Τον προσεχή Αύγουστο η Ελλάδα αναμένεται να εξέλθει από την περίοδο των μνημονίων και η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές για αρκετές κατηγορίες πολιτών.

H κυβέρνηση προσανατολίζεται στο σενάριο των μεγαλύτερων ελαφρύνσεων για χαμηλότερα εισοδήματαΤα αντίμετρα που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν σε μόνιμες φοροαπαλλαγές ύψους 700 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα προκύψουν από το υπερπλεόνασμα των 866 εκατ. που εκτιμάται για τη νέα χρονιά.

Ποιες κατηγορίες πολιτών θα επωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές; Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι πρώτες προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος αφορούσαν στον περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων ή στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, παρ’ όλα αυτά είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο σενάριο των μεγαλύτερων ελαφρύνσεων για χαμηλότερα εισοδήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε περίπτωση που επιλεγεί το σενάριο της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, τότε θα επωφεληθούν από την αλλαγή περί τους 1,2 εκατ. πολίτες, είτε εργαζόμενοι με μπλοκάκι είτε ελεύθεροι επαγγελματίες ή ακόμη και μικρές επιχειρήσεις.

Εάν τελικά τα κονδύλια διοχετευθούν για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τότε προκρίνεται η κατάργηση του φόρου για τους οικονομικά ασθενέστερους που έως σήμερα καταβάλλουν ΕΝΦΙΑ με έκπτωση 50%.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί αφορούν και στη διανομή κοινωνικού μερίσματος έως το τέλος του έτους.
Τα αντίμετρα του 2019

Εάν και εφόσον κριθεί πως όλα βαίνουν καλώς όσον αφορά στην πορεία της Ελλάδας στη μεταμνημονιακή εποχή, τότε εντός του 2019 θα εφαρμοστούν τα λεγόμενα κοινωνικά αντίμετρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης (260 εκατ. ευρώ), μείωση στη συμμετοχή ασφαλισμένων στη φαρμακευτική περίθαλψη (260 εκατ. ευρώ) και ενίσχυση του προγράμματος σχολικών γευμάτων (περί τα 200 εκατ. ευρώ).
Ωστόσο, το πιο σημαντικό από τα μέτρα αυτά είναι η επέκταση του επιδόματος που θα λάβουν περίπου περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που είτε πληρώνουν νοίκι είτε έχουν στεγαστικό δάνειο. Για τις περιπτώσεις αυτές προβλέπεται να αποδοθούν 70 ευρώ για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 105 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 35 ευρώ για κάθε παιδί.
Το κυβερνητικό επιτελείο, τέλος, προσανατολίζεται και στην εφαρμογή της πρώτης δόσης αύξησης του κατώτερου μισθού, η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρεις ή τέσσερις δόσεις. Προς το παρόν δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το εν λόγω μέτρο.
Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης