Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Ζιμπάμπουε, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ (ως ένας άλλος Ανδρέας Λοβέρδος) ξεκαθάρισε πως τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στο «κόκκινο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Tendai Biti μπορεί να μην είπε πως «δεν υπάρχει σάλιο», ωστόσο εξήγησε πως τον κρατικό κορβανά «ζεσταίνουν» μόλις και μετά βίας… 217 δολάρια, μετά την καταβολή των μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί στην αφρικανική χώρα, με τα τεράστια προβλήματα στην οικονομία να οδηγούν στην αναγκαστική αναβολή των προεδρικών εκλογών.

Οι τελευταίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2013, με τον πρόεδρο και επικεφαλής του κόμματος «Zanu – PF», Robert Mugabe, να δηλώνει έτοιμος να διεκδικήσει εκ νέου το χρίσμα παρά το γεγονός ότι πλησιάζει αισίως τα 90 του χρόνια.

Μπορεί η Ζιμπάμπουε να έχει προσελκύσει πλήθος ξένων επενδύσεων, κυρίως από την Κίνα, μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της όμως βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της φτώχειας. Ο αειθαλής Mugabe έχει επανειλημμένα βρεθεί στο επίκεντρο έντονης κριτικής για τη συγκεκριμένη κατάσταση, καθώς έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διόγκωση των δημοσίων ελλειμμάτων, δημιουργώντας ένα «υδροκέφαλο» Δημόσιο, παρέχοντας παράλληλα καθεστώς ασυλίας – ασυδοσίας στις μεγάλες πολυεθνικές που εκμεταλλεύονται τα τεράστια αποθέματα διαμαντιών, τα οποία υπάρχουν στο υπέδαφος του αφρικανικού κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θύμα λογοκρισίας ο υπουργός Οικονομικών

Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ο Tendai Biti, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα «κόπηκαν» από τα σχετικά άρθρα εφημερίδων της χώρας.

«Οι δημοσιογράφοι είναι κακόβουλοι. Όλα αυτά που είπα πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια για τη διενέργεια εκλογών δεν βγήκαν ποτέ στη δημοσιότητα», τόνισε, προσθέτοντας πως οι περισσότερες από τις μεγάλες πολυεθνικές δεν έχουν καταβάλει τους φόρους τους, με αποτέλεσμα η «μαύρη τρύπα» στα κρατικά ταμεία να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

«Για να σας εξηγήσω την κατάσταση που επικρατεί, σας λέω μόνο αυτό: Την προηγούμενη εβδομάδα πληρώσαμε τους δημοσίους υπαλλήλους και στα ταμεία έμειναν διαθέσιμα μόνο 217 δολάρια, ωστόσο την επόμενη ημέρα είχαμε 30 εκατ. δολάρια», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως μόνο για τη διεξαγωγή των προσεχών εκλογών απαιτούνται τουλάχιστον 200 εκατ. δολάρια.

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στο BBC…

Διαβάστε επίσης:
Ε.Ε.: Η άρση των κυρώσεων δεν αγγίζει τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Ιουλίου 2012, 04:58
«Ζεστό»… γιουάν για τα κράτη της Αφρικής, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012, 08:02

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης