Το ενδεχόμενο μικρής παράτασης στο υφιστάμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθερότητας της Ελλάδας μέσα στο 2015, στο πλαίσιο προσπαθειών για την περαιτέρω «θωράκιση» της χώρας κατά την έξοδό της στις αγορές, θα τεθεί επί τάπητος στο Eurogroup της Πέμπτης.

Στη Σύνοδο του Eurogroup θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος και μέσα στο 2015 στο πλαίσιο ενεργειών για τη «θωράκιση» της χώρας κατά την έξοδό της στις διεθνείς αγορέςΠαράλληλα, θα εξεταστεί -σύμφωνα με πληροφορίες- και η επάνοδος της τρόικας στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η πορεία των μεταρρυθμίσεων. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος θα δοθεί σε περίπτωση που δεν έχουν προλάβει τα εθνικά Κοινοβούλια να ψηφίσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου για την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεσμικά το Μνημόνιο λήγει στα τέλη του 2014 όταν και αποχωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι Βρυξέλλες καλούνται να λάβουν αποφάσεις για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας, προκειμένου να μην ασκηθούν νέες πιέσεις στο ευρώ.

«Ενδεχομένως θα συζητηθεί η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Μια πιθανή επιμήκυνση θα εξαρτηθεί επίσης από την πρόσβαση της Ελλάδας στις χρηματοπιστωτικές αγορές» αναφέρει σε έγγραφο για την ημερήσια διάταξη της συνόδου της Πέμπτης ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Νταϊσελμπλούμ.

Στην παράγραφο για το θέμα της Ελλάδας επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν την πορεία της εφαρμογής του δεύτερου προγράμματος, χωρίς όμως να ληθεί κάποια απόφαση.

Ακόμη, γίνεται λόγος για την πρώτη αποστολή της τρόικας που ολοκληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου και υπογραμμίζονται πως η τρόικα «θα επιστρέψει σύντομα» στην Αθήνα για να συνεχίσει την εξέταση προόδου. «Αυτή η δόση (σ.σ. 1,9 δισ. από τον EFSF) θα καταβληθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής» και μετά από «μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα για την εφαρμογή» του μνημονίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης