Ρεπορτάζ: Κώστας Ιερίδης

Σοβαρή υπόθεση περιβαλλοντικής μόλυνσης, που φέρνει εξίσου στο προσκήνιο το καθεστώς ασυδοσίας στο Δημόσιο, αποκαλύπτει το zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η λυματολάσπη αποτελεί προϊόν της επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάτω από ορισμένες συνθήκες ως λίπασμα στις αγροτικές καλλιέργειεςΣε ειδικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ύδρευσης και αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στη Σίνδο διατηρούνται εκατοντάδες τόνοι επεξεργασμένη λυματολάσπη που οι ειδικοί την αποκαλούν ιλύ. Αποτελεί προϊόν της επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί -υπό προϋποθέσεις- ως λίπασμα στις αγροτικές καλλιέργειες. Για τη διαχείρισή της, η συγκεκριμένη επιχείρηση συνάπτει, κατά διαστήματα, συμβάσεις με πιστοποιημένες εταιρείες και εργολάβους που φορτώνουν τη λυματολάσπη και φροντίζουν για τη μετέπειτα αξιοποίησή της, βάσει των όσων προβλέπει η νομοθεσία.

Ουσιαστικά, το έργο του εργολάβου είναι να εναποθέτει σε νόμιμα αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις την ιλύ. Αυτά στα χαρτιά…, διότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Στη μέση του πουθενά…

Όπως φανερώνουν οι φωτογραφίες που εξασφαλίσαμε, τα φορτηγά του εργολάβου αφήνουν στη… μέση του πουθενά τη λυματολάσπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την απόρριψη της ιλύος απαιτείται ειδική μελέτη του εδάφους, ενώ η ποσότητα θα πρέπει να αντιστοιχεί με την καλλιεργήσιμη επιφάνεια. Αντιθέτως, τα φορτηγά αδειάζουν σε χέρσα χωράφια στην περιοχή της Νεοχωρούδας, στον Δήμο Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, χιλιάδες τόνους λάσπη, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται οι μαύροι αυτοί άμορφοι λοφίσκοι που φαίνονται στις φωτογραφίες.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι εάν αυτή η διαδικασία γίνεται νόμιμα. Εάν, δηλαδή, υπάρχει αδειοδότηση για την απόρριψη της λυματολάσπης στις συγκεκριμένες άγονες εκτάσεις που βρίσκονται στην περιοχή της Νεοχωρούδας.

Ερωτήματα, επίσης, γεννώνται και για το ποιος ελέγχει εάν η σύμβαση εκτελείται σωστά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης