Του Κώστα Ιερίδη

Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του πρώτου κύματος ανατιμήσεων, που προβλέπονται στο μνημόνιο και θα συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα των φορολογουμένων έχει ξεκινήσει.

​Στον… αέρα παραμένει το αν τελικά θα μπει φόρος στη χρήση του διαδικτύου, με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ να αναφέρουν ότι η τιμή της βενζίνης θα «τσιμπήσει» περισσότερο σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ειδικότερα, από την 1η Ιουνίου τίθενται σε εφαρμογή σειρά φορολογικών μέτρων, τα οποία θα επηρεάσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, φορτώνοντας με καινούρια βάρη τα ελληνικά νοικοκυριά. Στον… αέρα παραμένει το αν τελικά θα μπει φόρος στη χρήση του διαδικτύου, με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ να αναφέρουν ότι η τιμή της βενζίνης θα «τσιμπήσει» περισσότερο σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης. Τα προσδοκώμενα έσοδα από την αύξηση των έμμεσων φόρων ανέρχονται σε 1,8 δις ευρώ, με παράγοντες πάντως της αγοράς να κρατούν… μικρό καλάθι, επισημαίνοντας ότι οι νέες επιβαρύνσεις θα οδηγήσουν σε μείωση της κατανάλωσης και στροφή των πολιτών σε διαφορετικά προϊόντα και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών τους.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, μέχρι την 1η Ιουνίου:

  • Θα έχει ολοκληρωθεί η αναμόρφωση της φορολογίας Ι.Χ. που θα περιλαμβάνει αναθεώρηση των χρεώσεων στη βάση της αξίας, κατάργηση του φόρου πολυτελείας στην αγορά και διαφοροποιήσεις στο σύστημα έκπτωσης φόρου από το ατομικό εισόδημα για τα εταιρικά αυτοκίνητα.
  • Θα αυξηθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε βενζίνη, ντίζελ για κίνηση και θέρμανση, LPG, κηροζίνη και αέριο.
  • Θα μεγαλώσει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπύρα και θα καταργηθεί η έκπτωση 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα.
  • Θα αυξηθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε τσιγάρα και καπνό, ενώ στα σχέδια του ΥΠΟΙΚ είναι η επιβολή φόρου και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο από την 1η Ιανουαρίου 2017.
Όσον αφορά στα καύσιμα, ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί κατά 8 με 10 λεπτά/λίτρο (προσδοκώμενα έσοδα 200 εκατ. ευρώ), με τη λιανική τιμή να «τσιμπάει» προς τα πάνω και να διαμορφώνεται σε 1,49 ευρώ. Την ίδια στιγμή, η επιβάρυνση στο πετρέλαιο κίνησης θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 4 λεπτών/λίτρο (στο 1,08 ευρώ η λιανική τιμή).

Το δεύτερο κύμα ανατιμήσεων έρχεται την 1η Ιουλίου, με την αλλαγή του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ, από 23% που είναι σήμερα, στο 24%. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια απορρόφησής της διαφοράς από τις επιχειρήσεις, το κόστος θα μεταφερθεί αυτομάτως στους καταναλωτές. Εκτιμάται ότι τα ελληνικά νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με 450 εκατ. ευρώ -χρήματα τα οποία σκοπεύει να βάλει στον κρατικό κορβανά το οικονομικό επιτελείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή θα είναι η έκτη αύξηση του ΦΠΑ μέσα σε χρονικό διάστημα έξι ετών. Τυποποιημένα είδη διατροφής (π.χ. μακαρόνια, αλλαντικά), εστίαση, εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών και είδη ένδυσης είναι ορισμένα μόνο από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα ακριβύνουν.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης