Συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες 25 δισ. ευρώ για 25 από τις τράπεζες που συμμετείχαν στην άσκηση έδειξαν τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από το ποσό αυτό, ήδη 12 από τις 25 τράπεζες έχουν καλύψει τα 14 δισ. ευρώ, γεγονός που μειώνει τις πραγματικές ανάγκες στα 11 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις ελληνικές τράπεζες δεν προκύπτουν κεφαλαιακές ανάγκες, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας core Tier 1 άνω του 5,5%. Στην καλύτερη θέση βρίσκεται η Alpha Bank με δείκτη 6,5% και έπεται η Πειραιώς με 6,1%.

Πέρασαν οι συστημικές τράπεζες

Η Alpha Bank πέρασε χωρίς πρόβλημα τη δοκιμασία της ΕΚΤ και η τράπεζα Πειραιώς, ενώ μετά την αύξηση κεφαλαίου θα έχει περίσσευμα κεφαλαίων της τάξης των 340 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το stress test της ΕΚΤ, η Εθνική είχε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Έχει ήδη μαζέψει το 2014 κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών της Finansbank.

Κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 70,6 εκατ. ευρώ προκύπτουν για την Eurobank. Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του τέλους 2013, και έχει σηκώσει 2,86 δισ. από την αύξηση κεφαλαίου. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι μόλις 70,6 εκατ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης