Εμπόδιο για την ανάκαμψη αποτελούν οι «ολιγάρχες» σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times. Είναι το δεύτερο διεθνές μέσο ενημέρωσης με αυξημένη επιρροή και αξιοπιστία, ύστερα από το γερμανικό Spiegel, που δίνει έκταση στο ρόλο της οικονομικής ολιγαρχίας στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα αναφέρεται στις ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας και τις σχέσεις που έχουν αναπτύξει με το πολιτικό σύστημα, το οποίο υπερασπίζεται τα προνόμιά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα προβλήματα της Ελλάδας αποδίδονται συχνά στον δημόσιο τομέα και τους απρόθυμους δημοσίους υπαλλήλους, το εκτενές συνταξιοδοτικό σύστημα και τις μη ανταγωνιστικές βιομηχανίες με τους καλοπληρωμένους υπαλλήλους – αναφέρει η εφημερίδα.

«Παραγνωρίζεται όμως ο ρόλος που έχουν παίξει μερικές ισχυρές οικογένειες, πολιτικοί καθώς μέσα ενημέρωσης – που συχνά ανήκουν σε μεγιστάνες- οι οποίοι δημιούργησαν την υπάρχουσα δομή εξουσίας στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, την ώρα που η χώρα πλήττεται από σκληρή λιτότητα, οι Έλληνες οργίζονται για την κάστα των ολιγαρχών» που οδήγησε στη δημιουργίας μιας κλειστής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, είναι δεκάδες οι ισχυρές οικογένειες που ελέγχουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως τις τράπεζες, τη ναυτιλία και τις κατασκευές.

Ως αποτέλεσμα, σημειώνουν οι New York Times, η ελληνική οικονομία υστερεί σε ανταγωνιστικότητα, γεγονός το οποίο ευνοεί τη δημιουργία καρτέλ κι ενισχύει τον καπιταλισμό.

Ως παράδειγμα των όσων υποστηρίζει το δημοσίευμα για τους Έλληνες «ολιγάρχες» επιχειρηματίες, η εφημερίδα παρουσιάζει την ιστορία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, ο κ. Λαυρεντιάδης επανέρχεται στο προσκήνιο, ως ένα από τα ονόματα που περιλαμβάνονται στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ, με λογαριασμούς στο εξωτερικό, και υποψίες φοροδιαφυγής.

Οι New York Times επισημαίνουν μάλιστα το γεγονός ότι στο διοικητικό συμβούλιο της Omega Bank εκτός από τον ίδιο τον κ. Λαυρεντιάδη, συμμετείχαν ο πεθερός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Μάλιστα η εφημερίδα, αναφέρεται σε δίωρη συνέντευξη στο παρελθόν με τον κ. Λαυρεντιάδη, στην οποία εμφανίστηκε χαλαρός, χαμογελαστός, ντυμένος με ένα άψογο μπλε κοστούμι και γραβάτα κι αναρωτήθηκε: «Γιατί εγώ; Είμαι ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα πάντα». Πρόσθεσε πως δεν αντιλαμβάνεται για ποιο λόγο δεν ασχολούνται με άλλους που έχουν μεγαλύτερα προβλήματα για να καταλήξει: «πάντως δεν θα πω ονόματα – δεν είναι το στυλ μου αυτό…»

Το μείζον ερώτημα που προκύπτει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι αν οι Έλληνες ηγέτες θα αλλάξουν αυτή την κατάσταση. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της διαφάνειας, η χώρα υποχώρησε 14 θέσεις στους σχετικούς πίνακες.

Eπιμέλεια: Aννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης