Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί στην Κρήτη, η ανακοίνωση του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστατευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, εν μέσω τουριστικής περιόδου, πως μετά το καλοκαίρι θα δημιουργηθούν τέσσερα νέα hotspot ή όπως τα αποκάλεσε ο ίδιος ο Υπουργός «camp φιλοξενίας προσφύγων», για να υποδεχθούν 2.000 πρόσφυγες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί στο σύνολο των τοπικών παραγόντων της Κρήτης είναι πολλά αφού αρχικά ο κ. Μουζάλας είχε διαψεύσει ως «αντεθνικά, ψευδή και εκ του πονηρού τα σενάρια που «ήθελαν» την Γερμανία να στέλνει στο νησί περίπου 3.000 μετανάστες. Ενώ την ίδια στιγμή, ο ίδιος «πυροδότησε» με δηλώσεις τους, τις αντιδράσεις φορέων, αυτοδιοίκησης, βουλευτών και κατοίκων με τη χαρακτηριστική φράση «η Κρήτη δεν είναι εκλεκτή φυλή για να μην δέχεται πρόσφυγες». Ταυτόχρονα και μιλώντας σε τοπικό μέσο ενημέρωσης –Cretalive- αναφέρθηκε και στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι τέσσερις δήμαρχοι, Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, υποστηρίζοντας πως τη συγκεκριμένη σύσκεψη την είχε προκαλέσει ο ίδιος.

«Και μπορώ να σας πω ότι ήταν μια ιδιαίτερα ουσιαστική σύσκεψη. Έμαθα εκ των υστέρων ότι υπήρξε μια παραφιλολογία περί μυστικών συναντήσεων και παρασκηνίου. Τίποτα τέτοιο δεν υπήρξε. Ούτε μυστικές συναντήσεις με δημάρχους, ούτε προσυννενόηση, ούτε παρασκήνιο, ούτε το παραμικρό από όσα διακινήθηκαν εκ των υστέρων με προφανή στόχο να μεγαλώσουν το θέμα και να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα».

Πάντως είναι ιδιαίτερα, έντονος ο προβληματισμός για το εάν η Κρήτη θα δεχθεί ή όχι να φιλοξενήσει πρόσφυγες, όπως ζήτησε πρόσφατα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντιπολίτευση

Άμεση και σκληρή ήταν η αντίδραση των τοπικών βουλευτών της αντιπολίτευσης. Απέστειλαν επιστολή «κόλαφο» κριτικής κατά της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, την οποία συνυπογράφουν και οι τρεις Βουλευτές της ΝΔ, Ηρακλείου, Λευτέρης Αυγενάκης, Λασιθίου, Γιάννης Πλακιωτάκης και Ρεθύμνης, Γιάννης Κεφαλογιάννη, μαζί με τέσσερα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τους δημάρχους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης και Αγίου Νικολάου.

Μέσω της κοινής επιστολής τους, είχαν ζητήσει την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης –που έγινε- και στοχοποίησαν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη, την πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το μεταναστευτικό αποτελεί μείζονος σημασίας εθνικό πρόβλημα με σαφής ανθρωπιστικές διαστάσεις, ωστόσο οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης μόνο από ανευθυνότητα μπορούν να χαρακτηριστούν. Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του, συνεχίζουν να χειρίζονται το μεταναστευτικό με λογική ασκήσεως επί χάρτου και να αγνοούν τις ιδιαιτερότητες και τις αναπτυξιακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και της νησιωτικής Ελλάδας. Δυστυχώς, πολύ φοβούμαστε ότι θα διαπράξουν και στη Κρήτη, το ίδιο έγκλημα που συνέβη εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής τους και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής των γαλάζιων βουλευτών:

Προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κο Σταύρο Αρναουτάκη και κοινοποιήσεις

Κοιν.:
Δήμαρχο Ηρακλείου, κο Βασίλη Λαμπρινό
Δήμαρχο Χανίων, κο Τάσο Βάμβουκα
Δήμαρχο Ρεθύμνου, κο Γιώργο Μαρινάκη
Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, κο Αντώνη Ζερβό

Αγαπητέ κύριε Περιφερειάρχη,

Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016, με έκπληξη ενημερωθήκαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την επίσκεψη στο Ηράκλειο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κου Μουζάλα, με σκοπό το συντονισμό δράσεων για την μετεγκατάσταση 2.000 μεταναστών στην Κρήτη.

Διαβάσαμε μάλιστα, ότι αμέσως μετά το πέρας της συσκέψεως ελήφθησαν αποφάσεις «παρουσία των δημάρχων της Κρήτης και τοπικών Βουλευτών».

Το μεταναστευτικό αποτελεί μείζονος σημασίας εθνικό πρόβλημα με σαφής ανθρωπιστικές διαστάσεις, ωστόσο οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της κυβέρνησης μόνο από ανευθυνότητα μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του, συνεχίζουν να χειρίζονται το μεταναστευτικό με λογική ασκήσεως επί χάρτου και να αγνοούν τις ιδιαιτερότητες και τις αναπτυξιακές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και της νησιωτικής Ελλάδας.

Δυστυχώς, πολύ φοβούμαστε ότι θα διαπράξουν και στη Κρήτη, το ίδιο έγκλημα που συνέβη εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής τους και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Κύριε Περιφερειάρχη,

Επειδή πολλά από τα όσα ακούγονται και διαδίδονται πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα.

Με δεδομένη την ευαισθησία και το ενδιαφέρον σας για τα ζητήματα της Κρήτης, ζητούμε από μέρους σας το συντομότερο δυνατόν, τον προγραμματισμό ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των τοπικών και πολιτειακών φορέων της Κρήτης, ώστε να λάβουμε έγκυρη ενημέρωση για τα όσα διημείφθησαν στην εν λόγω συνεδρίαση, και να συναποφασίσουμε την περαιτέρω στάση μας.

Με εκτίμηση,

Για την Νέα Δημοκρατία:
– Λευτέρης Αυγενάκης, Γραμματέας ΝΔ, Βουλευτής Ηρακλείου
– Γιάννης Πλακιωτάκης, π. Πρόεδρος ΝΔ, Βουλευτής Λασιθίου
– Γιάννης Κεφαλογιάννης, Τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ, Βουλευτής Ρεθύμνης

Μέλη Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ:
– Ηρακλείου, Γρηγόρης Ροκαδάκης
– Χανιών, Δημήτρης Φραγκάκης
– Ρεθύμνου, Στέλιος Σπανουδάκης &
Νίκος Μαλλιαρός
– Λασιθίου, Νεκτάριος Παπαβασιλείου

Οι γαλάζιοι βουλευτές, συνεχίζουν να ασκούν σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης για το μείζον αυτό θέμα, μέσω των προσωπικών τους λογαριασμών στα social media.

Ο Γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

Μέσω του Twitter επιτέθηκε στην Κυβέρνηση και ο τ. Πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης:

O Τομεάρχης Εξωτερικών Υποθέσεων της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, μέσω του προσωπικού λογαριασμού στο Facebook έγραψε χαρακτηριστικά: «Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μας αφορά με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να φιλοξενήσει μετανάστες στην Κρήτη είναι τα δεδομένα που αφορούν τα κέντρα φιλοξενίας. Αν δούμε για παράδειγμα τι συνέβη στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών του Αιγαίου, θα αντιληφθούμε πως σε εγκαταστάσεις που έχουν δηλώσει ως μέγιστο δυνατό αριθμό φιλοξενίας τους 6.850 μετανάστες τελικά φιλοξενούν 10.033! Γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη για το μέγεθος των μεταναστευτικών ροών που θα απορροφήσουμε».

Ευρεία σύσκεψη

Στην πραγματοποίηση μιας ακόμα ευρείας σύσκεψης, αλλά αυτή τη φορά με την παρουσία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι φορείς αναλυτικά από το Υπουργείο, κατέληξαν ως συμπέρασμα, δήμαρχοι, περιφερειάρχης, παραγωγικοί φορείς και πολιτιστική εκπρόσωποι της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ευρείας σύσκεψης τονίστηκε από όλους ότι χρειάζονται σαφείς απαντήσεις για θέματα που θα προκύψουν από την φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη. Υπογραμμίστηκε πως θα πρέπει να διευκρινιστεί το τι ακριβώς θα γίνει με την χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος, αν θα υπάρξουν κονδύλια να διαχειριστούν, στο κομμάτι που τους αναλογεί καθώς επίσης και ποιος θα είναι ο ρόλος τόσο των δήμων αλλά και ποιος των ΜΚΟ.

Τα αιτήματα των δημάρχων

Οι δημοτικοί άρχοντες ξεκαθάρισαν πως πριν προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση, θα πρέπει να ενημερωθεί και να συμφωνήσει η ΠΕΔ. Εν συνεχεία έθεσαν προς τον αρμόδιο Υπουργό συγκεκριμένους όρους,:

– Οι δαπάνες για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας να βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση.
– Οι πρόσφυγες να είναι όλοι μιας εθνικότητας και με τον ίδιο θρησκευτικό προσανατολισμό.
– Τα camp που θα δημιουργηθούν να είναι μικρά και να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για μια ανθρώπινη διαβίωση.
– Να υπάρξει αυξημένη περιφρούρηση, ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και ενίσχυση των Δήμων σε προσωπικό και οχήματα.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, έθεσε έναν ακόμη όρο: «Να γνωστοποιηθεί από την κυβέρνηση ο συνολικός σχεδιασμός της για το Προσφυγικό ούτως – ώστε να εξεταστεί και η αναλογικότητα του, σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδος».

Διευκρινίσεις Αρναουτάκη

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, αναφερόμενος στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τους τέσσερις δημάρχους είπε ότι «Η συνάντηση στην Περιφέρεια ζητήθηκε από τον Υπουργό με τα συγκεκριμένα πρόσωπα. Συζήτηση δεν είχαμε καμία με κανένα κυβερνητικό παράγοντα. Τέθηκαν όλες οι προτάσεις και μας ανακοινώθηκε ότι έγινε γνωστό από τον κ. Μουζάλα μέσω της Κυβέρνησης. Δυστυχώς ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός δεν υπάρχει. Είπαμε ότι η Κρήτη πρέπει να αναλάβει το βάρος των ευθυνών που τις αναλογούν αλλά με προϋποθέσεις».

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, κατά την τοποθέτηση του, στην έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης που συνεκλήθη την Παρασκευή 19/8 αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στις προηγούμενες συσκέψεις και αποφάσεις της ΠΕΔ για το προσφυγικό, διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα δημοσιεύματα και τα σενάρια για μυστικές συναντήσεις με τον κ. Μουζάλα. Εν συνεχεία τόνισε ότι στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, στις 11/8, ο υπουργός μετέφερε στους Δημάρχους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου την κυβερνητική απόφαση να μεταφερθούν 2.000 πρόσφυγες στην Κρήτη.

Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης: Συγκροτημένη πολιτική για το προσφυγικό ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες

Συγκροτημένη πολιτική για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος ζητεί ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης, με αφορμή τις πληροφορίες που δημοσιεύονται για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σ.Τ.Γ.Δ.Κ.

«Η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και η διαμόρφωση συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής αποτελεί κεντρικό ζητούμενο στις μέρες μας. Αφορούν και τα δύο άλλωστε τόσο την εύρυθμη κοινωνική λειτουργία όσο και τη διασφάλιση, της συνδεόμενης με την κοινωνική ειρήνη, εύρυθμης πορείας της πολύπαθης εθνικής μας οικονομίας.

Δυστυχώς, ερασιτεχνικού χειρισμοί, καθυστερήσεις, ανεπάρκειες, προχειρότητες και σπασμωδικές κινήσεις στοίχισαν κατά το παρελθόν. Προφανές είναι ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στη διαχείριση του ζητήματος ειδικά σε ό,τι αφορά το σχέδιο φιλοξενίας 2.000 προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη.

Η περιοχή μας είναι άλλωστε κομβική για την εθνική οικονομία, αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του Ελληνικού τουρισμού και άρα βασικό «πνεύμονα» τόνωσης της απασχόλησης, των δημοσίων εσόδων και συνεπώς της ίδιας της αναπτυξιακής πορείας του τόπου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Και συνεχίζουν οι τουριστικοί πράκτορες: «Στο πλαίσιο αυτό ως εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων του κλάδου στα Χανιά ζητούμε την κατάθεση ενός αναλυτικού σχεδίου για τη φιλοξενία των 2.000 προσφύγων και μεταναστών που θα καταγράφει αναλυτικά δεσμεύσεις για την ασφάλεια, υγιεινή, αλλά και ομαλή λειτουργία των χώρων υποδοχής. Επίσης ζητούμε την ξεκάθαρη δέσμευση ότι οι χώροι αυτοί δε θα μετατραπούν σε χώρους ανεξέλεγκτης ροής και διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, δε θα μετατραπούν σε εστίες παραβατικότητας και κοινωνικής αποσταθεροποίησης, δε θα γίνουν πεδία λειτουργίας άδηλων ομάδων συμφερόντων.

Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο δηλαδή από το αυτονόητο που επιτάσσουν οι βασικές αρχές του ανθρωπισμού αλλά και της ανάγκης διασφάλισης κοινωνικής ομαλότητας.

Με τα δεδομένα όμως που μέχρι σήμερα υπάρχουν, ως εκπρόσωποι του πλέον ευαίσθητου αλλά και παραγωγικού για την εθνική οικονομία κλάδο του τουρισμού, λέμε όχι στις πρόχειρες και χωρίς σχέδιο λύσεις, που προτείνονται στην παρούσα φάση».

Και, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στον όποιον σχεδιασμό θέλει να υπονομεύσει την τοπική κοινωνική ομαλότητα αλλά και την ακμάζουσα τουριστική οικονομία. Ας μη ναρκοθετηθεί ό,τι αναπνέει και δίνει ζωή στον τόπο στο βωμό προχειροτήτων και ερασιτεχνισμών».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης