Πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και των συναρμόδιων επιτροπών, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης χειροδίκησε εις βάρος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Νίκου Δένδια σπρώχνοντάς τον. Επικράτησε αναστάτωση και αμέσως μετά οι τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων όλων των κομμάτων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής μιλούσε από τα έδρανα και είδε τον Νίκο Δένδια να περνά από μπροστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μην περνάς από μπροστά μου, δεν βλέπεις ότι μιλάω;» φέρεται να είπε ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ του ζήτησε τον λόγο.

«Όταν μιλάω εγώ, ρε, δεν θα περνάς από μπροστά μου» ήταν η απάντηση του Ηλία Κασιδιάρη.

Ήταν τότε που, κατά πληροφορίες, ο Ηλ. Κασιδιάρης απώθησε βίαια τον Νίκο Δένδια, ενώ άλλοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής φέρονται να του έριξαν μπουκάλια με νερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανέφερε ο Νίκος Δένδιας: «Μου λέει, “πού πας ρε”, κάτι τέτοιο, συγχωρήστε με αν λόγω της στιγμής δεν είμαι ακριβής, γυρίζω να τον κοιτάξω και με σπρώχνει με τα δύο χέρια, λέγοντας και πάλι ”σήκω φύγε από εδώ ρε” ή κάτι τέτοιο. Συνεχίζω να μη φεύγω, κινείται να μου επιτεθεί και τον μαζεύουν κάποιοι άλλοι και αρχίζουν να τον σπρώχνουν προς τα πίσω. Αρχίζει να πιάνει, να εκτοξεύει μπουκάλια, νερά».

«Θεώρησα σωστό να μη μετακινηθώ από εκεί, διότι αυτό θα σήμαινε κάτι. Έμεινα εκεί, με αποτέλεσμα να αρχίσει να βρίζει, όχι μόνο εμένα, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό και τον Μάκη τον Βορίδη, σχεδόν το σύνολο της Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής και να πετάγονται μπουκάλια, νερά και διάφορα αντικείμενα. Νερό είναι σίγουρο ότι έφαγα» πρόσθεσε.

Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε: «Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Είναι θεσμικό. Γιατί το πιο ανατριχιαστικό δεν ήταν οι βρισιές, που χαρακτηρίζουν τον υβριστή. Το ανατριχιαστικό είναι ότι υπήρξε τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής, που εξηγούσε ότι η επίθεση δεν είναι μία επίθεση κάποιου που απώλεσε την ψυχραιμία του, αλλά είναι μία πολιτική θέση αυτοδικίας. Ότι “εσύ έστειλες κάποιες δικογραφίες που μας αφορούσαν στη Δικαιοσύνη και εμείς δικαιούμεθα να σε χτυπήσουμε, να κάνουμε, να ράνουμε…”».

Κληθείς να σχολιάσει φράση του κ. Παπαχριστόπουλου ότι «και ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης μπορεί να έχει μετανιώσει για τη στάση του», ο κ. Δένδιας ζήτησε να μην ερωτάται για ένα θέμα που δεν αφορά τον ίδιο αλλά τον κ. Παπαχριστόπουλο, τον κ. Κασιδιάρη κ.λπ.

Μη με ρωτάτε για τη Χρυσή Αυγή, επισήμανε ο κ. Δένδιας, όταν δημοσιογράφος σχολίασε ότι υπάρχει ο νεκρός, ο Παύλος Φύσσας. «Μη ρωτάτε κάτι τέτοιο αυτήν την ώρα. Εγώ έχω εδραία πεποίθηση για το τι είναι η Χρυσή Αυγή και πού μπορεί να καταλήξει αυτή η δίκη. Εδραία πεποίθηση. Γι’ αυτό έστειλα τις δικογραφίες» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε εις βάρος του να χρησιμεύσει για να γίνει αντιληπτό ότι η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένο πολίτευμα, αλλά ένα πολίτευμα για το οποίο πρέπει να μαχόμαστε καθημερινά, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη προάσπισης των κανόνων.

Ο Μάκης Βορίδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε την άμεση αποβολή του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής από τις επιτροπές και να συζητηθεί η αποβολή της Χ.Α. και από την Ολομέλεια. 

Στην πρόταση του προεδρείου και του ασκούντος χρέη προέδρου κ. Μπαλαούρα για μομφή κατά του Ηλία Κασιδιάρη και παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος θεώρησε πως μια τέτοια πρόταση δεν είναι αρκετή καταγγέλλοντας πως η ενέργεια του βουλευτή της Χρυσής Αυγής ήταν πολιτική ασπίδα, ώστε να αποπροσανατολιστεί η Βουλή από το βασικό ζήτημα που είναι η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

Για τραμπουκισμό έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Η αναστάτωση συνεχιζόταν για πολλή ώρα μετά το συμβάν. Αγανακτισμένοι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες μίλησαν για εξευτελισμό της Βουλής και για πρωτοφανές επεισόδιο που γονατίζει την αξιοπρέπεια του Σώματος και τους θεσμούς.

Ποτέ στο παρελθόν από το 1974 και μετά και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν σημειώθηκε ανάλογο επεισόδιο στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά την ολοκλήρωση του κύκλου τοποθετήσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων έκανε αποδεκτή την πρόταση της ΝΔ και ζήτησε την αποβολή της Χρυσής Αυγής από τις τέσσερις επιτροπές που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο.

Τι υποστηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης στο zougla.gr

Σε επικοινωνία του zougla.gr με τον Ηλία Κασιδιάρη, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ανέφερε ότι ουδέποτε χειροδίκησε εναντίον του Νίκου Δένδια, αλλά αντίθετα του ζήτησε τον λόγο επειδή τον διέκοψε την ώρα που μιλούσε.

«Είναι παράνομο να διακόπτεις κάποιον την ώρα που μιλάει στη Βουλή. Δεν χειροδίκησα ποτέ, απλώς τον ακούμπησα και τον απώθησα για να συνεχίσω την ομιλία. Θα εκδώσω και σχετική ανακοίνωση που θα εξηγώ πώς έγινε το περιστατικό» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Χρυσή Αυγή αναφέρεται:

«Ενώ τεκμηρίωνα την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου, ένας βουλευτής – από αυτούς που παρέδωσαν την χώρα στους ξένους τοκογλύφους – με διέκοψε παράνομα και με προκάλεσε με σκαιό τρόπο, με σκοπό να δημιουργήσει βίαιο επεισόδιο, για να μην ακούει ο Λαός ότι η βουλή παραδίδει την Εθνική μας Κυριαρχία.

»Τον απώθησα, ως όφειλα, για να περιφρουρήσω το δικαίωμά μου να μιλάω ελεύθερα εντός κοινοβουλίου. Δεν τον χαστούκισα, ούτε τον γρονθοκόπησα, όπως ψευδώς αναφέρουν τα κομματόσκυλα και τα κανάλια της διαπλοκής.

»Στη συνέχεια αποχώρησα από την αίθουσα εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την άθλια συμπαιγνία όλων των μνημονιακών κομμάτων από Σύριζα μέχρι ΝΔ, που καταλύουν κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας και έχουν υποδουλώσει την χώρα στα δεσμά των ξένων τοκογλύφων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης