Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια «ευρωπαϊκή συμφωνία σε μια βιώσιμη πρόταση» την ύστατη στιγμή επιστρέφει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει τις τελευταίες ώρες πρωτοβουλίες για να σπάσει ο «πάγος» με την Ευρώπη και να υπάρξει επανέναρξη των συζητήσεων Αθήνας – πιστωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στόχος είναι να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση στο ελληνικό ζήτημα, η οποία θα περιλαμβάνει ολιγοήμερη παράταση του τρέχοντος προγράμματος με παράλληλη εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών και δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Σύμφωνα με το Reuters, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι «η πόρτα είναι ανοικτή, ωστόσο η διορία λήγει τα μεσάνυχτα».

Ήδη, ο πρωθυπουργός έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ενώ δεν αποκλείεται εντός των επόμενων ωρών να συμβεί το ίδιο με την καγκελάριο της Γερμανίας και τον πρόεδρο της Γαλλίας. Σε σημερινό της δημοσίευμα η «Bild» επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τα επόμενα δύο 24ωρα τετ α τετ με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, χωρίς όμως να δίνει διευκρινίσεις για τον τόπο διεξαγωγής αυτών των συναντήσεων.

Όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή στο zougla.gr, σε ετοιμότητα βρίσκεται το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και ένα εφεδρικό C-130 στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, προκειμένου να μεταφέρει τον Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ (ύψους 1,5 δις ευρώ) και η παράταση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος που είχε αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα καταβάλει τα χρήματα προς το Ταμείο, απάντησε αρνητικά.

Τι ζητούν οι πιστωτές

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας την ύστατη στιγμή.

H αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση της τελευταίας πρότασης των θεσμών και η διεξαγωγή καμπάνιας υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα είναι οι δύο προϋποθέσεις που θέτει η Κομισιόν για την επανέναρξη των συνομιλιώνΑπαραίτητες προϋποθέσεις, όμως, είναι: α) η αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση της τελευταίας πρότασης των θεσμών και β) η διεξαγωγή καμπάνιας υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα.

Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, εφόσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή από την Αθήνα, θα μπορούσε να αρθεί το αδιέξοδο έστω και την ύστατη στιγμή. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε μεταξύ άλλων τη σύγκληση -ακόμα και μέσα στην ημέρα- έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση.

Αθήνα: Τα τέσσερα σημεία που οδηγούν σε συμφωνία

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διέψευσε, πάντως, από το βήμα της Βουλής πως υπάρχουν σκέψεις για ακύρωση δημοψηφίσματος και μεταστροφή Τσίπρα υπέρ του ΝΑΙ.

Από τη μεριά του, ο Αλέκος Φλαμπουράρης έθεσε τους τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους η Αθήνα επιδιώκει συμφωνία. Ειδικότερα, αυτοί είναι:

  • καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις
  • αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων και του κατώτατου μισθού
  • ενισχυμένο αναπτυξιακό πακέτο, πέρα από το νέο ΕΣΠΑ
  • αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Αν οι εταίροι θέλουν λύση, ας σταματήσουν να φέρνουν παλιές προτάσεις ως νέες» ανέφερε.

Πυρετός διαβουλεύσεων στο Μαξίμου

Από το πρωί της Τρίτης, το κυβερνητικό επιτελείο παρουσιαζόταν ιδιαίτερα θορυβημένο με τα αποτελέσματα των μυστικών δημοσκοπήσεων που έχει στη διάθεσή του, τα οποία δείχνουν σημαντική δυναμική υπέρ του «ναι».

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία έπειτα από την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital control) και το κλείσιμο των τραπεζών (bank holiday), ελήφθη τελικά η απόφαση για επαναπροσέγγιση με τους θεσμούς.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν πως η νέα πρόταση από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λειτούργησε θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρά την αρχική απόρριψή της, ακολούθησε μια «δεύτερη ανάγνωση» των βασικών σημείων της.

Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να στείλει σήμερα επιστολή στις Βρυξέλλες για τη σύγκληση έκτακτου Eurogroup, αποδεχόμενη τις τελευταίες θέσεις των πιστωτών (όπως αυτές παρουσιάστηκαν το Σάββατο), με την αφαίρεση ενός εκ των προτεινόμενων όρων (πιθανότατα του ΕΚΑΣ). Στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δινόταν -υπό προϋποθέσεις- μια τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος, εξασφαλίζοντας έτσι ένα «δίχτυ προστασίας» για τη χώρα και επιπλέον χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Σύσκεψη πρωθυπουργού με Δραγασάκη – Τσακαλώτο

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που πήρε ήταν και τηλεφωνικές επικοινωνίες με το εξωτερικό. Αρχικά, υπήρξε μια πρώτη έκτακτη σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευ. Τσακαλώτο.

Όπως έγινε γνωστό, το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος επικοινώνησε με τη σειρά του σήμερα με την καγκελάριο της Γερμανίας προκειμένου να συζητήσουν για την ελληνική κρίση και τον τρόπο απεμπλοκής από το αδιέξοδο των τελευταίων ημερών.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες αποτελεί το γεγονός ότι ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Το ίδιο συνέβη με όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης