Εφιαλτικό 24ωρο που θύμιζε εποχή «Lehman Brothers» βίωσαν τα διεθνή Χρηματιστήρια στον απόηχο του Brexit.

Περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ χάθηκαν από τις διεθνείς αγορές λόγω του BrexitΑπό την Ανατολή μέχρι τη Δύση οι χρηματιστηριακοί δείκτες στα ταμπλό «κοκκίνισαν», καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών απώλεσαν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η στερλίνα υπέστη σφυροκόπημα που την οδήγησε στο ναδίρ τριών δεκαετιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ της Παρασκευής, όταν είχε κλείσει και η Wall Street μετά τη θυελλώδη μέρα, μια ματιά στο βαθύ κόκκινο των χρηματιστηριακών δεικτών αρκούσε για να δείξει το μέγεθος των απωλειών: τo Τόκιο (Nikkei) είχε πέσει 7,9%, το Χονγκ Κονγκ 3%, η Φρανκφούρτη (DAX30) 6,8%, το Μιλάνο (MIB) 12,5%, το Παρίσι (CAC40) 8,04%, στη δε Νέα Υόρκη ο Dow Jones είχε πέσει 3,4%, ο S&P 3,6% και ο Nasdaq 4,1%.

Στο ίδιο το Λονδίνο, ο FTSE100 έκλεισε με πτώση 3,15% (κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε αγγίξει και το -7%), ενώ ο FTSE250, με βρετανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται κυρίως στο εσωτερικό, έκλεισε χαμηλότερα κατά 7,2%. Για τη Νέα Υόρκη ήταν η χειρότερη συνεδρίαση στο δεκάμηνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπολογίζεται, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μεταξύ άλλων το Reuters, πως τα παραπάνω αναλογούν σε διαγραφή 2 τρισ. δολαρίων από τις αγορές.

Η στερλίνα πέρασε αυτό που ο «Guardian» χαρακτηρίζει «τη χειρότερη ημέρα ξεπουλήματος στην πρόσφατη ιστορία της», κλείνοντας από το 1,5 δολ. στα 1,368 δολ. (κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε αγγίξει και τα 1,33 δολ.).

Το σοκ συνεχίστηκε με την κίνηση της Moody’s να υποβαθμίσει σε αρνητικές τις προοπτικές της βρετανικής αξιολόγησης, την οποία ακολούθησε και ανάλογη προειδοποίηση από την S&P.

Κατάρρευση στο Χρηματιστήριο

«Mαύρη Παρασκευή» για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπέκυψε στο παγκόσμιο sell off που πυροδοτήθηκε από την απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν για την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι επενδυτές βίωσαν την τρίτη μεγαλύτερη κρίση τα τελευταία 30 χρόνια (σ.σ.: το τρίτο μεγαλύτερο από το 1987), καθώς στον απόηχο του Brexit χάθηκαν 5,6 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης στο Χ.Α, όπως είχε προβλέψει από νωρίς το πρωί μιλώντας στο zougla.gr ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης