Οι ηγέτες της Ομάδας των 20 (G-20) σχεδιάζουν να δεσμεύσουν τουλάχιστον 400 δισ. δολ., για να ενισχύσουν τους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους στην Ευρώπη, στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της G-20.

Τα κράτη της G-20 έχουν δεσμευτεί, αν και δεν έχει ακόμα ληφθεί η τελική απόφαση, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Dow Jones Newswires.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποσό που θα δεσμευτεί να διαθέσει η Κίνα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας που έχει ήδη συγκεντρώσει τουλάχιστον 320 δισ. δολ. από τον στόχο των 400 δισ. δολ. που έθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.

«Είναι περισσότερο θέμα χρόνου και όχι αν θα συμφωνήσει η Κίνα να δανείσει περισσότερα στο ΔΝΤ» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες της G-20 θα συναντηθούν με το ΔΝΤ αργότερα σήμερα, για να συζητήσουν το θέμα της ενίσχυσης των πόρων του Ταμείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αποφασίσει η Κίνα και να ανακοινώσει το ποσό που θα διαθέσει.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία έχει ήδη δεσμευτεί να διαθέσει 60 δισ. δολ., ασκώντας πίεση στην Κίνα να δεσμευτεί για ένα ανάλογο ποσό.

Την ίδια στιγμή αναμένεται και η ανακοίνωση της Βραζιλίας για το ποσό που θα διαθέσει, προσθέτει ένας δεύτερος αξιωματούχος της G-20.

Πηγή: capital
Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης