Ο Αλέξης Τσίπρας προνοεί από σήμερα για να έχει… αύριο. Επιστρατεύει τα… μεγάλα όπλα ευελπιστώντας σε συνεργασίες του μέλλοντος, «καλώντας» την Κεντροαριστερά και επιχειρώντας να πλήξει την αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Η άρνηση της Φώφης Γεννηματά να στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο αποτέλεσε κόκκινο πανί​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μετά την «ήττα» στην ανεύρεση των 200 ψήφων που θα οδηγούσαν σε άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ξεκίνησε επισήμως το άνοιγμα προς τα μικρότερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία στηρίζουν την απλή αναλογική. Η πρόσκληση προς τους Γιώργο Παπανδρέου, Φώτη Κουβέλη και αντιπροσωπεία των Οικολόγων – Πράσινων, με τους οποίους ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στο Μαξίμου, αποδεικνύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει συμμαχίες… χρήσιμες για το μέλλον.

Το έδαφος έχει στρωθεί εδώ και καιρό. Ακόμη και με δηλώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής να έχουν λειάνει το έδαφος για την επιχειρούμενη απόκτηση ρόλου στην Κεντροαριστερά και την επιχείρηση ταύτισης του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού με την Κεντροδεξιά.

Η άρνηση της Φώφης Γεννηματά να στηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο αποτέλεσε κόκκινο πανί. Και επειδή η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί αφενός το χαρτί… Γιώργος Παπανδρέου και αφετέρου την «αχίλλειο πτέρνα» του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο μαίνεται εμφύλιος, με κέντρα και παράκεντρα να συνιστούν μόνιμη απειλή για την επόμενη ημέρα.

Μαξίμου καλεί Παπανδρέου – Κουβέλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσκληση προς τον Γιώργο Παπανδρέου έχει χαρακτηριστεί ως «περίεργη», αλλά κάθε άλλο παρά περίεργη είναι, καθώς εντάσσεται στο «παιχνίδι» της αναζήτησης συμμάχων στην Κεντροαριστερά και στην επιδιωκόμενη απομόνωση του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα θέσει τα θέματα του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησηςΣύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα θέσει τα θέματα του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου μία εβδομάδα, από την Τρίπολη, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών είχε δηλώσει ότι ήταν πάντα υπέρ της απλής αναλογικής.

Με την πρόσκληση προς τον Φώτη Κουβέλη επιχειρείται να αποσταλούν εσωκομματικά μηνύματα. Άλλωστε, το όνομά του βρίσκεται συχνά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, με πληροφορίες εδώ και καιρό να τον θέλουν να φιγουράρει ψηλά στη λίστα του Αλέξη Τσίπρα, όταν γίνει ανασχηματισμός.

Τριήμερο ζυμώσεων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η πρώτη συνάντηση στο Μαξίμου θα γίνει στις 13.00 με τον Γιώργο Παπανδρέου. Θα ακολουθήσει η συνάντηση με αντιπροσωπεία των Οικολόγων-Πράσινων στις 14.30 και στις 15.30 με τον πρόεδρο της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

Ο εκλογικός νόμος ψηφίζεται την Πέμπτη. Παρά τις διαρκείς ζυμώσεις ο στόχος των 200 βουλευτών έμεινε μακριά. Η κυβέρνηση, σε σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, αποφάσισε τριήμερη (αντί διήμερης) συζήτηση στη Βουλή. Η κίνηση αυτή γίνεται -σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή- για να δοθεί ο λόγος σε όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές. Σύμφωνα όμως με την ανεπίσημη, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί κάθε ενδεχόμενη ευκαιρία να αυξηθούν τα… κουκιά, αλλά και να πέσουν στην «παγίδα» της «διγλωσσίας» το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα οποία έχουν κατηγορηθεί από την κυβέρνηση και από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παίζουν «κρυφτό» και συντάσσονται στο πλευρό των συντηρητικών δυνάμεων και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης