Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τα όσα συνέβησαν την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο ήταν υποχρεωμένος να αποφασίσει αν θα διατηρήσει ή όχι στη θέση του τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Εντός του υπουργικού συμβουλίου ακούστηκαν κατηγορίες εναντίον του υπουργού Εξωτερικών τόσο όσον αφορά στη διαχείριση του ζητήματος με τα Σκόπια όσο όμως και για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Κοτζιάς προσπάθησε από το βράδυ της Τρίτης με στοχευμένες διαρροές στα ΜΜΕ να προβάλει τη μία πλευρά των γεγονότων, επιχειρώντας έτσι να αλλάξει το κλίμα και να διαπραγματευτεί με τον πρωθυπουργό την παραμονή του στο υπουργείο. Εις μάτην. Το πρωί της Τετάρτης ο Νίκος Κοτζιάς ζήτησε να έχει μία τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό. Το αίτημά του αφορούσε στην παροχή κάλυψης από το Μαξίμου, προκειμένου να μην αποχωρήσει ταπεινωμένος από το Υπουργείο Εξωτερικών. Και πάλι εις μάτην. Νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ξεκαθάριζε πως «όποιος δυσφορεί μπορεί να κατέβει από το τρένο». Η δήλωση αυτή στόχευε απευθείας τον Νίκο Κοτζιά. Αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών σε έναν νέο κύκλο στοχευμένων διαρροών στα ΜΜΕ προσπάθησε να εξισορροπήσει την κατάσταση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κρίση στη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο οφείλεται στο ότι έχει ζητήσει έλεγχο των μυστικών κονδυλίων σε όλα τα υπουργεία. Τελικά, δεν κατάφερε τίποτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γύρω στις 15.00 το μεσημέρι της Τετάρτης το Μαξίμου είχε κάνει γνωστό πως ο Νίκος Κοτζιάς αποπέμφθηκε. Για λόγους αβρότητας και μόνον, του δόθηκε η δυνατότητα από τον πρωθυπουργό να υποβάλει παραίτηση, η οποία και έγινε δεκτή.

Το παρασκήνιο της αποπομπής

Όταν ο Νίκος Κοτζιάς αιφνιδιάζοντας στο υπουργικό συμβούλιο προέβη σε προσωπική επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου, κατηγορώντας τον ότι με τις δηλώσεις του στις ΗΠΑ υπονόμευσε τη χώρα και τον πρωθυπουργό, οι πάντες κατανόησαν πως η κόντρα του υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Άμυνας φθάνει στα άκρα. Είχαν δίκιο. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος επιτέθηκε με δριμύτητα στον υπουργό Εξωτερικών λέγοντάς του πως άλλα υποστήριζε συζητώντας με τον πρωθυπουργό για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας των Πρεσπών κι άλλα τελικά συμβαίνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπροσθέτως όμως, ο Πάνος Καμμένος μπροστά σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά για κακοδιαχείριση των μυστικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ. Ειδικότερα, του ανέφερε πως από το σύνολο των μυστικών κονδυλίων διοχετεύτηκαν αδικαιολόγητα 19 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός Άμυνας κατήγγειλε τον Νίκο Κοτζιά πως «βουτάει από τα μυστικά κονδύλια». Ζήτησε, δε, από τον ΥΠΕΞ να λογοδοτήσει μπροστά στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου όχι μόνο για τα εφετινά 19 εκατομμύρια αλλά και για όλα τα μυστικά κονδύλια τα οποία χρησιμοποίησε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών. Πρόσθεσε πως θα πρέπει ο Νίκος Κοτζιάς να εξηγήσει λεπτομερώς σε ποιον δόθηκαν όλα αυτά τα χρήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τονίζοντας πως υπάρχουν ενδείξεις πως κονδύλια διοχετεύθηκαν σε διεθνή ΜΜΕ με μοναδικό σκοπό να καθυβρίζεται ο υπουργός Άμυνας.

Ο Πάνος Καμμένος όμως αναφέρθηκε και σε ένα δεύτερο σκάνδαλο που αφορά σε διαγωνισμό για την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, ο οποίος κατέληξε σε μία εταιρεία που δεν πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις και δεν διαθέτει το γνωστικό αντικείμενο. Την εταιρεία αυτή έχουν συστήσει δύο πολλοί γνωστοί πρώην πρέσβεις του Υπουργείου Εξωτερικών και ένας στρατηγός εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο μεγατόνων. Τελικά, το εταιρικό σχήμα που κέρδισε τον διαγωνισμό και που διαθέτει δίκτυο δεκάδων offshore εταιρειών στην Κύπρο κι αλλού παραχώρησε την εκτέλεση του έργου σε πολύ γνωστή εταιρεία της Βρετανίας, η οποία διαθέτει το know how. Αυτή συμμετείχε στον διαγωνισμό αλλά απορρίφθηκε.

Ο Νίκος Κοτζιάς αποχώρησε αμέσως από το υπουργικό συμβούλιο προφασιζόμενος πως έχει κάποιο ραντεβού. Εξερχόμενος από την αίθουσα αρνήθηκε να σχολιάσει το οτιδήποτε περιοριζόμενος στη φράση «δεν ξέρω» απαντώντας στα επίμονα ερωτήματα των δημοσιογράφων.

To zougla.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως το βράδυ της Τρίτης και γύρω στις 21.00 ο Νίκος Κοτζιάς είχε υποβάλει την παραίτησή του στο Μαξίμου. Μέχρι εκείνη την ώρα ο πρωθυπουργός δεν είχε αποφασίσει αν θα την κάνει άμεσα δεκτή ή αν θα αφήσει να κυλήσει λίγος χρόνος τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στη Βουλή των Σκοπίων.

Όμως, η συνέχιση των στοχευμένων διαρροών από τον προσωπικό μηχανισμό του Νίκου Κοτζιά προς τα ΜΜΕ και κυρίως η αντεπίθεση την οποία επιχείρησε το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους είτε την παραμονή του στην κυβέρνηση είτε την παραίτηση του αλλά με κάλυψη του Μαξίμου ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Το δράμα έληξε αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει προσωπικά και τα καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και τα δημοσιογραφικά σχόλια εν θερμώ, η κόντρα μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου έληξε με τη σαρωτική νίκη του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει πως και ο πρωθυπουργός επέλεξε να στηρίξει τον υπουργό Άμυνας στη σύγκρουσή του με τον υπουργό Εξωτερικών. Είναι προφανές πως οι αποφάσεις αυτές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει προσωπικά να ανατάξει τον κυβερνητικό μηχανισμό εν όψει και όλων των σημαντικών εθνικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. 

Διαβάστε το πρωτοσέλιδο του zougla.gr για τον άνθρωπο «κλειδί» στα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης