Κλιμακώνεται η ένταση με την Τουρκία, μετά την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης να απελευθερώσει τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας, λίγες μέρες έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα. Προηγήθηκε η «24ωρη επιφυλακή» στην οποία τέθηκαν τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο, και στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την αναστολή την συμφωνίας για επανεισδοχή των μεταναστών και των προσφύγων μεταξύ των δύο χωρών, διατηρώντας όμως την ισχύ της ίδιας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου αν «θα ληφθει κάποιο μέτρο κατά της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση των μελών του FETO» (σ.σ.εννοώντας τους 8 αξιωματικούς), ο υπουργός απάντησε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​«Η κυβέρνηση της Ελλάδας πραγματικά θέλει να λύσει το θέμα. Όμως από τη Δύση υπάρχει μεγαλη πίεση εις βάρος της Ελλάδας, και ιδιαίτερα στην ελληνική δικαιοσύνη»«Αυτό που έκανε η Ελλάδα είναι απαράδεκτο. Η χώρα που υπέφερε περισσότερο από πραξικοπηματίες στο παρελθόν είναι η Ελλάδα. Η κυβέρνηση της Ελλάδας πραγματικά θέλει να λύσει το θέμα. Όμως από τη Δύση υπάρχει μεγαλη πίεση εις βάρος της Ελλάδας, και ιδιαίτερα στην ελληνική δικαιοσύνη. 

»Με την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει μια συμφωνία, η οποία εφαρμόζεται, με την Ελλάδα όμως η διμερής συμφωνία για αποδοχή των μεταναστών και προσφύγω σταμάτησε», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ μάλιστα προανήγγειλε και νέα μέτρα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η διαδικασία (σ.σ. των μέτρων κατά της Ελλάδας) δεν τελείωσε, συνεχίζονται οι εργασίες μας σχετικά με το ζήτημα». 

Η είδηση είναι πρώτο θέμα στα τουρκικά μέσα

Η ελληνική αντίδραση

Σχολιάζοντας η ελληνική κυβέρνηση την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί παγώματος της διμερούς συμφωνίας για το προσφυγικό, επισήμανε πως «πρόκειται για μια παλιά συμφωνία του 2001, η οποία ούτως ή άλλως έχει παγώσει από τη στιγμή που άρχισε η υπόθεση των 8 αξιωματικών».

«Έκτοτε, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επανεισδοχή», όπως επισημαίνει το ελληνικό ΥΠΕΞ.

«Το πάγωμα της οποιασδήποτε συμφωνίας, δεν θα μπορούσε να αναφέρεται σε αυτή του 2016, στην οποία εμπλέκεται κατά κύριο λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Διαβάστε ακόμη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης