Τα ίχνη του χρήματος με ελληνικό «άρωμα» αναζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς στα αποκαλούμενα Paradise Papers προκειμένου να διαπιστώσουν εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμφανίζονται να διαθέτουν offshore εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους.

Η επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Μαριάννα Ψαρουδάκη διέταξε τη διενέργεια έρευνας, μετά το σάλο που προκάλεσε η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τα Paradise Papers με στόχο τον εντοπισμό τυχόν «ύποπτων» κινήσεων από τα ελληνικού ενδιαφέροντος, φυσικά και νομικά πρόσωπα που καταγράφονται σ’ αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα θα είναι συνδυαστική με τις υπόλοιπες λίστες που έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη για καταθέτες του εξωτερικού αλλά και για καθένα από τα 130 ονόματα που φέρονται να περιλαμβάνονται στα Paradise Papers από 252 διευθύνσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η εισαγγελέας στην παραγγελία της ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία από τα Paradise Papers, όταν παραληφθούν από τις ελληνικές αρχές, να ελεγχθούν προκειμένου να αξιολογηθεί εάν οδηγούν σε αξιόποινες πράξεις, όπως ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή.

Για το λόγο αυτό θεωρείται αναγκαίο να εξεταστούν όχι μόνο «κατά μόνας» αλλά να αξιοποιηθούν κυρίως σε συνδυασμό με τις άλλες γνωστές λίστες που διαθέτουν οι οικονομικοί εισαγγελείς ( Μπόργιανς, Ρηνανίας και άλλες).  Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, διενεργείται έρευνα για το θέμα και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αυτό γιατί, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεκαθαριστεί το θέμα της νομιμότητας ή μη, της ύπαρξης των εξωχώριων εταιρειών, καθώς, όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, το όλο θέμα φαίνεται πως κινείται στο δυσδιάκριτο όριο μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης