«Είμαστε κατά της λιτότητας διότι από οικονομικής απόψεως δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, ενώ στο κοινωνικό πεδίο οι συνέπειες είναι καταστροφικές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του προς την ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων.

«Ο ανταγωνισμός, ο οποίος βασίζεται στη λιτότητα και στο εσωτερικό μιας νομισματικής ένωσης, αποσταθεροποιεί την ίδια τη νομισματική ένωση και τη βυθίζει στην αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση και την ανεργία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην Ελλάδα η λιτότητα προκάλεσε μια ανθρωπιστική κρίση πρωτοφανών διαστάσεων για μια ευρωπαϊκή χώρα εν καιρώ ειρήνης. Στην τετραετία του Μνημονίου η χώρα μου βυθίστηκε στη φτώχεια: σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 34,6% του πληθυσμού ζει σε κατάσταση ένδειας. Το 18% των Ελλήνων δεν έχει ούτε τα αναγκαία χρήματα για να αγοράσει φάρμακα, όπως διαπιστώθηκε σε μελέτη του OΟΣΑ» τόνισε.

Για να ξεπεραστεί η κρίση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά «τη διέξοδο από τη λιτότητα με μια πολιτική στροφή, με αύξηση της ζήτησης ως συνέπεια μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, με την ανακατανομή του εισοδήματος υπέρ των μικρομεσαίων κατηγοριών πολιτών και δημόσιες επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης».

Παράλληλα, προτείνει τη χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού «New Deal», εντοπίζοντας ως προτεραιότητες την έρευνα, την τεχνολογία, τις υποδομές και το κοινωνικό κράτος με στόχο τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης