Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για κατ’ αρχήν συμφωνία με το Brussels Group κάνει λόγο η κυβέρνηση, λέγοντας ότι υπάρχουν μεν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά το κλίμα είναι καλό. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει στη Βουλή τις εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση, καθώς επικοινώνησε με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και της ζήτησε να συγκαλέσει την Ολομέλεια της Βουλής. Αύριο Δευτέρα, στις 20:00 ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τους βουλευτές όλων των κομμάτων για τις εξελίξεις σε σχέση με την τρέχουσα διαπραγμάτευση.

Μετά την πρώτη αντίδραση των δανειστών για τη λίστα μεταρρυθμίσεων, που συμπυκνώνεται στη φράση «καλή αλλά θέλουμε κι άλλα στοιχεία», το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζει ότι:

1. Συνεχίζονται και σήμερα Κυριακή, σε καλό κλίμα συνεργασίας, οι συζητήσεις στο Brussels Group. Χθες Σάββατο, η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με συζήτηση πάνω στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Στο Brussels Group υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία ότι πρέπει να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα, σε αντίθεση με την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Να μην πληρώνουν δηλαδή μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι», αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες».

​Το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 20153. Το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, και προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015. Δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι δράσεις που προτείνονται μπορούν να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Παράλληλα θα επιτρέψουν θετικό ρυθμό ανάπτυξης που εκτιμάται στο 1,4%.

4. Οι λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν θα συζητηθούν στα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα. Όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, «δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση».

Επιπλέον, κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραπέμπουν στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα («Real News») όπου έθεσε το περίγραμμα και των τωρινών διαπραγματεύσεων και του Ιουνίου. Όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, «η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του».

Επαναβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει ζήτημα τρίτου μνημονίου» και συμπληρώνει: «Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο μνημόνιο –περί αυτού πρόκειται–, αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το ελληνικό πρόβλημα αφορά την ενότητα της ίδιας της ευρωζώνης, ως εκ τούτου δεν μπορούν να το διαχειριστούν αποκλειστικά οικονομολόγοι και τεχνοκράτες, αλλά οι ίδιοι οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών».

Τσίπρας: ​«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να πάρουμε νέα υφεσιακά μέτρα, μέτρα
δηλαδή που αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης»
«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να πάρουμε νέα υφεσιακά μέτρα» συνεχίζει ο πρωθυπουργός, «μέτρα δηλαδή που αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση». Επιμένει ότι ένας από τους κύριους στόχους της νέας κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, «που ευθύνονται για πολλά από τα δεινά αυτής της χώρας».

Σημειώνει ότι «δεν μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας» και πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «η εκκίνηση και ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», στέλνοντας σαφές μήνυμα σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαψεύδει κάθε ενδεχόμενο εκλογών και οικουμενικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «σενάρια εαρινής νυκτός». Και προειδοποιεί πως «αν υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης