Στην αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης προέβη η FED, στην πρώτη αλλαγή επιτοκίων από το 2006.

Η ισχυρή γυναίκα της Fed, Τζάνετ ΓιέλενΗ απόφαση της νομισματικής επιτροπής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για τα μηδενικά επιτόκια ήταν ομόφωνη (10-0). Πλέον, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο εύρος 0,25% – 0,50%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση των επιτοκίων αντανακλά, σύμφωνα με την Fed, τις «εύρωστες» καταναλωτικές δαπάνες και το θετικό επενδυτικό και επιχειρηματικό κλίμα.

«Δεδομένων των εγχώριων και διεθνών εξελίξεων, οι κίνδυνοι για την οικονομία και την αγορά εργασίας κρίνονται ισορροπημένοι» αναφέρεται ενδεικτικά.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Fed θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την πορεία του πληθωρισμού, προκειμένου ανά πάσα στιγμή, εάν κριθεί αναγκαίο, να παρέμβει και να τροποποιήσει την πολιτική της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει συνέπειες, όχι μόνο για την αμερικανική οικονομία, αλλά και για την Ευρώπη, την Ασία και τις αναδυόμενες οικονομίες, εκτιμά ο Ralph Solveen, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος ερευνών της Commerzbank.

Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αναμένεται επίσης να δημιουργήσει τάση υποτίμησης του ευρώ οδηγώντας πιθανόν στην εξίσωσή του με το δολάριο.

Ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης, μιλώντας στο zougla.gr αναφέρει πως η κίνηση αυτή μελλοντικά μπορεί να αποσκοπεί στην υποτίμηση του ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Οι 10 ακραίες προβλέψεις της Saxo Bank για το 2016, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2015, 13:38

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης