Μια διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει πως οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα μπορούν να διενεργούν έρευνες σε σπίτια φορολογουμένων ακόμη και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μοναδική προϋπόθεση για τους ελέγχους αυτούς είναι οι κατοικίες να αποτελούν την έδρα ελεύθερων επαγγελματιών. Η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει το ΥΠΟΙΚ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αύξησης των δημοσίων εσόδων.

Επί της ουσίας, με τη συγκεκριμένη διάταξη ανοίγει ο δρόμος για τη διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων στις πρώτες κατοικίες τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι το 95% όσων διαθέτουν μπλοκάκι δηλώνει την ιδιωτική του κατοικία ως χώρο άσκησης επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι ελεγκτές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να περνούν την είσοδο χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται το έργο των εφοριακών, ενώ την ίδια στιγμή αρκετοί κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, το ίδιο πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη διενέργεια ελέγχων όλο το 24ώρο και το ότι οι ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα μπορούν να βάζουν «λουκέτο» σε καταστήματα για φορολογικές παραβάσεις, ανά πάσα στιγμή όλο τον χρόνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης