Λίγες μόλις ώρες μετά τις εικόνες ντροπής στην Τούμπα, που αποτέλεσαν ακόμη μία μαύρη σελίδα στα «κιτάπια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποφασίστηκε η επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος της Super League.

Αυτή η απόφαση ελήφθη στη σύσκεψη που είχαν τη Δευτέρα ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, το οποίο διεκόπη οριστικά, μετά την ένοπλη εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο.

Μεταξύ άλλων, σε ερώτηση αν υπάρχει ζήτημα «Grexit» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε με νόημα: «Τα πάντα είναι στο τραπέζι»
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε πως «διακόπτεται επ’ αόριστον το πρωτάθλημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mάλιστα, τόνισε ότι τις αμέσως επόμενες ώρες η κυβέρνηση θα αρχίσει επαφές με τη FIFA, την UEFA και τις αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές, προκειμένου να καθοριστεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού επεσήμανε πως, αν δεν υπάρχει τέτοιο πλαίσιο, δεν πρόκειται να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα.

«Δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αν δεν υπάρξει νέο σαφές πλαίσιο με όρους και κανόνες συμφωνημένο απ’ όλους και θα ληφθεί πρόνοια, ώστε να μη θιγούν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλειάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης

Μεταξύ άλλων, σε ερώτηση αν υπάρχει ζήτημα «Grexit» στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο υφυπουργός Αθλητισμού απάντησε: «Τα πάντα είναι στο τραπέζι. Τις επόμενες ώρες θα έχουμε συζητήσεις, πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

»Περιμένουμε προτάσεις από την ομοσπονδία και τη λίγκα για να ακολουθήσουν κι άλλες ανακοινώσεις. Προχωράμε σε μία επ’ αόριστον διακοπή και βλέπουμε με ένα νέο πλαίσιο κανόνων αυστηρότερων σε θέματα ασφάλειας, με αυστηρότερες ποινές, με τη βούληση όλων.

»Θα ληφθούν οι απαραίτητες πρόνοιες, θα έχουμε επικοινωνία με την UEFA τις επόμενες ώρες, όλοι είναι σοκαρισμένοι».

Τσίπρας: Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος – Όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους

Σαφές μήνυμα για την κατάσταση την οποία επικρατεί στο ποδόσφαιρο μετά το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια πρωινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν με ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτή η ιστορία θα τελειώσει και όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους» σημείωσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του στη σύσκεψη που συμμετείχε και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Παναθηναϊκός: «Διαλύουν το πρωτάθλημα για τον ευνοημένο της κυβέρνησης»

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή τη διακοπή του ελληνικού πρωταθλήματος, απόφαση που οι «πράσινοι» χαρακτηρίζουν μια αποτυχημένη συνταγή που ουσιαστικά δίνει, όπως υπογραμμίζουν, συγχωροχάρτι σε όσα έγιναν στην Τούμπα και ευνοεί μόνο τον ΠΑΟΚ θίγοντας παράλληλα όλες τις άλλες ομάδες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

«Η διακοπή του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Super League που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υφυπουργού, είναι δοκιμασμένη και αποτυχημένη συνταγή του παρελθόντος, που ουσιαστικά δίνει ‘’συγχωροχάρτι’’ σε όσα απρεπή και έξω από κάθε ηθική έγιναν για πολλοστή φορά από συγκεκριμένο ευνοημένο από την κυβέρνηση μεγαλοπαράγοντα ποδοσφαιρικής ομάδας.

Η απόφαση αυτή, θίγει όλες τις άλλες ομάδες που δεν προκάλεσαν ή δεν μετείχαν στα έκτροπα και διαλύει το πρωτάθλημα, που με τις ενέργειες πολλών αναζητούσε μία νέα ισορροπία.

Ταυτόχρονα ζημιώνει ανεπανόρθωτα και δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια εκείνων των ομάδων που επιχειρούν με έντιμο και νόμιμο τρόπο, όπως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να διατηρηθούν εντός των πλαισίων που ορίζουν οι κανονισμοί των διεθνών και εγχώριων οργάνων ποδοσφαίρου, σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον».

ΑΕΚ: «Η απόφαση για επ’ αόριστον διακοπή μας τσουβαλιάζει»

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΑΕΚ. Οι άνθρωποι της «Ένωσης» πιστεύουν ότι αυτή η απόφαση θίγει την ομάδα τους δίχως αυτή να φέρει την παραμικρή ευθύνη για όσα έχουν συμβεί και την «τσουβαλιάζει» με όσους έχουν τις πραγματικές ευθύνες για όσα θλιβερά έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μάλιστα σημειώνουν από την ΑΕΚ πως ήταν η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ ήταν η μόνη που είχε ζητήσει (μετά το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός) να διακοπεί το πρωτάθλημα μέχρι να τελεσιδικήσουν όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά τότε είχε λοιδορηθεί από διάφορες πλευρές πως επιχειρεί να… ξεκουράσει τους παίκτες της.

Ξάνθη: «Ας γίνει το ποδόσφαιρό μας ημιεπαγγελματικό ή ερασιτεχνικό»

Η ΠΑΕ Ξάνθη πήρε θέση μετά την απόφαση και σε αυτή αναφέρει: «Ακούσαμε πολύ προσεκτικά τη δήλωση του αξιότιμου Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Βασιλειάδη που αφορά στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σαφέστατα, η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να βελτιώσει το επίπεδο του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, επιχειρώντας με νόμους, παρεμβάσεις και συναντήσεις να το καταστήσει πιο αξιοκρατικό και πιο αξιόπιστο στα μάτια του έλληνα φιλάθλου. Πιστεύουμε ότι κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό.

Η θέση του Α.Ο. ΞΑΝΘΗ ΠΑΕ είναι ότι η διακοπή του ελληνικού επαγγελματικού πρωταθλήματος δεν θα ωφελήσει κανέναν και σε τίποτα. Αντίθετα πίσω από αυτήν τη διακοπή, θα κρυφτούν έχοντας την ΣΑΝ ΑΛΛΟΘΙ, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, χωρίς να εξαιρείται από αυτούς η υποφαινόμενη εταιρεία, στο μέτρο που της αναλογεί. Νόμοι υπάρχουν, ποινές και τιμωρίες προβλέπονται και πολύ αυστηρές. Να εφαρμοστούν οι Νόμοι, να τιμωρηθούν οι έχοντες την ευθύνη, όσο ψηλά ή χαμηλά και αν βρίσκονται και το πρωτάθλημα να συνεχιστεί.

Παράλληλα, να ξεκινήσουν χθες, συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους σε αυτό που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο και αν χρειαστεί να προταθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα και ποινές. Και εάν σε αυτήν την αναγκαιότητα για την αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών και τη νέα δομή που είναι επιβεβλημένο να αποκτήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, διαφωνήσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς, τότε ας γίνει το ποδόσφαιρό μας ημιεπαγγελματικό ή ερασιτεχνικό, γιατί ίσως αυτή να είναι η λύση για να ξαναγυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα και η ηρεμία στο κοινωνικό περιβάλλον».

Απόλλων Σμύρνης: «Ποιος θα μας αποζημιώσει κύριοι;»

Ο Απόλλων Σμύρνης εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα (Δευτέρα, 12/3, 19:30, Novasports 1). Το ματς θα αναβληθεί μετά την απόφαση του Γιώργου Βασιλειάδη για διακοπή του πρωταθλήματος και η «Ελαφρά Ταξιαρχία» τονίζει ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ποιος θα μας αποζημιώσει κύριοι; Τελικά η μόνη ομάδα που πληρώνει ψυχολογικά και οικονομικά την απόφαση –που διαβάσαμε αλλά επισήμως δεν γνωρίζουμε περίπου τρεις ώρες πριν από την έναρξη του ματς- είναι ο Απόλλων Σμύρνης.

Η ομάδα μας βρίσκεται από το απόγευμα της Κυριακής στα Ιωάννινα για το προγραμματισμένο ματς με τον ΠΑΣ. Σε ένα ταξίδι για το οποίο χρειάστηκε να καταβληθούν χρήματα και που είμαστε εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να επαναλάβουμε στο μέλλον, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε πότε.

Προφανώς κάποιοι για ακόμα μια φορά αδιαφορούν πλήρως για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργούν με αποφάσεις τους. Αδιαφορούν για τη δική μας οικονομική αιμορραγία που οι ίδιοι κάνουν ακόμα μεγαλύτερη.

Αυτοί οι κάποιοι, που πήραν την απόφαση και ακόμα δεν έχουν κάνει τον κόπο να μας ενημερώσουν επίσημα, καλό θα είναι να μας πουν και ποιοι θα μας αποζημιώσουν. Ποιοι θα καλύψουν τα έξοδα που έκανε η ομάδα μας χωρίς κανέναν τελικά λόγο και αιτία. Προφανώς ουδείς θα μπει στον κόπο να μας απαντήσει καθώς ουδείς ενδιαφέρεται για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Έκτακτη είδηση σε ολόκληρη την Ευρώπη η διακοπή του πρωταθλήματος

Με έκτακτα δημοσιεύματα ενημέρωσαν οι μεγαλύτεροι ειδησεογραφικοί φορείς της Ευρώπης τους αναγνώστες τους για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει επ’ αόριστον το πρωτάθλημα της Super League, μετά τα όσα ντροπιαστικά περιστατικά συνέβησαν το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας και στο ντέρμπι κορυφής ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.

«Σε συνέχεια των επαναλαμβανομένων επεισοδίων και κυρίως των απειλών που εκτόξευσε ο Ελληνορώσος ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης προς τον διαιτητή του αγώνα με την ΑΕΚ, ο Έλληνας υπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης ανακοίνωσε σοβαρά μέτρα. Από το πρωί έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις και έπειτα από σχετική συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανακοίνωσε την επ’ αόριστον διακοπή του πρωταθλήματος» γράφει χαρακτηριστικά η «Equipe», ενώ το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) αναφέρει:

To δημοσίευμα της «Equipe»
«Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να διακόψει το ελληνικό πρωτάθλημα, μετά την ένοπλη είσοδο του προέδρου του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο της αναμέτρησης με την ΑΕΚ».

Στο ίδιο «μήκος κύματος» και το Reuters: «Η Ελλάδα αποφάσισε να διακόψει το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, μετά τη χαοτική διακοπή που προκλήθηκε στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, στην οποία έλαβε μέρος και ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, ο οποίος εισέβαλε στο γήπεδο οπλισμένος».
Το δημοσίευμα του Reuters
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει το πρωτάθλημα» είναι ο σχετικός τίτλος της «Corriere dello Sport», που προσθέτει: «”Οι αγώνες δεν θα επαναληφθούν μέχρι να τεθεί σε ισχύ ένα νέο πλαίσιο, το οποίο θα συμφωνηθεί από όλους” δήλωσε ο υφυπουργός για τον Αθλητισμό Γιώργος Βασιλειάδης».

Επίσης, η ιταλική εφημερίδα κάνει αναφορά στα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι κορυφής ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: «Ο διαιτητής ακυρώνει το γκολ του Βαρέλα στο 90ό λεπτό και έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα ο επικεφαλής (σ.σ.: Ιβάν Σαββίδης) φθάνει για να διαμαρτυρηθεί κατά της απόφασής του. Στη ζώνη του έχει ένα όπλο. Ο αγώνας διακόπτεται…».

Το δημοσίευμα της Marca
Με τίτλο «το ελληνικό πρωτάθλημα διακόπτεται λόγω βίας», η ισπανική «Marca» σχολιάζει: «Ο Έλληνας υπουργός Αθλητισμού ανακοίνωσε τη διακοπή του πρωταθλήματος, μετά τα συμβάντα που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα και ιδιαίτερα έπειτα απ’ αυτά που έγιναν στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ αυτήν την Κυριακή.

»Ο διαιτητής Γεώργιος Κομίνης ακυρώνει γκολ για τον ΠΑΟΚ και οπαδοί των γηπεδούχων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Το θέμα δεν έμεινε εκεί, καθώς ακόμη και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, εισήλθε στο γήπεδο για να κυνηγήσει τον διαιτητή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης