«Γιατί γελάει ο Γιάνης Βαρουφάκης τη στιγμή που οι εκροές κεφαλαίων από την Ελλάδα κατά το τελευταίο εξάμηνο ανέρχονται στα 62 δις ευρώ;» διερωτάται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

«Ελλάδα και δανειστές, καλό θα ήταν να κάνουν ένα βήμα πίσω και να εξετάσουν τα “συντρίμμια”, καθώς ανοίγει σήμερα ακόμα μια εβδομάδα διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζεται στο άρθρο του Mark Whitehouse, που δημοσιεύεται στο Bloomberg View.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα στοιχεία της ΤτΕ, η οποία καταγράφει το κάθε ευρώ που φεύγει από μια χώρα ως διακύβευμα, προκύπτει ότι οι εκροές κεφαλαίων έχουν φτάσει σε επίπεδα χωρίς κανένα προηγούμενο, τονίζει ο αρθρογράφος, εκτιμώντας ότι «μέσα σε ελάχιστους μήνες κατάφεραν να αποδομήσουν την εμπιστοσύνη που έχτιζαν επί πολλά χρόνια».

Μόνο το τελευταίο εξάμηνο μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, περίπου 62 δισ. ευρώ «έκαναν φτερά» από την Ελλάδα. Το ιλιγγιώδες ποσό αντιστοιχεί στο 1/4 του εγχώριου ΑΕΠ.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε θα σταματήσει η φυγή κεφαλαίων. Ακόμα κι αν η Ελλάδα και οι δανειστές της ξεπεράσουν το τρέχον αδιέξοδο, θα πρέπει σίγουρα να αρχίσουν συζητήσεις για ένα πιο μακρόπνοο πρόγραμμα, ώστε να αντιμετωπιστεί το βάρος του χρέους, που εξακολουθεί να είναι δυσβάσταχτο, στο 175% του ΑΕΠ», σχολιάζει ο Mark Whitehouse.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπενθυμίζει πως το Bloomberg από την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει πως η καλύτερη προσέγγιση που θα έπρεπε να ακολουθήσει η Ευρώπη ήταν η επικέντρωση σε μια τελική συμφωνία με την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και σημαντική ελάφρυνση του χρέους της.

«Μόνο έτσι θα μπορούσε η Ελλάδα να ακολουθήσει μια ρεαλιστική πορεία προς τη φερεγγυότητα και την οικονομική ανάκαμψη», τονίζει, προσθέτοντας ότι «όσο συνεχίζονται οι διαπληκτισμοί, τόσο πιο περιττή ζημιά θα γίνεται και θα διαβρώνονται τα όποια ωφελήματα η κάθε πλευρά ελπίζει να κερδίσει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης