Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες και στην τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group σήμερα το απόγευμα είναι η κυβέρνηση, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η λίστα μεταρρυθμίσεων και η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Brussels GroupΤα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τα μέσα Απριλίου και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κάνει Πάσχα με μια ένεση ρευστότητας τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ από τη δόση των 7,2 δις που έχει «παγώσει» λόγω μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα, για τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι θα τα δει να επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία μέσα στους επόμενους μήνες.

Πηγές από την κυβέρνηση ανέφεραν ότι στόχος των διαπραγματεύσεων είναι να βρεθεί μια μεταβατική λύση, ώστε να καταφέρει η χώρα να αποπληρώσει τις αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις της, όπως τη δόση του ΔΝΤ (ύψους 448 δισ. ευρώ που λήγει τη Μ. Πέμπτη), αλλά και να μην αντιμετωπίσει οικονομικό πρόβλημα στο εσωτερικό.

Επί τάπητος η λίστα μεταρρυθμίσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Euroworking Group θα εκτιμήσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης και την πρόοδο που σημειώθηκε με το Brussels Group.

Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησαν την Αθήνα πως δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνοςΥπενθυμίζεται πως το οικονομικό επιτελείο (Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Τσακαλώτος και τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στην πρωτεύουσα του Βελγίου) έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου για όλες τις εξελίξεις. Από τη μεριά τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλούν για μικρή πρόοδο, ενώ Μέρκελ και Ολάντ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος. Το κλίμα, πάντως, επιβάρυναν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, που κάνουν λόγο για δύο μέλη της κυβέρνησης τα οποία δεν συνεργάζονται με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα και ενίοτε δεν πηγαίνουν καν στα ραντεβού μαζί τους.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αναζητεί και άλλους τρόπους διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης λύσης σε ζητήματα ρευστότητας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε με στελέχη της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων «Pimco». Συνεργάτες του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν πως οι εκπρόσωποι της επιχείρησης «δεν ενδιαφέρονται μόνον για κρατικά ομόλογα αλλά και για έντοκα γραμμάτια».

Κι όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση αρχίζει να φέρνει στη Βουλή «βροχή» νομοσχεδίων προς ψήφιση, με το βλέμμα στραμμένο κυρίως στο εσωτερικό της χώρας και τους ψηφοφόρους της. Μέχρι το τέλος της Μ. Εβδομάδας αναμένεται να έχουν κατατεθεί πέντε ν/σ, μεταξύ των οποίων αυτό για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την επαναπρόσληψη των 3.600 απολυμένων από τον δημόσιο τομέα, το νέο πειθαρχικό των δημοσίων υπαλλήλων και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης