Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε το πρωί της Παρασκευής η τροπολογία στη Βουλή για τις παραβάσεις λαθρεμπορίου. Η τροπολογία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδη αφορά μεταξύ άλλων σε παλαιά χρέη επιχειρήσεων που αλλάζουν ιδιοκτησία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να μην εμποδίσει την ψηφοφορία της τροπολογίας για διαδικαστικά ζητήματα και να επικεντρωθεί στην ουσία του ζητήματος της τροπολογίας​

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη χαρακτήρισε «φωτογραφική» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να την αποσύρει, ζητώντας από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου.
Ο πρωθυπουργός απάντησε, λέγοντας: «Η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα της χρεοκοπίας, που την έχει οδηγήσει η ΝΔ. Από τις 7 Απριλίου ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξή του είναι σε διαρκές βέρτιγκο, ωστόσο η πολιτική συμφωνία έκλεισε και τώρα θα πρέπει να κλείσει και η τεχνική συμφωνία».

Παράλληλα, υπενθύμισε την εκτίμησή του ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα γίνει «γραφικός», ζητώντας εκλογές, προσθέτοντας πως πλέον διαπιστώνει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ΝΔ θα έπρεπε να επικροτήσει τη συγκεκριμένη τροπολογία, δεδομένου ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση κόπτεται -υποτίθεται- για τις επενδύσεις». Κάλεσε, δε, τον κ. Μητσοτάκη να πάνε μαζί στην Ξάνθη, να μιλήσουν με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να μην εμποδίσει την ψηφοφορία της τροπολογίας για διαδικαστικά ζητήματα και να επικεντρωθεί στην ουσία του ζητήματος, υπενθυμίζοντας το τι γινόταν επί των ημερών της ΝΔ όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση, με «τις νυχτερινές τροπολογίες που διέγραφαν πρόστιμα».

​Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας «φωτογραφική» την τροπολογίαΣτη δευτερολογία του, ο πρόεδρος της ΝΔ, παρότι αναγνώρισε ότι ούτε πριν (επί των προηγούμενων κυβερνήσεων) ήταν υποδειγματική η λειτουργία του Κοινοβουλίου, επεσήμανε: «Εσείς έχετε ξεπεράσει κάθε όριο». Ο ίδιος σημείωσε ότι η τροπολογία έρχεται από βουλευτή της Κοζάνης και όχι από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας: «Εφόσον τίθεται θέμα συμφερόντων του επενδυτή που πρέπει να προστατευθούν, αυτό θα εξεταστεί εφόσον νωρίτερα η τροπολογία ελεγχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Διαφορετικά, θα είστε υπόλογος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε, δε, τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει ενώπιον της Βουλής εάν η σημερινή στάση του, να στηρίζει τη φωτογραφική – αντισυνταγματική τροπολογία, συνάδει με τη δήλωσή του ότι «είναι κάθε λέξη του Συντάγματος».

O πρωθυπουργός, ανταποδίδοντας τα «βέλη», ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να φέρει έστω και ένα παράδειγμα τροπολογίας επί των ημερών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ που να έχουν έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι η τροπολογία δεν είναι «φωτογραφική», παραδεχόμενος όμως ότι μπορεί να αφορά την ΣΕΚΑΠ, αλλά και κάθε άλλη επιχείρηση. Τόνισε, δε, ότι η ΝΔ κάνει φασαρία για την τροπολογία αυτή, προκειμένου να ξεχάσουν οι πολίτες την ουσία του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. «Ένα θετικό νομοσχέδιο, το οποίο η ΝΔ δεν ψηφίζει», όπως επεσήμανε.

Παρέμβαση Καμμένου

«Φωτιά», στην Ολομέλεια της Βουλής έπειτα από τη βουλευτική τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και παρέχει την απαλλαγή αστικών ευθυνών για περιπτώσεις παραβιάσεων λαθρεμπορίου, έβαλε η παρέμβαση Καμμένου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, υποδηλώνοντας εμμέσως ότι η τροπολογία αφορά το συγκεκριμένο πρόσωπο.

«Εκπλήσσομαι από τη θέση της ΝΔ. Είναι μικρός ο κόσμος. Θα του έλεγα να ρωτήσει τους βουλευτές της ΝΔ, που εκλιπαρούσαν τον Ιβάν Σαββίδη το 2013 να πάρει τη ΣΕΚΑΠ. Ρωτήστε τον κ. Κεδίκογλου που εκλιπαρούσε να πάρει ο Σαββίδης τη ΣΕΚΑΠ. Γιατί δεν ρωτάτε βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία που εκλιπαρούσαν τον Σαββίδη. Τότε η ΝΔ είχε υποσχεθεί όχι μόνο διαγραφή παλιών προστίμων αλλά και ότι τα μηχανήματα που είχαν μπλοκάρει στα τελωνεία θα απελευθερώνονταν χωρίς πρόστιμα» τόνισε.

«Καταθέτει ονομαστική για όσα έπρεπε να κάνει, όταν ήταν στην κυβέρνηση Αυτό που εμείς λέμε είναι ότι θα φέρουμε τροπολογία και όπου υπάρχουν επενδύσεις σε επιχειρήσεις που πάνε να κλείσουν. Πράττετε αντεθνικά όπως οι ευρωβουλευτές σας. Εμποδίζετε επενδύσεις ακόμα και εκείνες που εσείς φέρατε, φιλώντας κατουρημένες ποδιές του Σαββίδη» πρόσθεσε.

Πηγή φωτογραφιών: eurokinissi.gr (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης