Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί ένα φαινόμενο του οποίου το προηγούμενο παραπέμπει στη δεκαετία του 1950. Ένα πραγματικό «κύμα» μετανάστευσης προς την Αυστραλία, από συμπατριώτες μας οι οποίοι δεν διαβλέπουν «φως στο τούνελ» στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας και αναζητούν αλλού καλύτερη τύχη. Και η Αυστραλία, μια χώρα με ανεργία που ανέρχεται μόλις στο 5% και με την ύπαρξη ισχυρής ελληνικής ομογένειας, φαντάζει για κάποιους ακόμη και ως η μοναδική λύση.

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης με τον συντάκτη της zougla.gr Σωτήρη Σκουλούδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης, αριθμώντας εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, έχει διαδραματίσει σπουδαίο εκπαιδευτικό, πολιτιστικό αλλά και θρησκευτικό ρόλο για τους Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Ο πρόεδρος της αρχαιότερης και πολυπληθέστερης ομογενειακής κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, βρέθηκε στην Αθήνα και η zougla.gr είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει.

Όπως τονίζει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο πολιτισμός και η ελληνική γλώσσα διατηρούνται στο ακέραιο στη Μελβούρνη, αφού υπάρχουν πολλά Μέσα Επικοινωνίας της ομογένειας, ενώ «βοηθάει και το διαδίκτυο για να ενημερωνόμαστε για τα της Ελλάδας, καθώς και το δορυφορικό κανάλι της ΕΡΤ και οι μόνιμοι ανταποκριτές του εδώ». Παράλληλα, το ενδιαφέρον των Ελλήνων να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, μια χώρα με ανεργία που δεν ξεπερνάει το 5%, θυμίζει… εποχές δεκαετίας του 1950 και η κοινότητα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη αριθμεί η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουν γίνει περισσότερες από 2.000 αιτήσεις μόνο για τη Μελβούρνη, οι περισσότεροι δε από τους αιτούντες έχουν ηλικία από 20 έως 40 ετών, με πτυχία. Είναι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην Ελλάδα και έχουν μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον τους. Η κοινότητα πήρε την πρωτοβουλία να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Μετανάστευσης για να διευκολυνθούν οι διαδικασίες. Η συνάντηση ήταν θετική, τονίσαμε τη συνεισφορά του Ελληνισμού στην Αυστραλία, κάτι το οποίο το αποδέχτηκε απόλυτα ο υπουργός και έδειξε πολύ καλή διάθεση για να διευκολύνει. Έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στη βίζα και σε άλλες διαδικασίες», επισημαίνει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, ενώ αναφέρει και τα επαγγέλματα που έχουν μεγάλη ζήτηση καθώς και τις ευοίωνες προοπτικές που υπάρχουν για όσους θέλουν να μεταναστεύσουν.

Οι διαφορές στη ζωή ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι πολύ μεγάλες, αλλά ο Βασίλης Παπαστεργιάδης εστιάζει στην ανώτερη ποιότητα ζωής που έχουν οι Αυστραλοί.

Η ομογένεια στην Αυστραλία είναι αποφασισμένη να βοηθήσει όσο μπορεί το ελληνικό κράτος στις δύσκολες στιγμές που περνάει τώρα, κυρίως μέσω των ενεργειών τουριστικής προβολής της χώρας μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία ελληνικού πολιτιστικού κέντρου με 14 ορόφους το οποίο θα χτιστεί το επόμενο έτος. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του από ευεργέτες και αναμένεται να αναβαθμίσει τον ρόλο της ομογένειας σε ολόκληρη την Ωκεανία.

Τέλος, ο Βασίλης Παπαστεργιάδης δηλώνει… εντυπωσιασμένος από το έλλειμμα αξιοκρατίας και συνεργατικότητας που παρατηρεί στην Ελλάδα, ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα μας δυστυχώς δυσκολεύεται να προοδεύσει….

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης