Μετρημένα καθησυχαστικός για την παροχή έκτακτης ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και πεπεισμένος ότι η «μπάλα» για τη συμφωνία με τους εταίρους βρίσκεται αποκλειστικά στο «γήπεδο» της ελληνικής πλευράς εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντάγκι κατά την ομιλία του το μεσημέρι της Δευτέρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε όλα τα εργαλεία να διαχειριστούμε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας»Στο πλαίσιο της τριμηνιαίας ακρόασής του ενώπιον της επιτροπής της Ευρωβουλής για την Οικονομική και Νομισματική Πολιτική στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντράγκι τοποθετήθηκε επί του ελληνικού ζητήματος και δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις επί της θέσης του θεσμού που προεδρεύει σε αυτό.

Παρά το γεγονός ότι ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η λύση για την Ελλάδα είναι πολιτική και ότι η ΕΚΤ ως «οικονομικός θεσμός» δεν μπορεί να πάρει θέση στις διαπραγματεύσεις, εντούτοις άσκησε έντονες πιέσεις προς την Αθήνα, υποσχόμενος ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μόνο αν πληρούν συγκεκριμένους όρους.

Σημείωσε δε ότι η ΕΚΤ είναι προετοιμασμένη να διαχειριστεί το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και επανέλαβε ότι το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας θα επανεξετάσει την αύξηση του ορίου έκδοσης Εντόκων Γραμματίων του Δημοσίου μόνο εφόσον υπάρξει αξιόπιστη προοπτική για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χρειάζεται πολιτική λύση

Υπάρχει ανάγκη για ισχυρή και ολοκληρωμένη συμφωνία με την Ελλάδα πολύ σύντομα, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια συμφωνία με την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ευρωζώνης. «Χρειάζεται μία πολιτική απόφαση για την Ελλάδα» από πολιτικούς εκπροσώπους και όχι από τραπεζίτες τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι, σημειώνοντας πως μόλις υπάρξει η συμφωνία, τότε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναθεωρήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων (σ.σ.: το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 15 δισ. ευρώ).

«Η μπάλα ανήκει αποκλειστικά στο γήπεδο της Ελλάδας»«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή και κατανοητή συμφωνία για την Ελλάδα σύντομα. Ως τέτοια εννοώ μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και θα έχει δημοσιονομικό νόημα. Μια τέτοια απόφαση χρειάζεται για την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη. Πρέπει να γίνει το “τελευταίο μίλι” αλλά η μπάλα ανήκει αποκλειστικά στο γήπεδο της Ελλάδας» ανέφερε.

«Ρευστότητα όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες…»

«Η ΕΚΤ δρα ανεξάρτητα και ακολουθεί τους κανόνες» συνέχισε καθιστώντας σαφές πως η ΕΚΤ δεν υποκύπτει σε εκατέρωθεν πολιτικές πιέσεις καθώς «δεν είναι πολιτικός θεσμός».

«Δραματική» η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας»«Θα αποφασίζουμε με πλήρη ανεξαρτησία και με βάση το καταστατικό μας. Αυτό τον κανόνα ακολουθήσαμε και θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε. Ήδη διατέθηκε (στις ελληνικές τράπεζες) ρευστότητα 118 δισ. ευρώ, διπλάσιο ποσό από το 2014. Περίπου 66% του ελληνικού ΑΕΠ, το μεγαλύτερο ποσοστό έναντι όλων των υπόλοιπων χωρών» είπε χαρακτηριστικά.

.Ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, εφόσον είναι φερέγγυες και με επαρκή ενέχυρα. Ακόμη υπογράμμισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα επανεξετάσει το όριο έκδοσης έντοκων γραμματίων του Δημοσίου, εφόσον υπάρξει αξιόπιστη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.



Σε αχαρτογράφητα νερά αν έρθει το Grexit

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο Μάριο Ντράγκι απάντησε ότι «έχουμε όλα τα εργαλεία να διαχειριστούμε μία τέτοια κατάσταση». Χαρακτήρισε «δραματική» την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ότι «αυτό δεν είναι πάντα λάθος άλλων». 

Πάντως, υπογράμμισε πως ένα τέτοιο σενάριο θα αναγκάσει την ευρωζώνη να εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά.

Όπως είπε η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί αλλά δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες για το οικοδόμημα του ευρώ. Σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει τώρα δείχνει ότι η ένωσή μας είναι ένα μη ολοκληρωμένο ακόμα οικοδόμημα.

Αισιοδοξία για την ευρωπαϊκή οικονομία

Όσον αφορά στην πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς η ανάκαμψη ενισχύεται ολοένα και περισσότερο. Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υπογράμμισε πως η οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, καθώς η ανάκαμψη αυξάνεται και οι επενδύσεις πληθαίνουν. Μάλιστα, εκτίμησε πως το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2016 και κατά +2% το 2017. «Παραμένουμε επιφυλακτικά πεπεισμένοι για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας» τόνισε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης.

Σχετικά με την πορεία της ποσοτικής χαλάρωσης, εξήγησε πως η αγορά ομολόγων έχει βελτιώσει την προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη. «Στόχος είναι ο πληθωρισμός να παραμείνει κάτω του 2% σε μακροπρόθεσμη βάση».

Αναφερόμενος στη μεταβλητότητα των αγορών, εξήγησε πως πάντα εμφανίζεται μετά από την έναρξη ενός προγράμματος λόγω της μείωσης των τιμών.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης