Χιλιάδες δέντρα ελιάς έχουν κοπεί στην Ιταλία, σε μια προσπάθεια των αγροτών να προλάβουν την εξάπλωση μιας καταστροφικής ασθένειας που προκαλείται από το βακτήριο ξυλέλλα, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ.

Το Sputnik μίλησε με τον Τόμας Σίμπσον, έναν blogger από τις ΗΠΑ, ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται, ειδικότερα, για το βακτήριο ξυλέλλα (Xylella fastidiosa), το οποίο προσβάλλει μια σειρά από φυτά και είδη δέντρων, αλλά στην παρούσα φάση δημιουργεί έντονες ανησυχίες μεταξύ των ελαιοκαλλιεργητών στην Απουλία, μια περιοχή της νότιας Ιταλίας.

Σημειωτέον, άλλωστε, ότι στη Μεσόγειο παράγεται το 90% του παγκόσμιου ελαιολάδου, επομένως εκφράζονται φόβοι ότι η έλευση του βακτηρίου θα ήταν καταστροφική, προκαλώντας ζημίες τόσο για τους αγρότες, όσο και για το περιβάλλον.

Ο Τόμας Σίμπσον, του οποίου το blog είναι αφιερωμένο στο συγκεκριμένο ζήτημα και παρακολουθεί τις εξελίξεις ήδη από το 2014, σημειώνει αν και η κάλυψη από τα ΜΜΕ είναι επιφανειακή, η ασθένεια θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, καθώς όπως τονίζει, μιλώντας στο Sputnik, εάν η ασθένεια εξαπλωθεί πέρα από τα όρια της Απούλια προς τη Μεσόγειο, η αγροτική καταστροφή θα ήταν σημαντική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως παρατηρεί, μάλιστα, ο ίδιος, το βακτήριο ξυλέλλα συγκαταλέγεται μεταξύ των οργανισμών που εάν εντοπιστούν σε κάποιο μέρος στην ΕΕ, πρέπει να ληφθούν μέτρα καραντίνας, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωσή του, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να καταστραφούν και φυτά, τα οποία δεν έχουν προσβληθεί.

Από το 2013, η ξυλέλλα έχει εντοπιστεί επίσης στη Γαλλία και στην Ισπανία, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί περιστατικά στη Γερμανία και στο Βέλγιο.

Το βακτήριο μεταφέρεται με μικρά ιπτάμενα έντομα και σύμφωνα με τον Σίμπσον, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής γνωστή θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Προσβάλλει τόσο το ξύλο, όσο και τα κύτταρα, εμποδίζοντας τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στο φυλλώδες τμήμα του φυτού, προκαλώντας τον θάνατό του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης