Την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας ως αποτέλεσμα των capital controls αντιπροσωπεύει το μεγάλο ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών που καταγράφηκε στη σημερινή συνεδρίαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρασαν πέντε εβδομάδες από την ημέρα επιβολής υποχρεωτικής αργίας. Οι πύλες άνοιξαν εκ νέου και οι επενδυτές προχώρησαν σε συνεχείς ρευστοποιήσεις των μετοχών τους, επηρεασμένοι από το κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας. Ωστόσο, το ελάχιστο ενδιαφέρον αγοράς οδήγησε στα… τάρταρα τον τραπεζικό τομέα, όπου τα warrants της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha Bank αγγίζουν το μηδέν. Η έναρξη των συναλλαγών συνοδεύτηκε από πτώση 12,5%, η οποία έφθασε ακόμα και στο 22%.

Την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας ως αποτέλεσμα των capital controls αντιπροσωπεύει το μεγάλο ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών που καταγράφεται από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασηςΟ γενικός δείκτης έκλεισε στις 668,06 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 16,23% (ή 129,46 μονάδων), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 66,57 εκατομμύρια ευρώ.

Σημείο αφετηρίας για τον Γενικό Δείκτη ήταν οι 797,52 μονάδες, όπου είχε κλείσει την τελευταία Παρασκευή πριν από την τραπεζική αργία και τα capital controls. Συνολικά 47,9 δισεκατομμύρια ευρώ εγκλωβισμένων αξιών από τις 26 Ιουνίου έχουν μπει στον φωτεινό πίνακα του χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, σήμερα θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για την αγορά, προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος των πιέσεων και να αποτυπωθεί η ζημία που έγινε στην πραγματική οικονομία το τελευταίο δίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έχει απαγορεύσει τις ανοιχτές πωλήσεις επί των μετοχών σε μια προσπάθεια περιορισμού των απωλειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεράστιες απώλειες στον τραπεζικό τομέα

Ισχυρές πιέσεις δέχονται, όπως αναμενόταν, από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης οι μετοχές των συστημικών τραπεζών.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει κλειδώσει στο -30%, στα 0,28 ευρώ με 55 εκατ. τεμάχια προς πώληση, η ΕΤΕ βρίσκεται επίσης στο -30% στα 0,84 ευρώ με 16 εκατ. τεμάχια προς πώληση, η Alpha Bank είναι στο -30% στα 0,226 ευρώ με 95 εκατ. τεμάχια προς πώληση και η Eurobank επίσης στο -30% στα 0,101 ευρώ με 133 εκατ. τεμάχια προς πώληση.

Τραγική η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας έπειτα από πέντε εβδομάδες αναστολής, ενώ σε ισχύ βρίσκονται ακόμη οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίωνΗ χρηματιστηριακή κοινότητα επικεντρώνεται στην καταγραφή του μεγέθους των αναμενόμενων πιέσεων που ασκούνται κατά την πρώτη ημέρα λειτουργίας της αγοράς, προκειμένου να καταστεί ρεαλιστική η εξαγωγή συμπερασμάτων για τις επόμενες εξίσου κρίσιμες συνεδριάσεις. Διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το πρακτορείο Reuters και οι Financial Times, είχαν μεταδώσει πως ο Γενικός Δείκτης αναμενόταν να υποστεί μεγάλες απώλειες, που δεν αποκλείεται να έφθαναν το 20%, καθώς ο συνδυασμός των περιορισμένων συναλλαγών, της ανησυχίας για το μέλλον αλλά και της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας επηρεάζει τους επενδυτές.

Με τη χώρα να βρίσκεται εκτός προγράμματος οικονομικής βοήθειας, τη διαπραγμάτευση στον αέρα και τον κίνδυνο ενός Grexit πιο ορατό από ποτέ, στις αρχές Ιουλίου είχε ληφθεί η απόφαση για προσωρινή διακοπή των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η επανέναρξη των συναλλαγών θεωρείται κομβικής σημασίας για την επιστροφή της ομαλότητας στην ελληνική οικονομία.

Τι ισχύει με τους περιορισμούς στις συναλλαγές

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προβλέπεται:

α) η επαναλειτουργία της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών

β) η επαναλειτουργία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενούς Αγοράς Τίτλων (ΗΔΑΤ), σε συνέχεια και της σχετικής απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος

γ) η επαναλειτουργία της Εταιρείας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ

δ) η επαναλειτουργία του διακανονισμού αξιών σε τίτλους της ελληνικής αγοράς από το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛΚΑΤ)

ε) η αναστολή εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 5 και της παρ. 1.ii του άρθρου 2 της Απόφασης ΕΚ 6/675/2014 ως προς την παροχή πίστωσης εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών από ΑΕΠΕΥ

στ) η συνέχιση της αναστολής εξαγοράς μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων

ζ) η απαγόρευση της δημιουργίας ή της αύξησης των αρνητικών θέσεων όπως και η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων επί των μετοχών εισηγμένων στην αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στην ΕΝΑ (Εναλλακτική Αγορά) για τις οποίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης