδα»

Εν τω μεταξύ, το Βloomberg φιλοξενεί νέο δημοσίευμα για ενδεχόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις και Grexit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο, «η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση βρίσκεται πολύ μακριά από τη λύση του προβλήματος διχοτόμησης της τάσης κατά της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι πιστωτές. Η τελευταία κίνηση να δεσμεύσει τα χρήματα των δήμων και των περιφερειών, επικαλούμενη “τις εξαιρετικά έκτακτες και απρόβλεπτες ανάγκες” δείχνει ότι η χώρα ξεμένει όντως από ρευστότητα», εκτιμά το Bloomberg.

«Τα περιθώρια στενεύουν και κανένα από τα πιθανά σενάρια για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια δεν δείχνει να είναι συμβατό με την παραμονή της χώρας στο ευρώ» προσθέτει ο αρθρογράφος, σχολιάζοντας πως «πρόκειται για μια αλήθεια που δεν αποδέχεται η Ελλάδα».

«Ορισμένοι έξυπνοι άνθρωποι έχουν αρχίσει ήδη να λένε πως ίσως η χώρα τα καταφέρει καλύτερα μόνη της» επισημαίνει επίσης.

«Η Ελλάδα μπήκε στο ευρώ με ψεύτικα στοιχεία»

Πυρά ασκεί το Bloomberg στην Ελλάδα και για τον τρόπο που εισήλθε στη ζώνη του ευρώ.

«Η χώρα δεν μπορούσε να εμφανίσει έλλειμμα ύψους 3% του ΑΕΠ και να προκριθεί για την ένταξη (στην Ευρωζώνη). Έτσι, προσέλαβε την Goldman Sachs για λίγες φανταχτερές χρηματοοικονομικές τεχνικές που έφτιαξαν το “σωστό νούμερο” έως το 1999. Και όταν το έλλειμμα αρνήθηκε πεισματικά να υποχωρήσει στο απαιτούμενο επίπεδο κατά τα επόμενα έτη, η Ελλάδα βρήκε έναν ακόμη πιο εύκολο τρόπο να παραποιήσει τα δεδομένα: είπε ψέματα ξανά και ξανά για να πει τελικά την αλήθεια το 2004, όταν αναθεώρησε τα στοιχεία για τα ελλείμματα των προηγούμενων ετών. Υπάρχει λοιπόν ένα ισχυρό επιχείρημα πως η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ δεν έπρεπε να έχει επιτραπεί εξ αρχής και πως έπρεπε να έχει “αποβληθεί” όταν αποκαλύφθηκε η κακοδιαχείριση» αναφέρει ο αρθρογράφος.

O David Powell του «Bloomberg Intelligence» υπολογίζει πως η Ελλάδα μπορεί οριακά να αποφύγει ενδεχόμενο «ατύχημα», καταβάλλοντας έστω και την ύστατη στιγμή την οφειλή των 774 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου. Ωστόσο, στις 20 Ιουλίου καλείται να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, «η γενναιοδωρία της οποίας μέσω του ELA είναι αυτήν τη στιγμή το μοναδικό πράγμα που στέκεται ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και τη χρεοκοπία».

«Εάν ωστόσο η Ελλάδα χρεοκοπήσει, οι τράπεζες θα βουτήξουν μαζί της αφού η αξία του κρατικού χρέους που διακρατούν θα καταρρεύσει, ενώ οι κανόνες που εμποδίζουν την ΕΚΤ να στηρίζει αφερέγγυα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ανακόψει τη ροή κεφαλαίων προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο» προσθέτει ο αρθρογράφος.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης