Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της ΚΕΦΕ Γ. Τραγάκη, μετά την καταμέτρηση σε 1062 εκλογικά τμήματα, ο Ευ. Μεϊμαράκης λαμβάνει 39,5%, ο Κ. Μητσοτάκης 28,7%, ο Απ. Τζιτζικώστας 21,1% και ο Αδ. Γεωργιάδης 11%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου, ο δεύτερος γύρος των εκλογών, προσλαμβάνει άλλα χαρακτηριστικά, ιδεολογικά και πολιτικά, και θα διεξαχθεί, σε τελείως άλλη βάση από αυτή του πρώτου γύρου.

Μαζική συμμετοχή στις εκλογές

Οι ψηφοφόροι και οι φίλοι της ΝΔ προσήλθαν μαζικά στις κάλπες και έδωσαν καθαρό προβάδισμα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Περίπου 400.000 πολίτες κατέρριψαν όλα τα προγνωστικά και ανέδειξαν την εσωκομματική διαδικασία ως μία εξέχουσα πολιτική πράξη, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα ότι αναζητούν δυνατό αντίλογο, με ισχυρή αντιπολίτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον πρώτο γύρο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έπεισε ότι είναι ο καταλληλότερος να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος και να ασκήσει μια σκληρή αλλά και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ο ίδιος θα βρεθεί υποψήφιος στον επαναληπτικό γύρο της 10ης Ιανουαρίου, έχοντας συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη της πλειονότητας της βάσης και διεκδικώντας εκ νέου την πρωτιά, αν και πλέον το παιχνίδι θα παιχτεί στις συμμαχίες που θα διαμορφωθούν και στα… ανταλλάγματα που θα δοθούν.

Στον πρώτο γύρο, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έπεισε ότι είναι ο καταλληλότερος να εγγυηθεί την ενότητα του κόμματος και να ασκήσει μία σκληρή αλλά και υπεύθυνη αντιπολίτευσηΗ εκτίμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων θα σημαίνει και εξασφάλιση της συμμετοχής του στον δεύτερο γύρο επιβεβαιώθηκε. Η δεύτερη θέση δεν ήταν αναμενόμενη -λόγω του ρεύματος που τουλάχιστον αρχικά είχε ο Απόστολος Τζιτζικώστας-, ωστόσο κατά ομολογία φίλων και αντιπάλων έκανε μία καθαρή πολιτική εκστρατεία, με ξεκάθαρη ιδεολογική πλατφόρμα, χωρίς χτυπήματα κάτω από τη ζώνη προς τους συνυποψηφίους του, και -όπως αποδείχθηκε- επιβραβεύτηκε γι’ αυτό από τη βάση της ΝΔ.

Η δυναμική που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέκτησε στο λεκανοπέδιο Αττικής και κυρίως στη Β΄ Αθηνών άφησε πίσω τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αν και ξεκίνησε ως «αουτσάιντερ» με δυναμική, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, καθώς στο «κάστρο» του, τη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αποδείχθηκε τελικά ασθενής η υποψηφιότητά του και σίγουρα όχι ικανή να αντισταθμίσει τη δυναμική Μητσοτάκη στη Β΄ Αθηνών.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, αν και δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο, αναδεικνύεται σε έναν από τους ρυθμιστές του αποτελέσματός του. Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι οι πολίτες έχουν δική τους άποψη, αλλά ο ίδιος θα στηρίξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα της ανανέωσης για το κόμμα, πράγμα που μπορεί να υπηρετήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε και στην άψογη συνεργασία που είχε μαζί του τα χρόνια που και εκείνος και ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργοί.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα πάει στον δεύτερο γύρο με αέρα νίκης, έχοντας αποδείξει την υπεροχή του εντός αλλά και εκτός των κομματικών πλαισίων. Η βάση εκτίμησε τον τρόπο με τον οποίο άσκησε αντιπολίτευση ως μεταβατικός πρόεδρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε την εξέφρασε δημοσίως. Παρά τα γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ένα καθαρά κεντρογενές και φιλελεύθερο στίγμα με άνοιγμα στον μεσαίο χώρο, δεν έχει αρνηθεί ότι στη ΝΔ βρίσκονται και δεξιοί.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για τον δεύτερο γύρο, καθώς μέχρι τώρα ο ίδιος και το επιτελείο του εμφανίζονταν σίγουροι για την πρωτιά. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι να προσανατολιστεί στην ψήφο κατά συνείδηση. Δεν αποκλείεται, επίσης, κάποιοι από τους υποστηρικτές του που κλίνουν προς τα δεξιά να αδιαφορήσουν για τον δεύτερο γύρο με δεδομένο και ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εμφανίζεται ως γνήσιος εκφραστής της δεξιάς πτέρυγας, δεν θα είναι πλέον διεκδικητής της προεδρίας. Μπορεί ωστόσο η «σχέση» αυτή να λειτουργήσει ως «καραμπόλα» και κάποιοι από τους καθαρά δεξιούς ψηφοφόρους του Τζιτζικώστα να ακούσουν το κάλεσμα Γεωργιάδη και να στραφούν υπέρ της υποψηφιότητας Μητσοτάκη.

Στην πολιτική, πάντως, οι ζυμώσεις και το παρασκήνιο μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα με απρόβλεπτες εξελίξεις. Το σίγουρο είναι ότι η πορεία προς την 10η Ιανουαρίου 2016 θα είναι εξίσου ενδιαφέρουσα και ταραχώδης.

Αναλυτικά τα ποσοστά και τα αποτελέσματα των εκλογών στη ΝΔ θα ανακοινωθούν επίσημα αργά το απόγευμα της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γ. Τραγάκης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης