Υπό επεξεργασία βρίσκεται αυτήν την περίοδο υπουργική απόφαση που θα επιτρέπει σε ιδιοκτήτες ακινήτων να ανταποκριθούν στην υπέρογκη φορολογία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι, δίνοντας ένα… ακίνητο.

Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες, με το νέο μέτρο, εάν τελικά υλοποιηθεί, θα μπορούν να εξοφλούν τον φόρο κληρονομιάς με εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, το σχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας.

Με την απόφαση θα καθορίζονται η διαδικασία, ο τρόπος εκτίμησης του ακινήτου αλλά και οι προϋποθέσεις για την εκχώρηση των ακινήτων στο Δημόσιο από τους φορολογουμένους που δεν διαθέτουν τα χρήματα για να εξοφλήσουν τον φόρο κληρονομιάς.

Αν και το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπει εξόφληση διά συμψηφισμού του φόρου κληρονομιάς ισχύει από το 2014, δεν έχει ακόμη εκδοθεί η υπουργική απόφαση που απαιτείται για την ενεργοποίηση της διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, η απόφαση θα έλθει σύντομα.

Μέχρι σήμερα, όσοι δεν έχουν να πληρώσουν φόρο κληρονομιάς βρίσκονται σε αδιέξοδο. Για αυτούς που έχουν ήδη κληρονομήσει περιουσία, χρωστούν φόρους που διαρκώς προσαυξάνονται. Όσοι πρόκειται να κληρονομήσουν αναγκάζονται τελικά να μην αποδεχτούν την κληρονομιά, καθώς δεν έχουν τα χρήματα για την εξόφληση του φόρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αποποιήσεις κληρονομιών δεν γίνονται μόνον σε περιοχές που τα σπίτια πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές, αλλά και σε περιοχές όπως το Χαλάνδρι και το Μαρούσι.

Η νομοθετική αλλαγή που έγινε το 2014 επιτρέπει σε όσους δεν διαθέτουν χρήματα, αλλά έχουν ακίνητα, να δώσουν το ακίνητό τους (αγροτεμάχιο ή οικόπεδο) στην εφορία, ώστε να εξοφλήσουν μέσω της παραχώρησης αυτής σε είδος τον φόρο που τους αναλογεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης