Οι αναδυόμενες οικονομίες κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο από μια νέα ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη παρά το γεγονός ότι μετά την ανάκαμψη τους από την παγκόσμια κρίση του 2008-2009 αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, τα δημοσιονομικά προβλήματα στις ΗΠΑ και οι πιθανές εγχώριες φούσκες θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές αναταράξεις στις αναδυόμενες οικονομίες εάν οι εθνικές αρχές δεν αναλάβουν δράση σήμερα για να ενισχύσουν τις άμυνες τους, αναφέρει το ΔΝΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογραμμίζει παράλληλα ότι οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να συνδυαστούν τερματίζοντας απότομα μια μακρά περίοδο ισχυρής ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες.

Αν και οι συνεχιζόμενες αναταράξεις κυρίως από την κρίση χρέους στην Ευρώπη έχει διαχυθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, επιβραδύνοντας το εμπόριο και τροφοδοτώντας την υψηλή μεταβλητότητα στις κεφαλαιακές ροές, πολλές αναδυόμενες οικονομίες έχουν δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα καθώς αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς.

Η σχετική ηρεμία των τελευταίων δύο ετών θα μπορούσε να αποδεχθεί προσωρινή, καθώς υπάρχουν «σημαντικοί κίνδυνοι» οι προηγμένες οικονομίες να γνωρίσουν και νέα ύφεση, αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση «World Economic Outlook».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης