Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στο βήμα της Βουλής, ανέβηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να ολοκληρωθεί η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο πρωθυπουργός, μίλησε για την πρωτοφανή εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς την κυβέρνηση ενώ όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι εδώ που βρισκόμαστε «δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στον δρόμο του μνημονίου και της υποτέλειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πετύχει στο όνομα των ευρωπαϊκών λαών. Αύριο στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αύριο στο Eurogroup θα βρίσκεται ολόκληρη η Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός.«Αν αποδεχτούμε να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν έγιναν οι εκλογές».

Σχετικά με τις βολές που εξαπέλυσε από το βήμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης διαπράττουν τεράστιο λάθος. Στις 25 του Γενάρη, δεν είχαμε μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος, το τέλος του παλιού κατεστημένου που κυβέρνησε 40 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και μετά. Το οποίο φέρει ακέραια την ευθύνη της καταστροφής της χώρας κατά την τελευταία δεκαετία. Όσοι επιθυμούν την αποτυχία της νέας κυβέρηνσης, την αποτυχία της Ελλάδας, να ξέρουν ότι εθελοτυφλούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στα μνημόνια γιατί αυτό θα σήμαινε οτι η Ευρώπη της λαϊκής κυριαρχίας δεν υπάρχει πια».

«Τις επόμενες ημέρες θα κρίθει αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να προχωρήσει μπροστά αλλάζοντας».

«Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Με διάθεση να παραμείνουμε σε μια Ευρώπη ισότιμη και δίκαιη για τους λαούς της».

«Σε λίγες μόνο μέρες καταφέραμε να μετατρέψουμε το ζήτημα της μικρής Ελλάδας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά σε παγκόσμιο ζήτημα».

«Μέσα σε λίγες μόνο μέρες διεξάγεται η διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από το 2009 και μετά».

«Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη δανειακή σύμβαση».

«Τα μνημόνια ήταν η ευκαιρία το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία, η δημόσια περιουσία να περάσουν στα χέρια των συμφερόντων των λίγων».

«Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το μνημόνιο. Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη».

«Και η στήριξη δόθηκε για να επιστρέφεται πάλι πίσω στους δανειστές. Για να μπορεί η χώρα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις.»

«Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να σταματήσει να συνοδεύεται από όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό. Καταστροφικούς για την οικονομία».

«Χωρίς νέα μέτρα λιτότητας η νέα συμφωνία, για να καταστεί βιώσιμο το χρέος. Ζητάμε χρόνο με μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία».

«Η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 θα τονώσει τη ζήτηση και την ανάπτυξη.Θα δημιουργήσει νέα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Ζητάμε χώρο και χρόνο» τόνισε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα-«γέφυρα». «Δεν ζητάμε κι άλλα χρήματα, αλλά συγκεκριμένες διευκολύνσεις» εξήγησε.

«Αλήθεια, η άλλη πλευρά τι ακριβώς ζητάει; Άκουσα χθες τον πρόεδρο Ομπάμα να ρωτάει το ίδιο την κυρία Μέρκελ και να μην παίρνει απάντηση» είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει με νόημα: «Να στείλουμε στον Αμερικανό πρόεδρο τη σημερινή ομιλία του κ. Σαμαρά, για να καταλάβει τι ζητάει η κυρία Μέρκελ».

«Τι ακριβώς προτείνουν;», συνέχισε. «Να πάρουμε κι άλλα δανεικά. Να πάρουμε νέα μέτρα λιτότητας. Να αγνοήσουμε δηλαδή τόσο τον ελληνικό λαό;».

«Μην μας επαναλαμβάνετε και εσείς, εδώ, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όσα παράλογα προτείνει ο κ. Σόιμπλε. Τα ξέρουμε αυτά τα επιχειρήματα», πρόσθεσε.

«Η μόνη παρένθεση που θα υπάρξει στην σύγχρονη ελληνική δημοκρατία, θα είναι αυτή των μνημονιακών χρόνων. Που τελείωσε στις 25 Γενάρη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπογράψει παράταση.

«Αν υπήρχε δανειακή θωράκιση μέχρι τον Ιούνη, δεν θα υπήρχε τεχνική δικαιολογία για να απειλείται η διακοπή της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ».

«Η Ελλάδα αποκτά συμμάχους, η Ελλάδα αποκτά φωνή, η Ελλάδα διεκδικεί».

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες, ότι αυτές οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο».

«Η υλοποίηση του προγράμματος έχει προβλεφθεί σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας και δεν σχετίζεται με ανάγκη για νέο δανεισμό».

«Έτοιμα δύο νομοσχέδια: Το πρώτο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Το δεύτερο για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης».

«Οι ευρωπαϊκοί λαοί που δείχνουν την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή ιδέα σε κίνηση. Είναι το μέλλον της Ευρώπης».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης