Τα τηλέφωνα στα γραφεία των πολιτικών αρχηγών άρχισαν να χτυπούν. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέστρεψε από το διήμερο ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ενημέρωσε έναν-έναν τους αρχηγούς για την ατζέντα της συνάντησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς «κλείδωσε» για τις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου. Ασφαλιστικό, συνταγματική αναθεώρηση και προσφυγικό είναι τα τρία θέματα που θα εξεταστούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Το ερώτημα που πλανάται είναι: η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αποτελεί κίνηση ουσίας ή τακτικής;Η είδηση ότι τα τηλεφωνήματα θα γίνονταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προκάλεσε ερωτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος συνέστησε στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει έναν γύρο τηλεφωνημάτων για να διερευνήσει τις προθέσεις των πολιτικών αρχηγών στο κάλεσμα για σύγκληση του Συμβουλίου. Το Μαξίμου, υπό τη σκιά της ισχνής πλειοψηφίας των 153 βουλευτών και με τον φόβο νέων απωλειών εν όψει της ψήφισης του ασφαλιστικού, επιθυμούσε το Συμβούλιο να συγκληθεί αύριο, Σάββατο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, δέχτηκαν με βαρείς χαρακτηρισμούς και καχυποψία την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα.

Το ερώτημα που πλανάται είναι: η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αποτελεί κίνηση ουσίας ή τακτικής;
Οι κινήσεις του πρόσφατου παρελθόντος έχουν αλλοιώσει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού έναντι των πολιτικών αρχηγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κίνηση τακτικής ή ουσίας;

Το πρώτο πράγμα που υπενθύμιζαν τα στελέχη των κομμάτων ήταν οι διαβεβαιώσεις που έδινε τον Ιούλιο ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το δημοψήφισμα και τη σύγκληση του Συμβουλίου των αρχηγών, ότι δεν θα αιφνιδιάσει τους αρχηγούς με πρόωρες εκλογές και ότι το ζητούμενο ήταν να υπάρξει συναίνεση στη συμφωνία που ερχόταν. Λίγες ημέρες αργότερα, η διαβεβαίωση είχε αποδειχθεί έωλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα τονίσει στους πολιτικούς αρχηγούς την αναγκαιότητα της σύγκλησης του συμβουλίου για τρεις κυρίως λόγους:

  • για να δοθεί το μήνυμα προς την Ευρώπη, καθώς η διαπραγμάτευση είναι ακόμα ανοιχτή σε ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα, ότι η αντιπολίτευση προσφέρει τη συναίνεσή της στην κυβέρνηση -πρόκειται για μήνυμα που θα φέρει σε μεγαλύτερη θέση ισχύος την κυβέρνηση
  • για να συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις μακράς πνοής, όπως είναι το ασφαλιστικό, για τις οποίες απαιτείται πολιτική συνεννόηση
  • για να κατατεθούν προτάσεις για την προσφυγική κρίση εν όψει της Συνόδου Ευρώπης-Τουρκίας την Κυριακή στις Βρυξέλλες.
Αρνητική η αντιπολίτευση

Υπό τον φόβο ότι θα κληθούν να γίνουν δεκανίκια και συνένοχοι σε μία καταστροφική πολιτική, οι αρχηγοί μίλησαν ανοιχτά και συνάμα σκληρά περί προσχηματικού διαλόγου και νέας απάτης.

Υπό τον φόβο ότι θα κληθούν να γίνουν δεκανίκια και συνένοχοι σε μία καταστροφική πολιτική, οι αρχηγοί μίλησαν ανοιχτά και συνάμα σκληρά περί προσχηματικού διαλόγου και νέας απάτης​

Η ΝΔ, η οποία περνά από τις δικές της εσωκομματικές συμπληγάδες, περίμενε το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού για να τοποθετηθεί, όπως είχε δηλώσει ο υπηρεσιακός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο ίδιος τόνισε σε νεότερη δήλωσή του πως το κόμμα του θα πάει στο Συμβούλιο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συναινεί στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Ιδιαίτερα καυστική και καχύποπτη ήταν η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη. Η Φώφη Γεννηματά δήλωσε σίγουρη ότι ο πρωθυπουργός αναζητεί συνενόχους και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συζητήσει σε καμία περίπτωση το ασφαλιστικό παρά μόνο τα εθνικά θέματα. 

Το ΚΚΕ αρνήθηκε να πάρει μέρος σε έναν «διάλογο-παρωδία», τονίζοντας ότι η συζήτηση για το ασφαλιστικό μπορεί να γίνει κάλλιστα στη Βουλή.

«Την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δύο φορές» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφερόμενος στα γεγονότα του καλοκαιριού.

Η Ένωση Κεντρώων θα ανταποκριθεί στην πρόταση του πρωθυπουργού, ωστόσο ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε ότι «συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα».

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι κυρίως δύο:

  • θα συγκληθεί το Συμβούλιο αν το ΚΚΕ επιμείνει -και μετά το τηλεφώνημα του Αλέξη Τσίπρα στον Παναγιώτη Κουτσούμπα- στην απόφασή του να μην παραστεί;
  • αν το Συμβούλιο τελικά πραγματοποιηθεί, τι προσδοκά ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ακόμα και αν παραβρεθούν οι πολιτικοί αρχηγοί, δύσκολα θα συναινέσουν;

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης