Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλάζει τακτική η κυβέρνηση «βλέποντας» ότι οι ευρωπαίοι αρνούνται την ενδιάμεση συμφωνία την οποία επιζητούσε τόσο καιρό.

Έτσι, κυβερνητικές πηγές, διοχέτευαν το βράδυ της Κυριακής– ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η σύσκεψη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον Πρωθυπουργό – ότι πλέον «εργαζόμαστε για συμφωνία-πακέτο», εγκαταλείποντας το σχέδιο της ενδιάμεσης συμφωνίας.

«Στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του BG. Η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα»Οι λόγοι είναι δύο για την αλλαγή τακτικής: Αφ’ ενός στενεύουν τα χρονικά περιθώρια και αδειάζουν τα ταμεία του κράτους από ρευστό. Αφ’ ετέρου, υποστηρίζουν ότι έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις στο Brussels Group.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει μπροστά κατά ένα μήνα την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας και τον Ιούνιο να αρχίσει να εφαρμόζεται η λύση-πακέτο.

Ωστόσο, παραδέχονται από το Μαξίμου ότι στις διαπραγματεύσεις παραμένει αγκάθι το θέμα των εργασιακών σχέσεων με τους πιστωτές να πιέζουν αφόρητα. «Δεν κάνουμε πίσω, θα επιδιώξουμε πολιτική λύση» απαντούν από την κυβέρνηση. Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να ξεκινήσει νέο κύκλο τηλεφωνικών διαβουλεύσεων από την Δευτέρα, με ευρωπαίους ηγέτες, από τους οποίους θα ζητήσει να μην επιμείνουν στο θέμα των εργασιακών, ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Ο Τσίπρας, αναμένεται να ξεκινήσει νέο κύκλο τηλεφωνικών διαβουλεύσεων από την Δευτέρα, με ευρωπαίους ηγέτεςΣύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, διαπιστώθηκε ότι στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group υπήρξαν πολύ σημαντικά βήματα που φέρνουν πιο κοντά τη συμφωνία. «Στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο του BG.

Η διαδικασία προς τη συνολική συμφωνία θα έχει και ενδιάμεσα βήματα. Ένα σημαντικό, εξ αυτών, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του BG την Τετάρτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup (11 Μαΐου) της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί», ανέφεραν με νόημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης