«Οι συνομιλίες με τους εταίρους περιλαμβάνουν, όχι μόνο τους όρους για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και τις προϋποθέσεις για πρόσθετη βοήθεια» δήλωσε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από την Αθήνα παραδέχεται ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, στο ρεπορτάζ της FAZ τονίζεται ότι οι συζητήσεις δεν αφορούν πλέον μόνο στην ολοκλήρωση του σημερινού, δεύτερου προγράμματος διάσωσης και τις εκκρεμείς δόσεις του δανείου, αλλά και σε ένα επόμενο πακέτο για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας.

«Οι δύο διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν πλέον ενωθεί» δήλωσε ο νέος διαπραγματευτής για την ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές στη συνέντευξή του στην εφημερίδα λίγο πριν την αναχώρησή του για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε επίσης και την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει συμφωνία. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η FAZ αναφέρει ότι ο κ. Τσακαλώτος ήταν παρών όταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα και πιστεύει ότι η κα. Μέρκελ ήθελε σίγουρα μια λύση. «Νομίζω ότι η Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ είναι πεπεισμένοι ότι ένα Grexit οικονομικά και στρατηγικά θα ήταν κακό» είπε ο κ. Τσακαλώτος. «Εάν η Ευρώπη χάνει μέλη, αυτό θα αποδυναμώσει τη θέση της Μέρκελ στον υπόλοιπο κόσμο».

Ένας Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις παρότι δεν υπάρχει συμφωνία σε ορισμένα θέματα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης