Μπορεί να έχει προβλεφθεί έκπτωση για τα ακίνητα που ήταν κενά και δεν ηλεκτροδοτούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013, ωστόσο, όπως υπολογίζεται, 100.000 ιδιοκτήτες δεν έλαβαν την έκπτωση του 20% από τον κύριο φόρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να δοθεί η έκπτωση θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να έχει δηλώσει τον ίδιο αριθμό παροχής στο έντυπο ακινήτων Ε9 και στο έντυπο δήλωσης μισθωμάτων Ε2Όπως προβλέπει ο νόμος, για να δοθεί η έκπτωση θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να έχει δηλώσει τον ίδιο αριθμό παροχής στο έντυπο ακινήτων Ε9 και στο έντυπο δήλωσης μισθωμάτων Ε2. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προκύπτει, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, ότι η παροχή ήταν ανενεργή για το σύνολο του 2013, κατά το οποίο το ακίνητο έχει δηλωθεί ως κενό. Εάν, λοιπόν, ισχύουν όλα τα παραπάνω, θα λάβετε κατά την πρόσφατη έκδοση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ την έκπτωση του 20%.

Εν ολίγοις, γίνεται έλεγχος βάσει του αριθμού παροχής του κάθε ακινήτου που έχει δηλωθεί στο Ε9 με το αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να πιστοποιηθεί αν αυτό κατανάλωνε ηλεκτρικό ρεύμα το 2013. Στη συνέχεια πραγματοποιείται δεύτερος έλεγχος με το έντυπο Ε2 (κατάσταση μισθωμάτων), προκειμένου να διασταυρωθεί αν υπάρχουν ακίνητα που ενώ ήταν μη ηλεκτροδοτούμενα ενοικιάζονταν το 2013.

Γιατί, λοιπόν, ανήκετε στους περίπου 100.000 ιδιοκτήτες που, παρότι διαθέτουν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σας ζητείται να πληρώσετε το 100% του φόρου; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– έχετε δηλώσει είτε στο Ε2, είτε στο Ε9, είτε και στα δύο έντυπα λανθασμένο αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα το σύστημα να μην «αναγνωρίζει» τον αριθμό παροχής του ακινήτου για το οποίο προβλέπεται η έκπτωση

– δεν έχετε δηλώσει ως κενό το ακίνητο στο έντυπο Ε2

– δεν έχετε αναγράψει τον αριθμό παροχής στο έντυπο Ε9.

Έτσι, προκειμένου να πάρετε την έκπτωση του 20% θα πρέπει:

– σε πρώτη φάση να διορθώσετε από 1η έως 30 Νοεμβρίου τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, το γνωστό Ε9, μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής που θα είναι διαθέσιμη στο Taxisnet, ώστε, όπως προβλέπεται, να γίνει νέα εκκαθάριση στα μέσα Δεκεμβρίου

– σε δεύτερη φάση να επισκεφθείτε την αρμόδια εφορία για να προσκομίσετε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση επανεκκαθάρισης του φόρου. Αυτό ισχύει εφόσον από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύπτει επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:
ΕΝΦΙΑ: Απαλλαγή ή έκπτωση έως 50% για 1.456.955 ιδιοκτήτες

Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για όσους δικαιούνται έκπτωση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης