Ο 55χρονος, Michael Kevin O’Leary, είναι ο άνθρωπος που «απογείωσε» τη Ryanair, η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, σε επιβατική κίνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση της εταιρείας να δημιουργήσει βάση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ενταγμένη στη «φιλοσοφία» χαμηλού κόστους που ο O’leary καθιέρωσε στην εταιρεία.

Η καριέρα του Ιρλανδού επιχειρηματία ξεκίνησε ουσιαστικά στους κόλπους της Ryanair, όπου το διάστημα 1991-1994 ήταν αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Τέλη του 1994, θα αναλάβει τα ηνία της αεροπορικής, εγκαινιάζοντας τη στρατηγική των φθηνών εισιτηρίων, δηλώνοντας, την εποχή εκείνη, ότι «οι άλλοι αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν την τιμή των εισιτηρίων. Εμείς αναρωτιόμαστε πώς καταργήσουμε τα εισιτήρια».

Βέβαια, το «μυστικό» του O’leary βρισκόταν στις χρεώσεις που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή και αργότερα. Έτσι, ο Ιρλανδός επιχειρηματίας εγκαινίασε μία εποχή φθηνών ταξιδιών, η τιμή των οποίων γινόταν τσουχτερή, εάν ο επιβάτης έκανε ψώνια στο αεροπλάνο, ήθελε αριθμημένη θέση ή ενοικίαζε αυτοκίνητο από συγγενική της Ryanair εταιρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκκεντρικός…

Ο O’leary θεωρείται ως ένας εκκεντρικός επιχειρηματίας που δεν διστάζει να απειλήσει –όχι μόνο με αγωγές-όσους είναι εναντίον του. Στην ιστορία θα μείνει το «πρεσάρισμα» που είχε δεχτεί από τον O’leary δημοσιογράφος που ερευνούσε τα αίτια ενός ατυχήματος με αεροσκάφος της Ryanair. Μάλιστα, ο 55 χρονος Ιρλανδός έχει κάτι που…παραμέμπει στον Μιχάλη Λιάπη, καθώς το 2004 είχε τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του, μία Mercedes S-Class πινακίδες ταξί!

Και αυτό για να μπορεί να κυκλοφορεί στις λεωφορειολωρίδες του Δουβλίνου, ώστε να κινείται πιο γρήγορα.

Μία από τις πιο εκκεντρικές ιδέες, που δεν έγινε πράξη, ήταν η χρέωση για τη χρήση τουαλέτας, αλλά και ειδικής χρέωσης για τους πιο ευτραφείς…επιβάτες.

Λίγο οι περίεργες ιδέες λίγο οι απότομοι τρόποι, δημιούργησαν προβληματισμό στους μετόχους της Ryanair, οι οποίοι ζήτησαν από τον Ιρλανδό κροίσο να περιορίσει τις δημόσιες τοποθετήσεις καθώς δημιουργούσαν πρόβλημα στην εικόνα της εταιρείας.

Eπενδύει στην Ελλάδα

Ωστόσο, η εκκεντρικότητα του O’leary, όπως και η «χαμηλού κόστους» νοοτροπία έχει «εμποτίσει» τη Ryanair. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις Τύπου, που διοργάνωσε η εταιρία στην Αθήνα, δεν υπήρχε ούτε…νερό για τους δημοσιογράφους.

Οι εχθροί της Ryanair υποστηρίζουν ότι η εταιρεία κανιβαλίζει τις αγορές, όπου δραστηριοποίεται και ότι δεν επενδύει σε ανάπτυξη και βιωσιμότητα. Αναφέρουν ακόμη ότι η δημιουργία βάσης στην Αθήνα, θα «κανιβαλίσει» την κίνηση με άμεση ζημιά για τους υπάρχοντες παίκτες που έχουν επενδύσει στη διαρκή παρουσία τους.

Πάντως, η Ryanair ετοιμάζεται από τον Απρίλιο να πετάξει προς έξι προορισμούς (Ρόδο, Χανιά, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Πάφο και Μιλάνο) από την Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι θα φέρει 1,2 εκατ. επιβάτες, σε ετήσια βάση, στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το business plan

Η Ryanair, στο πλαίσιο της επένδυσης ύψους 280 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα, θα ανοίξει την 3η ελληνική βάση στην Αθήνα τον Απρίλιο, με 2 αεροπλάνα και 6 νέους προορισμούς προς: Χανιά, Λονδίνο (Στάνστεντ), Μιλάνο (Μπέργκαμο), Πάφο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη, η οποία θα εξυπηρετεί 1,2 εκ. επιβάτες ετησίως και αναμένεται σύμφωνα με την εταιρεία, να δημιουργήσει 1200 νέες θέσεις εργασίας με πάνω από 150 πτήσεις εβδομαδιαίως.

Η νέα βάση της Ryanair στην Αθήνα θα εξυπηρετεί:

•6 νέους προορισμούς προς Χανιά, Λονδίνο, Μιλάνο, Πάφο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη
•2 αεροπλάνα με βάση την Αθήνα
•Πάνω από 1.2εκ. επιβάτες ετησίως στην Αθήνα

Στο πλαίσιο αυτό η Ryanair προσφέρει θέσεις σε έκπτωση, με τιμές από 12 ευρώ για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Οι θέσεις αυτές θα είναι διαθέσιμες έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου. Οι 6 νέοι προορισμοί θα ισχύσουν από τον Απρίλιο.

Η Ryanair θα επεκταθεί στην Θεσσαλονίκη ως ακολούθως:

1 αεροπλάνο με βάση τη Θεσσαλονίκη
3 νέες διαδρομές: Αθήνα, Πίζα και Βαρσοβία (16 στο σύνολο)
212 πτήσεις ανά εβδομάδα

Η Ryanair γιορτάζει τη νέα βάση στη Θεσσαλονίκη με την έκδοση 100.000 θέσεων σε έκπτωση, με τιμές που ξεκινούν από 12 ευρώ για τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο, οι οποίες θέσεις θα είναι διαθέσιμες έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (16 Ιανουαρίου).

Οι νέοι προορισμοί της Ryanair θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο και θα είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα www.ryanair.com από αύριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης