Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπέγραψε συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση, ώστε οι ελβετικές τράπεζες να πληρώνουν πρόστιμο για να αποφύγουν ή να αναβάλουν διώξεις, στο πλαίσιο της μακρόχρονης έρευνας της Ουάσιγκτον για τη φοροδιαφυγή Αμερικανών πολιτών.

Το πρόγραμμα διακανονισμού θα έχει εφαρμογή, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουν να αποκαλύψουν τα περιουσιακά στοιχεία που έκρυβαν σε αυτές οι Αμερικανοί πελάτες τους. Η συμφωνία θα εφαρμοσθεί μόνο για όσες τράπεζες δεν εμπλέκονται σε έρευνες των αμερικανικών αρχών για τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Η συμφωνία αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός στην τρίχρονη προσπάθεια των ΗΠΑ να σπάσουν το ελβετικό τραπεζικό απόρρητο, αλλά ορισμένες λεπτομέρειες του προγράμματος εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με τη δυνατότητά του να αντιμετωπίσει ριζικά τους Αμερικανούς φοροφυγάδες, δήλωσαν δικηγόροι εξειδικευμένοι στο φορολογικό δίκαιο και οργανώσεις κατά της διαφθοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επιταγή του προγράμματος για την παροχή λεπτομερών πληροφοριών για τους λογαριασμούς θα βελτιώσει την ικανότητά μας να φέρουμε φόρους στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Αμερικανός Γενικός Εισαγγελέας Έρικ Χόλντερ.

Η ελβετική κυβέρνηση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η συμφωνία προβλέπει ένα πλαίσιο για συνεργασία, με σεβασμό στο νομικό σύστημα και την κυριαρχία της Ελβετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης