Από Eurogroup σε… Εurogroup μετατίθεται το ελληνικό ζήτημα, με όλα τα «καυτά» θέματα να παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, την ώρα που η εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται και η αγορά στεγνώνει από ρευστό λόγω του κλίματος αβεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι με τη β’ αξιολόγηση και του φόβου επανάληψης των όσων δραματικών βίωσε η χώρα το καλοκαίρι του 2015.

Το διακύβευμα του σημερινού Eurogroup για την ελληνική κυβέρνηση είναι η επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχειρεί με… αλχημείες (στάση πληρωμών του Δημοσίου προς ιδιώτες και επιχειρήσεις) να εμφανίσει υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα το πρώτο δίμηνο του 2016 και να αισιοδοξεί για έναν αμοιβαίο συμβιβασμό, η ελληνική αποστολή θα βρεθεί για πολλοστή φορά αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα. Οι δανειστές -και ειδικά το ΔΝΤ- έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να υπάρξει κλείσιμο της β’ αξιολόγησης χωρίς ξεκάθαρες εγγυήσεις ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα του Eurogroup που έγινε στις 20 Φεβρουαρίου.

Στην κορυφή της ατζέντας παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις (αύξηση του ποσοστού στο 20%) και τα ενεργειακά, όπου οι θεσμοί συνεχίζουν με θέρμη την προσπάθεια να βάλουν… χέρι στον προσοδοφόρο αυτόν τομέα μέσω αποκρατικοποιήσεων αντί πινακίου φακής. Παράλληλα, έμφαση δίνεται και στη μείωση του αφορολόγητου, προκειμένου ολοένα και περισσότεροι πολίτες να κληθούν να πληρώσουν τη… λυπητερή λόγω της αδυναμίας του κρατικού μηχανισμού να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Στόχος η επιστροφή των θεσμών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διακύβευμα του σημερινού Eurogroup για την ελληνική κυβέρνηση είναι η επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή της τρόικας στην Ελλάδα. Το ζητούμενο, όμως, είναι ότι και στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου δόθηκαν υποσχέσεις που άνοιξαν τον δρόμο για το ταξίδι των δανειστών στην Αθήνα, οι οποίες όμως δεν τηρήθηκαν.

Το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε για πολλοστή φορά να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, να παίξει καθυστερήσεις, ευελπιστώντας ότι θα μπορέσει να πετύχει μια πολιτική συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα και να κλείσει η β΄αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement) έως το επόμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα.

Μόνο που, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, ο χρόνος κυλά υπέρ των δανειστών και εις βάρος της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του ελληνικού λαού, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει τη… λυπητερή.

Επώδυνες αλλαγές

Κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν φαίνεται στον ορίζοντα, κάτι το οποίο φρόντισε να ξεκαθαρίσει και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Από Απρίλιο και βλέπουμε» είπε σε συνέντευξή του στη «FAZ» ο επικεφαλής του Eurogroup, ο οποίος προσέρχεται με άγριες διαθέσεις στη συνεδρίαση μετά και το «χαστούκι» στις ολλανδικές εκλογές, όπου το κόμμα του πήρε την κατιούσα.

Το ότι η βαλίτσα θα πάει μακριά με την αξιολόγηση φαίνεται και από το γεγονός πως ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε λόγο για… διάλυση της τρόικας και δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤΜάλιστα, ο Ντάισελμπλουμ φρόντισε και αυτός να επαναλάβει ότι έρχονται αλλαγές στην Ευρώπη, οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα επώδυνες τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλες χώρες με προβλήματα χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, δίνοντας έμφαση στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στην «επόμενη ημέρα» που ανατέλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με έναν σκληρό πυρήνα, στον οποίο η Ελλάδα θα είναι στην απ’ έξω -κάτι το οποίο ανέφερε και ο πρώην πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν σε συνέντευξή του στο ιταλικό περιοδικό «L’ Espresso».

Το ότι η βαλίτσα θα πάει μακριά με την αξιολόγηση φαίνεται και από το γεγονός πως ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε λόγο για… διάλυση της τρόικας και δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ (τον ρόλο αυτόν θα παίξει ο ESM) που θα φροντίζει να δανείζει -με σκληρούς πάντα όρους- τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ουσιαστικά, με αυτήν τη δήλωση ο Ντάισελμπλουμ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα το καλοκαίρι, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται και παρόμοια κίνηση από την ΕΚΤ. Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις διαφωνίες για το δημοσιονομικό κενό και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για τη διετία 2018-19, οδηγούν -υπό προϋποθέσεις- ακόμα και σε τέταρτο μνημόνιο, προκειμένου να… σωθεί η χώρα και να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε νέα δανεικά για να πληρώνει τα… δανεικά, φουσκώνοντας ακόμα περισσότερο το δημόσιο χρέος της. 

Στην αποστολή η Αχτσιόγλου

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτές τις εξελίξεις, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το κλίμα για την ελληνική αποστολή, στην οποία βρίσκεται και η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, δεν είναι καλό, καθώς οι δανειστές θα ζητήσουν πλήρη συμμόρφωση στα συμφωνηθέντα.

Οι συνταξιούχοι θα χάσουν τουλάχιστον 700-1.000 ευρώ ετησίως​ από τον… έντιμο συμβιβασμό της κυβέρνησηςΣύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές.

Οι δύο πλευρές φαίνεται να τα έχουν βρει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ «αγκάθια» παραμένουν το σχέδιο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, έχει ανοίξει εκ νέου θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, το σίγουρο είναι ότι με τα έως τώρα δεδομένα οι απώλειες για συνταξιούχους-φορολογουμένους θα είναι βαριές. Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι πρέπει να εξοικονομηθούν 1,8 δις ευρώ τον χρόνο από τις συντάξεις και 1,8 δις ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της κυβέρνησης που αποδέχεται πλέον πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, οι συνταξιούχοι θα χάσουν τουλάχιστον 700-1.000 ευρώ ετησίως.

Διαβάστε επίσης:
Βloomberg: Η Ελλάδα πλησιάζει σε επανάληψη του δράματος του 2015

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης