Λάμπρος Παναγιώτου-Χρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δωράκι προεκλογικό σε Δημάρχους και… εργολάβους έκανε η συγκυβέρνηση, με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής που, αν και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, τελικά ψηφίστηκε.

Η μεθοδολογία θύμισε εκείνη που ακολουθήθηκε στην τροπολογία των θαλασσοδανείων για τα κόμματα, όπου εν κρυπτώ και παραβύστω και μέσα σε μια ντουζίνα τροπολογίες, τρεις βουλευτές, όχι και τόσο γνωστοί στο ευρύ κοινό, την πρότειναν στον Υπουργό, ο οποίος την έκανε αμέσως αποδεκτή.

Έτσι, σήμερα, λίγο πριν κλείσει η συνεδρίαση, άρχισαν να έρχονται τροπολογίες η μία πίσω από την άλλη. Μία εξ αυτών ήταν και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σάββα Αναστασιάδη, σύμφωνα με την οποία «δεν δημιουργούνται ποινικές ευθύνες για παραδοτέο έργο που διαφέρει από το περιγραφόμενο στη σύμβαση, αλλά άπτεται της υπηρεσίας του ίδιου φορέα». Σαν να λέμε παρήγγειλες γέφυρα τσιμεντένια και τελικά σου παράδωσαν κρεμαστή σχοινένια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ο βουλευτής Σάββας Αθανασιάδης δεν ήξερε πώς να δικαιολογήσει την πρωτοβουλία του αυτή και έδειχνε να τα έχει χαμένα με τη φασαρία που προκάλεσε.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται επίσης ότι «συμβάσεις μίσθωσης μπορεί να μεταβάλλονται λόγω επειγουσών αναγκών ή ριζικής μεταβολής των συνθηκών που αποτελούσαν το θεμέλιο της σύναψης των συμβάσεων».

Όπως εξήγησαν βουλευτές στο zougla.gr, επί της ουσίας με την τροπολογία αυτή το Υπουργείο Εσωτερικών καλύπτει ως επί το πλείστον τους αιρετούς, σε περίπτωση που διωχθούν ποινικά λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης κάποιου έργου που δαπανήθηκε δημόσιο χρήμα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η τροπολογία αυτή παρέχει προεκλογικό άσυλο στους εν ενεργεία αιρετούς για να μην παραιτηθούν εφόσον σφίξει γύρω τους ο κλοιός της Δικαιοσύνης.



Της κακομοίρας στη Βουλή

«Ξεχάσατε την τροπολογία Πάχτα; Μια τέτοια είναι κι αυτή που έχω στα χέρια μου και την οποία θα χαρακτήριζα «ντροπολογία».

Εσείς πως θα την ονομάζατε; Την έχετε διαβάσει κύριε Υπουργέ; Ξέρετε τι λέει, πως την κάνετε αποδεκτή πέντε λεπτά πριν τελειώσει η διαδικασία και με όλους τους Βουλευτές να απουσιάζουν», είπε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.


Η παρέμβαση εξόργισε τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο και τον έκανε να βγει από τα ρούχα του, με αποτέλεσμα να ουρλιάζει και να διαμαρτύρεται για τον τρόπο που μιλάει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Μα βρίζει όλους τους συναδέλφους, μια ζωή τα ίδια κάνει. Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν σέβεται κανέναν», αντέτεινε ο Αναπληρωτής Υπουργός και η αντιπρόεδρος Μαρία Κόλλια –Τσαρούχα προσπαθούσε να τον επαναφέρει.

«Αυτή η τροπολογία είναι ένα δώρο. Αφορά στις συμβάσεις εργασίας, πρόκειται περί υπόθαλψης, προβλέπει απόσειση ευθυνών. Δεν έχει –λέει– ποινικές ευθύνες από τη στιγμή παραβίασης των όρων της σύμβασης» συνέχισε να λέει από το Βήμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Αν υποκρύπτει κάτι, εμείς δεν το γνωρίζουμε. Αλλά τέτοιες συμβάσεις έχουμε κάνει όλοι όσοι υπηρετήσαμε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Την τροπολογία δεν τη φέραμε εμείς, ο συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας Σάββας Αναστασιάδης την έφερε…», είπε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

«Την ψηφίζετε, όπως είναι;» ρώτησε η Μαρία Κόλλια Τσαρούχα.

«Μα δεν φαίνεται να υποκρύπτει κάτι…», επανέλαβε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

«Μα είναι δυνατόν να φέρνετε μια τροπολογία πάλι την τελευταία στιγμή; Και από τη σωρεία των τροπολογιών είναι δυνατόν ο Υπουργός να κάνει δεκτή αυτή κι αυτή κι όχι τις άλλες;» συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν πειστήκαμε για το σύννομο της προτεινόμενης ρύθμισης και ζητάμε να αποσυρθεί», τόνισε η Βουλευτίνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Δεν ήρθα στη Βουλή να υπογράφω και να στηρίζω τροπολογίες. Σέβομαι το Σύνταγμα, τη νομιμότητα και δεν ήρθα εδώ στο Κοινοβούλιο με ιδιοτέλεια. Μου έφεραν κάποιες τροπολογίες οι συνάδελφοι και τις έκανα αποδεκτές. Πρέπει πάντα να κρύβει κάτι; Με τις συμβάσεις έργων είχαμε κάποια προβλήματα. Αν μου είχε περάσει κάτι από το μυαλό θα την είχα αποσύρει, αλλά δεν έχει περάσει κάτι τέτοιο» είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κάνοντάς την αποδεκτή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης