Της Άντζελας Πεΐτση

Τους 47.000 ψηφοφόρους άγγιξε ο αριθμός εκείνων που προσήλθαν χθες στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού στη ΝΔ, στο νομό Θεσσαλονίκης. Η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε στο 100% και το zougla.gr, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες και αξιόπιστες πηγές, δημοσιεύει τα (ανεπίσημα) τελικά αποτελέσματα των σταυρών που πήραν οι τέσσερις υποψήφιοι. Στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης έλαβαν: Μεϊμαράκης 10.500– Μητσοτάκης 7.700- Τζιτζικώστας 10.600 – Γεωργιάδης 3.500.

Στη Β’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης έλαβαν:
Μεϊμαράκης 3.500
Μητσοτάκης 3.400
Τζιτζικώστας 5.750
Γεωργιάδης 1.430.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται το ποσοστό των άκυρων καταγράφεται σ’ έναν ποσοστό της τάξης του 7% ενώ διευκρινίζεται πως η επίσημη ανακοίνωση του συνόλου των αποτελεσμάτων ανά την επικράτεια, θα γίνει επίσημα από τα γραφεία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Για το θέμα της χθεσινής εσωκομματικής διαδικασίας στη ΝΔ αναφορικά με την εκλογική προέδρου του κόμματος, ο Βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης – πρώην Υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης τόνισε: «Ήταν μια πολύ καλή μέρα για τη Νέα Δημοκρατία η χθεσινή διαδικασία. Ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική η συμμετοχή του κόσμου. Ήταν συγκλονιστική! O Νεοδημοκράτης έστειλε το μήνυμα ότι η ΝΔ χαλυβδώνεται σε τέτοιες περιστάσεις, κάτι που οι άσπονδοι φίλοι κι οι αντίπαλοι δεν το περίμεναν. Έβαλε το λιθαράκι του για την επόμενη μέρα της παράταξης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας περίμεναν με τις ώρες για να ψηφίσουν». Και υπογράμμισε: «H αθρόα προσέλευση και η μεγάλη συμμετοχή έκλεισε στόματα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει αμηχανία στην κυβέρνηση που δεν περίμενε κάτι τέτοιο. Αποδείχτηκε ότι υπάρχει ένας πολύ δυνατός αντιπολιτευτικός πυλώνας. Το κριτήριο για τα αποτελέσματα της χθεσινής ημέρας ήταν η ανάγκη του να υπάρξει σθεναρή, υπεύθυνη, σοβαρή αντιμετώπιση των προβλημάτων σε επίπεδο χώρας. Θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους 400.000 και πλέον Νεοδημοκράτες που έδωσαν την απάντησή τους. Αισθάνομαι περήφανος που είμαι ένας από αυτούς».

Η προεκλογική περίοδος δεν… τελείωσε

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεικτα συναισθήματα κυριάρχησαν στα στελέχη της ΝΔ Θεσσαλονίκης, στο άκουσμα της ολοκλήρωσης των εσωκομματικών εκλογών στο Β’ γύρο και συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου 2016. Αιτία δεν είναι άλλη, από την κούραση λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως «από τις πλάτες τους» βγήκαν δύο εθνικές εκλογές, ένα δημοψήφισμα, μία ανολοκλήρωτη εσωκομματική εκλογική διαδικασία για τον νέο αρχηγό καθώς και η χθεσινή –με αίσια έκβαση ολοκλήρωσης- της εκλογής προέδρου για τη γαλάζια παράταξη.

Στην πλειοψηφία τους, οι γαλάζιοι της Θεσσαλονίκης από τη μία θέλουν «οριστικό» ξεκαθάρισμα στα εσωκομματικά τους αλλά από την άλλη βλέπουν μπροστά τους ακόμα μία «ανηφόρα» εκλογών. Απεικόνιση της χθεσινής εικόνας, είναι πως ο τελευταίος έφυγε περίπου στις 3:30 τα ξημερώματα από τα γραφεία της Μητροπολίτου Ιωσήφ. Η κατάσταση –δεν θα ήταν υπερβολή να την παραλληλίσει κάποιος με την αντίστοιχη των εθνικών εκλογών. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι εκλογικοί αντιπρόσωποι έστελναν αποτελέσματα και οι πρόεδροι εφορευτικών επιτροπών επέστρεφαν το εκλογικό υλικό. Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας μπορεί να ανακούφισε αυτή τη φορά τα στελέχη της ΝΔ αλλά… υπάρχει και ο δεύτερος γύρος.

Η πρόταση Βρούτση

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα θετική αίσθηση στην πλειοψηφία των γαλάζιων στελεχών, προκάλεσε η πρόταση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ, βουλευτή Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση όπου μεταξύ άλλων πρότεινε «την αποφυγή δεύτερου γύρου εκλογών στη ΝΔ και την πολιτική συνεννόηση μεταξύ των κυρίων Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη για τη θέση του Προέδρου και του Αντιπροέδρου αντίστοιχα».

Το zougla.gr προχώρησε σε καταγραφή των θέσεων κυρίως του επιχειρηματικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και σε αποκλειστικό και εκτενέστατο ρεπορτάζ παρουσιάζει τις απόψεις τους. Αξίζει να διευκρινιστεί πως νομικοί κύκλοι παραδέχονται την «κούραση τόσο των στελεχών όσο και του κόσμου» αλλά επισημαίνουν πως από τη νομική πλευρά θα πρέπει να τηρηθεί το καταστατικό του κόμματος.

Ο επίτιμος πρόεδρος των κτηματομεσιτών, Γρηγόρης Λιάντας δήλωσε υπέρμαχος της εφαρμογής του καταστατικού της ΝΔ: «Σεβόμαστε το καταστατικό και θέλουμε την εφαρμογή του. Αυτό δε λέει τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από την εκλογή προέδρου με το 50+1%».

Από τη μεριά του, ο πρώην πρόεδρους του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Γεν. Γραμ. ΕΒΕΘ Κωστής Χατζαρίδης, επεσήμανε: «Θα θέλαμε να υπάρχει μία ξεκάθαρη λύση προσώπου και προοπτικής από πλευράς ηγεσίας της ΝΔ. Θα θέλαμε έναν άνθρωπο που να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της επόμενης μέρας. Αυτό μπορεί μόνον από μία εκλογική διαδικασία να προέρθει. Σε ό,τι αφορά αυτή καθ αυτή τη διαδικασία έστω και ως πρόσχημα πως η «αγορά κουράστηκε» πρέπει να ομολογήσω πως όντως έχουμε κουραστεί από τις αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες. Όχι όμως από εσωκομματικές. Περνάνε σχεδόν ανέπαφες από τη λειτουργικότητα της αγοράς».

Το Σ.Δ. του ΕΕΘ, Κώστας Ιακώβου υπογράμμισε: «Θέλουμε άμεση σταθερότητα ως Μικρομεσαίοι Επιχειρηματίες. Δεν θέλουμε ούτε άλλες εσωκομματικές εκλογές. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, στα μάτια των ΜμΕ φαίνεται πως κυβερνάει μόνη της. Περνάει νομοσχέδια σε βάρος του επιχειρηματικού κόσμου χωρίς να υπάρχει αντίλογος. Για το λόγο αυτό όσο πιο γρήγορα – κάτι που επαναλάβουμε διαρκώς – θα πρέπει να τελειώσουν οι εσωκομματικές εκλογές εδώ. Να μην πάμε σε δεύτερο γύρο ώστε άμεσα να σταθεροποιηθεί η αντιπολίτευση για να παίρνει συντεταγμένη θέση απέναντι στα καίρια αυτά ζητήματα».

Διαβάστε επίσης: Μεϊμαράκης – Μητσοτάκης στον δεύτερο γύρο, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015, 09:38

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης