Στα εμπιστευτικά έγγραφα που συνοδεύουν τον φάκελο της λίστας Λαγκάρντ που ήδη βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της Βουλής δια τα περαιτέρω, καταγράφεται με λεπτομέρεια η αλλοίωση που υπέστη η πρώτη λίστα με την αφαίρεση τριών και μόνον ονομάτων. Όπως επισημαίνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, η πρώτη λίστα περιελάμβανε 2059 ονόματα ενώ η νέα λίστα 2062.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα τρία ονόματα που έχουν αφαιρεθεί αφορούν μία εξαδέλφη του πρώην υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του συζύγου της και τους συζύγου της άλλης εξαδέλφης του υπουργού. Ένα τέταρτο όνομα, της δεύτερης εξαδέλφης, προκύπτει από διασταύρωση στοιχείων μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS. Το τέταρτο αυτό όνομα είναι της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου. Και οι δύο γυναίκες είναι θυγατέρες του αποβιώσαντος το 2000, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, θείου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, υπουργού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Δείτε το σχετικό έγγραφο που καταγράφει λεπτομερώς τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την αντιπαραβολή των δύο αρχείων:

                      

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Συγκεκριμένα στο διαβιβαστικό αναφέρονται τρία ονόματα:

Α) Ροσσόνης Ανδρέας
Β) Σικιαρίδης Συμεών
Γ) Σικιαρίδη Παπακωνσταντίνου Ελένη

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το πλήρες πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων για τη λίστα.

Αλλοίωσε και πλαστογράφησε τη λίστα

Είναι απολύτως σαφές πως ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος και παρέλαβε τη λίστα Λαγκάρντ και ποτέ δεν την πρωτοκόλλησε, αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του και δεν έδωσε καμία συνέχεια στην αξιοποίηση της λίστας.

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου «έδωσε» την παραποιημένη λίστα Λαγκάρντ προς δημοσίευση προκειμένου να προλάβει τις όποιες εξελίξεις. Ως γνωστόν, η λίστα αυτή δημοσιοποιήθηκε από συγκεκριμένο έντυπο και μάλιστα έτυχε και της θερμής στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ όταν υπήρξαν δικαστικές επιπτώσεις λόγω του δημοσιεύματος.

Από τις τελευταίες αυτές εξελίξεις προκύπτει πως η δημοσιευμένη λίστα Λαγκάρντ ήταν επιμελώς «στημένη» προκειμένου να αθωώνει τον κ. Παπακωνσταντίνου. Ήδη ο πρώην υπουργός οικονομικών διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ ενώ οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση μετά από μεταξύ τους συνεννόηση αποφάσισαν να εισηγηθούν την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στη Βουλή που θα διαχειριστεί την υπόθεση του πρώην υπουργού. Μένει να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα για την σύσταση της Επιτροπής αυτής.

Αλαζονεία ή απλώς… ανοησία

Σε ψυχαναλυτικό πλέον επίπεδο, ανάγεται η υπόθεση Παπακωνσταντίνου ο οποίος με την χαρακτηριστική άνεση την οποία προσδίδει η εξουσία, αποφάσισε να παραβιάσει τους κανόνες της Πολιτείας διασφαλίζοντας το απυρόβλητο στους συγγενείς του.

Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν πως ο πρώην υπουργός απλά διαχειρίστηκε την υπόθεση ως «Τσάρος» της Οικονομίας με απεριόριστες, όπως νόμιζε, δυνατότητες. Οι πιο ψύχραιμοι διερωτώνται για το εάν και κατά πόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου διέθετε την όποια συναίσθηση των πράξεων του, που αργά ή γρήγορα θα τον οδηγούσαν σε αδιέξοδο δεδομένης και της πολιτικής γραμμής που ακολουθούσε.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πρώην συνεργάτες του στο ΠΑΣΟΚ και σημερινοί πολέμιοι του, εξηγούν πως από τη στιγμή της πτώσης του στο κενό, ο πρώην υπουργός απώλεσε το μέτρο ιδιαίτερα μάλιστα, αν επιβεβαιωθεί ότι ήταν και ο αρχιτέκτονας της στημένης δημοσίευσης της ψευδούς Λίστας Λαγκάρντ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το βράδυ της Παρασκευής επιτίθεται κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου που τον διαδέχτηκε στο υπ. Οικονομικών, αλλά και κατά του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος με δική του ανακοίνωση «ένιψε τας χείρας του αφήνοντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να κολυμπήσει μόνος στα βαθειά», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά ηγετικά στελέχη στην Ιπποκράτους. Στην ανακοίνωση αυτή, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζει ως «χονδροκομμένη» την επιχείρηση αφαίρεσης ονομάτων συγγενών του από την λίστα. Δεν εξηγεί,ούτε την ύστατη ώρα ούτε γιατί δεν την πρωτοκόλλησε ούτε το γιατί δεν έδωσε εντολή για την αξιοποίηση της από τους φορολογικούς μηχανισμούς, προκειμένου να κερδίσει το κράτος κάποια σεβαστά ποσά, όπως έγινε στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία με τις αντίστοιχες λίστες Φαλτσιάνι.

Μένει να διαλευκανθεί πλέον και ο ρόλος του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου ο οποίος «κληρονόμησε» το ψηφιακό αρχείο από τον Γ.Παπακωνσταντίνου και τους υφισταμένους του, Καπελέρη και Διώτη, χωρίς ωστόσο να προβεί σε κάποια ενέργεια αξιολόγησης κι εκμετάλλευσής του. Ο κ. Βενιζέλος μπορεί την ώρα αυτή να αισθάνεται ότι επιτέλους αποκαλύφθηκε ο μεγάλος υπεύθυνος για το σκάνδαλο με τη λίστα Λαγκάρντ ωστόσο παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τη στάση του από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι είναι ο κ. Βενιζέλος ο οποίος διατηρούσε και αυτός στο συρτάρι του το περίφημο στικάκι με τη λίστα, το οποίο παρέδωσε στο Μαξίμου όταν κι εφόσον ήταν σαφές πως η υπόθεση προσλάμβανε ιδιαίτερες διαστάσεις. Η διαχείριση αυτής της υπόθεσης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κόστισε ως γνωστόν στο κόμμα του κι επέτεινε τη συρρίκνωση του.

Νέα δήλωση Παπακωνσταντίνου με βολές προς Βενιζέλο και Παπανδρέου

«Λυπάμαι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να αποδώσει ευθύνες για τυχόν αλλοίωση της “λίστας Λαγκάρντ” σε εμένα προσωπικά», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε νέα δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά και την ανακοίνωση της διαγραφής του από το ΠΑΣΟΚ.

«Αν η λίστα έχει πράγματι αλλοιωθεί, και πολύ περισσότερο με την αφαίρεση συγγενικών μου προσώπων, θα πρέπει η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα ποιος είχε το κίνητρο να κάνει μια τόσο χοντροκομμένη αλλοίωση με στόχο την ενοχοποίησή μου» προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Και επιτέλους, πρέπει να απαντηθεί το γιατί σταμάτησε η έρευνα που είχα ζητήσει για τα ονόματα στη “λίστα Λαγκάρντ” από τη στιγμή που έφυγα από το υπουργείο Οικονομικών» καταλήγει ο πρώην υπουργός.

Διαβάστε επίσης: Δήλωση Γ. Παπανδρέου για την εμπλοκή Παπακωνσταντίνου στη λίστα Λαγκάρντ

Σε προανακριτική επιτροπή οδεύει ο Γ. Παπακωσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

 Διαγραφή Παπακωνσταντίνου

Στη Βουλή η λίστα Λαγκάρντ

Για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ ελέγχεται ο Παπακωνσταντίνου

Δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ

Εμπλέκουν τον Γ. Παπακωνσταντίνου σε καταθέσεις στην HSBC

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης