Χάβρα θύμιζε η Βουλή τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε μία τόσο κρίσιμη πολιτική συγκυρία, με την Πρόεδρο της Βουλής να παραβιάζει τον κανονισμό της Ολομέλειας (άρθρο 66), πόσω μάλλον τον θεσμικό της ρόλο και να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 66 παράγραφος 2 του Κανονισμού, η Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να προεδρεύσει εφόσον έχει μιλήσει ως Βουλευτής όσο συνεχίζεται η συζήτηση επί του θέματος για το οποίο έχει μιλήσει.

“Κυρία πρόεδρε σε αυτή την αίθουσα εδώ και 40 χρόνια ισχύσει το άρθρο 66. Είστε πρόεδρος της βουλής και δεν το γνωρίζετε” είπε ο Α. ΣαμαράςΓια αρκετά λεπτά η Βουλή μετατράπηκε σε πεδίο αντεγκλήσεων και μονάχα θόρυβος έφτανε μέχρι τα αυτιά των ακροατών του καναλιού της Βουλής.

Οι βουλευτές της ΝΔ εγκάλεσαν διά βοής την Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να την μαζέψει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός, φανερά ενοχλημένος από το κλίμα που δημιουργήθηκε, άδειασε την πρόεδρο της Βουλής και πρότεινε τη δεκάλεπτη διακοπή, ώστε να εκτονωθεί η ένταση και έτσι «τεχνικά» να ξεπεραστεί και η παραβίαση του κανονισμού που κατήγγειλε η αντιπολίτευση.

Έπειτα από τη διακοπή η κα. Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στο βήμα και ανήγγειλε ότι θα αντικατασταθεί μέχρι το πέρας της συνεδρίασης από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο.

 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

 (EUROKINISSI/ΓΙΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Όλο το επεισόδιο:

Το επεισόδιο δημιουργήθηκε στη Βουλή, καθώς η κα Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στη θέση της για να προεδρεύσει, ενώ απαγορεύεται από τον κανονισμό, καθώς προηγουμένως είχε ζητήσει τον λόγο για να απευθύνει ομιλία.

Το νέο ατόπημα της Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την έκρηξη της Νέας Δημοκρατίας με τον κ. Σαμαρά ο οποίος βρισκόταν στο βήμα εκείνη την ώρα να δηλώνει: «Το έχετε παρακάνει. Δεν είστε δικτάτορας. Είστε πρόεδρος της Βουλής. Κι εσείς κ. Τσίπρα να τη μαζέψετε».

Και ο πρόεδρος της Ν.Δ. συνέχισε λέγοντας: «Ανεβήκατε επάνω την ώρα που μιλούσα για θεσμική παρωδία. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι απαγορεύεται η πρόεδρος της Βουλής να παραβιάζει τον κανονισμό. Κυρία Κωνσταντοπούλου, είστε πρόεδρος της Βουλής και δεν το γνωρίζετε».

Στιγμιότυπο από το επεισόδιο:

EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης