του Κώστα Ιερίδη

Σειρά αλλαγών στη φορολογία βρίσκεται στην «ουρά» για ψήφιση από τη Βουλή, καθώς μέχρι σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει νομοθετήσει κάποια σημαντική παρέμβαση, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να πρέπει να στηριχθούν στις κατά καιρούς εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιες είναι οι βασικότερες αλλαγές που θα έρθουν;

Διόρθωση τεκμηρίων, ημερομηνίες πληρωμής φόρου εισοδήματος, σύνδεση αφορολόγητου με πλαστικό χρήμα και νέα φορολογική κλίμακα είναι μερικές από τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί– Διάταξη για την ελάφρυνση από τα τεκμήρια των ανέργων και των φορολογουμένων που είναι χαμηλής εισοδηματικής κατηγορίας, εμφανίζοντας ένα πολύ μικρό εισόδημα από τόκους καταθέσεων ή ένα περιστασιακό εισόδημα. Με τη διάταξη θα ισχύσει και για τα εισοδήματα του 2015 αυτό που ίσχυσε για τα εισοδήματα του 2014.

Δηλαδή, όσοι έχουν πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό έως 9.500 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από αυτό το ευνοϊκό καθεστώς εξαιρούνται οι επιτηδευματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν εισόδημα από ακίνητα.

– Διάταξη με την οποία θα καθορίζεται το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει με το εφετινό εκκαθαριστικό. Με δεδομένο ότι η υποβολή των εφετινών δηλώσεων θα ξεκινήσει νωρίτερα θα πρέπει να οριστεί ο χρόνος πληρωμής του φόρου.

– Το νομοθετικό πλαίσιο για τη σύνδεση του αφορολόγητου ορίου για τα εφετινά εισοδήματα με τη χρήση πλαστικού χρήματος, κάτι που πολλάκις έχει ανακοινώσει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Να σημειωθεί ότι θα υπάρχουν κίνητρα και για συλλογή αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές για όσους φορολογουμένους δεν έχουν αφορολόγητο, όπως οι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

– Η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η προτεινόμενη ρύθμιση έχει ήδη δοθεί στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και προβλέπει την πληρωμή φόρου που θα υπολογιστεί με βάση την κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το αδήλωτο εισόδημα. Για όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο και τοποθετήσουν τα κεφάλαια που θα νομιμοποιήσουν σε προθεσμιακή κατάθεση, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ή επενδύσουν στην Ελλάδα θα παρέχονται μεγάλες εκπτώσεις.

– Απόφαση με την οποία θα ρυθμίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η μεταβολή οικογενειακής κατάστασης στους φορολογουμένους που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

– Οι νέες φορολογικές κλίμακες για τη φορολόγηση των εφετινών εισοδημάτων. Η φορολόγηση των ενοικίων θα γίνει με αυξημένους συντελεστές, ενώ με νέα κλίμακα θα φορολογηθούν και τα εισοδήματα των μισθωτών και των επαγγελματιών. Η πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς προβλέπει την προσθήκη ενός νέου συντελεστή 50% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ και τη φορολόγηση των επαγγελματιών με την κλίμακα των μισθωτών.

– Οι διατάξεις για τη δημιουργία του περιουσιολογίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το περιουσιολόγιο πρόκειται να οικοδομηθεί το φθινόπωρο, με τους φορολογουμένους να καλούνται να δηλώσουν στο Taxisnet στοιχεία που δεν γνωρίζει η εφορία, όπως είναι τα ακίνητα και οι καταθέσεις στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης