Η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα θα προκαλούσε σοκ στην Ευρωζώνη, αλλά δεν θα συνοδευόταν από συστημική κρίση, εκτιμά η Fitch Ratings σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ορατός ο κίνδυνος ενός Grexit χωρίς όμως συστημική κρίση στην Ευρωζώνη, εκτιμά η FitchΟ οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι η συμφωνία για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup απομάκρυνε προσωρινά τον κίνδυνο ενός Grexit, ωστόσο «η αδιάλλακτη στάση και των δύο πλευρών υπογραμμίζει τη δυνατότητα ενός μελλοντικού πολιτικού λάθους».

Σύμφωνα με τη Fitch, το Grexit δεν είναι το βασικό σενάριο στο τραπέζι, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο χωρίς όμως να μπορεί να διαλύσει την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

«Η Ευρωζώνη έχει αναπτύξει μηχανισμούς πρόληψης σε περίπτωση χρεοκοπίας που θα περιορίσουν τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης. Οι ανησυχίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα άλλων κρατών είναι λιγότερο έντονες από ό,τι το 2012» προσθέτουν οι αναλυτές της Fitch.

Προειδοποίηση για υποβάθμιση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις ημέρες νωρίτερα, την Τρίτη, ο κορυφαίος αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας είχε επισημάνει πως «η Ελλάδα πρέπει να καταλήξει σε μια «βιώσιμη» συμφωνία στήριξης με την Ευρωζώνη, εάν θέλει να αποφύγει μία περαιτέρω υποβάθμιση.
 
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα καταλήξουν τελικά σε συμφωνία, αφού η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (το λεγόμενο Grexit) θα είχε μεγάλο κόστος και για τις δύο πλευρές. Η αδυναμία επίτευξης βιώσιμης συμφωνίας θα οδηγούσε σε υποβάθμιση» ανέφερε ο Ed Parker.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης