Με 126 ψήφους ο Πάνος Σκουρλέτης εξελέγη νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης, από τα 144 μέλη της ΚΕ που ψήφισαν, ο Πάνος Σκουρλέτης έλαβε 126 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν 18 λευκά.

Ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν γνωστό στα δημοσιογραφικά και τα πολιτικά γραφεία πως ο Αλέξης Τσίπρας τα “βρήκε” με τον Πάνο Σκουρλέτη όσον αφορά στη μετακίνησή του στη θέση του γενικού γραμματέα του κόμματος. Είχαν προηγηθεί οι κινήσεις Νίκου Φίλη, Νίκου Βούτση, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των υπολοίπων της ομάδας των «53», που είχαν ξεκαθαρίσει ότι στηρίζουν την υποψηφιότητα του Πάνου Σκουρλέτη, αρκεί οι αλλαγές οι οποίες σχεδιάζονται για το κόμμα να στηριχθούν απόλυτα από τον πρόεδρο και πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έτσι ώστε να υλοποιηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπήρξαν όμως και πολλές αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα του Πάνου Σκουρλέτη στη βασική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι οι προεδρικοί, όμως τελικά ο Σκουρλέτης έλαβε την εμπιστοσύνη των περισσότερων μελών του κόμματος.

Πλέον ο ανασχηματισμός είναι θέμα χρόνου και αναμένεται μέχρι την Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομιλία Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

«Η πατρίδα μας έκανε το αποφασιστικό βήμα ώστε να πάρει ξανά τις τύχες της στα χέρια των ανθρώπων της», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μεγάλη ανατροπή και πολιτική αλλαγή που έγινε το 2015 δεν ήταν αυτονόητο ότι θα συνέβαινε», είπε ο Αλ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «ο ελληνικός λαός αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων, ήταν ένα συλλογικό «ως εδώ και μη παρέκει» του λαού μας που ξανακίνησε τον τροχό της ιστορίας».

Υπογράμμισε ότι «δεν ήταν άλμα στο κενό», αλλά δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα, όπως είπε:

Απόδοση διαχρονικών πολιτικών ευθυνών στους υπαίτιους της καταστροφής.

Εμπιστοσύνη στην μοναδική πολιτική δύναμη η οποία δεν δίστασε να μπει στη φωτιά της μάχης, από θέση ευθύνης.

«Γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, είχε ναρκοθετήσει μελετημένα κάθε μας βήμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για το 2015.

Σημείωσε ότι, όμως η Αριστερά σε αυτή τη χώρα, δεν έλειψε ποτέ στο κάλεσμα του λαού και τους μεγάλους αγώνες, δεν φυλαγόταν από την ιστορία, αλλά την έγραφε πάντα σε χρόνο ενεστώτα. «Γι΄ αυτό η Αριστερά ήταν, είναι και θα είναι μεγάλη υπόθεση γι΄ αυτό τον τόπο», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το 2015 ο λαός εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, του έδωσε την ευθύνη και την εντολή για μάχη, την οποία «δεν τη δώσαμε στο πλάι του λαού, αλλά με το λαό οργανικό κομμάτι αυτής».

«Η έξοδος από τα μνημόνια, είναι ένας κρίσιμος, ιστορικός, μεγάλος σταθμός, δεν είναι το τέλος, αλλά η αφετηρία μιας νέας εποχής για τη χώρα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Τόνισε ότι «το όραμα μας για την Ελλάδα, μετά και από την εμπειρία στη μεγάλη αυτή μάχη για την έξοδο από τα μνημόνια, είναι πλέον ακόμα πιο ισχυρό και συγκροτημένο».

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα γίνει μια σύγχρονη, προοδευτική, ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία πρωταγωνιστές είναι οι ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας, ο εργαζόμενος κόσμος, ο κόσμος του μόχθου, της επιστήμης, του πολιτισμού, οι νέες και οι νέοι.

«Δεν οραματιζόμαστε μια Ελλάδα στην οποία την ώρα που εκτοξεύονται τα επιχειρηματικά κέρδη, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με χαρτζιλίκια, θα είναι αδήλωτοι, ανασφάλιστοι και διαρκώς αναλώσιμοι», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια ανεργία που επί Σαμαρά είχε αγγίξει ακόμα και το 28% και σήμερα βρίσκεται στο 19,5%.

«Ενισχύθηκαν οι μορφές πλήρους απασχόλησης, έναντι της ελαστικής. Μένει βεβαίως πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να επικρατήσει συνολικά η πλήρης εργασία στο σύνολο των συμβάσεων», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «συνεχίζουμε, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους», «την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων», για να σχολιάσει: «Όλα αυτά δεν συνιστούν ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς, όπως μας κατηγορεί ο νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων κος Μητσοτάκης». Αντίθετα. Τόνισε ότι είναι στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον εργαζόμενο κόσμο.

«Πλέον έχοντας τη δημοσιονομική δυνατότητα, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε γενναίες παρεμβάσεις στον τομέα της φορολογίας προσώπων και επιχειρήσεων», προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι «έχει ήδη προχωρήσει η επεξεργασία για μια σειρά φοροελαφρύνσεων, τις οποίες θα είμαστε σε θέση σύντομα να ανακοινώσουμε». Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εργάζεται για να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οφειλών προς το δημόσιο, που αφορά χιλιάδες συμπολίτες μας.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια περιοχή στην οποία διαχρονικά, δε λείπουν οι εντάσεις και πως και σήμερα οι προκλήσεις είναι μεγάλες. «Για το λόγο αυτό, επενδύσαμε σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική», τόνισε.

Σχολίασε ότι «η γραμμή του εθνικισμού, της συνομωσιολογίας, της απομόνωσης, δεν είναι τίποτα άλλο από μια γραμμή εθνικής ήττας που μετατρέπει την Ελλάδα σε μια φοβική και ανυπόληπτη δύναμη». «Γνωρίζουμε», είπε, «ότι η στάση που έχουμε επιλέξει, έχει και πολιτικό κόστος. Φυσικά, πρόσκαιρο και θα φανεί», τονίζοντας ότι «εκ του αποτελέσματος, καταλήγει πάντα υπέρ των εθνικών συμφερόντων».

Έφερε ως παράδειγμα αυτό των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, για το οποίο κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ακούστηκε από σημαίνον στέλεχός της «η ντροπιαστική πρόταση περί ανταλλαγής» και ότι μετά από τις κινήσεις της κυβέρνησης που επέφερε την επιστροφή τους, οι «οπαδοί τον παζαριών έχασαν τη μιλιά τους».

Δριμεία κριτική στη ΝΔ άσκησε ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι «όντως, για τη ΝΔ το μνημόνιο ήταν τελικά ευλογία», καθώς «ήταν η καλύτερη αφορμή για να υλοποιήσουν κατά γράμμα την πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε στον τόπο εδώ και 40 χρόνια».

Είπε ότι και σήμερα «υπόσχονται ακόμα χειρότερα» και ότι «παράλληλα, δεν σταματούν να βρίζουν και να απειλούν, να μιλάνε για ελαττωματικές ιδέες, να προαναγγέλλουν θεσμικές παρεμβάσεις για να μη μπορεί ποτέ να κυβερνήσει η αριστερά». Απόψεις που, όπως σχολίασε, γυρνάνε στην μετεμφυλιακή Ελλάδα και που «δεν μπορούν να έχουν σχέση με ένα δημοκρατικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά αρμόζουν σε κάποιο περιθωριακό ακροδεξιό μόρφωμα».

«Παρακολουθούμε εδώ και δύο χρόνια, το παραλήρημα μιας ακροδεξιάς, κυνικής και αδίστακτης αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τη ότι «με μοναδικό όπλο το μηχανισμό του ψέματος, της λάσπης και της προπαγάνδας προσπαθεί με κάθε τρόπο να επανέλθει στην εξουσία, για να ξηλώσει τελικά κάθε προοπτική αυτής της χώρας να ορθοποδήσει, για να συνεχίσει τη νεοφιλελεύθερη καταιγίδα που σταμάτησε το 2015».

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε ο Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας την ότι δεν δίστασε να αποπειραθεί να εκμεταλλευτεί την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

«Το κόμμα των αυθαιρέτων, των μπαζωμένων ρεμάτων, των κομματαρχών που μετέτρεψαν περιοχές της Αττικής σε μνημεία άναρχης δόμησης με διαρκή κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών, εμφανίστηκε να κουνάει το δάχτυλο και να επιζητά πολιτικά οφέλη από μια τραγωδία», είπε. Επισήμανε ότι γι’ αυτήν «όχι μόνο αναλάβαμε, όπως οφείλαμε, την πολιτική ευθύνη, αλλά σπεύσαμε άμεσα να ανακοινώσουμε μια ευρεία δέσμη μέτρων για τους πληγέντες. Αλλά και για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης δόμησης όσο και για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας».

«Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω στα χέρια αυτών που τη γονάτισαν», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «με πρωταγωνιστή το κόμμα μας, τον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε το ρεύμα της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που διαμορφώθηκε τρία χρόνια πριν, για μια νέα νίκη του λαού μας».

«Για να σταθεροποιήσουμε την μεγάλη πολιτική αλλαγή και να αφήσουμε μια για πάντα στο παρελθόν τις πολιτικές δυνάμεις και το πολιτικό προσωπικό της χρεοκοπίας, τις πολιτικές δυνάμεις και το πολιτικό προσωπικό της διαφθοράς, και του ηθικού εκφυλισμού», τόνισε.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι το 2019 δεν θα είναι μόνο η χρονιά της μεγάλης κοινωνικής μάχης για την στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων, του κοινωνικού κράτους, αλλά και η χρονιά μεγάλων πολιτικών μαχών: «Των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Και τη μάχη αυτή θα τη δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με ανοιχτά, λαϊκά ψηφοδέλτια. Με το κόμμα σε διάταξη αγώνα».

Στόχος, «να αναδείξουμε προσωπικότητες και συλλογικότητες που θα μοιράζονται την αγωνία μας για τη συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για να εμπεδωθούν οι μεγάλες αλλαγές».

Επίσης, είπε, θα είναι η χρονιά των Ευρωεκλογών, «που θα την δώσουμε μαζί με τις δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αλλά και μαζί με τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν αποδέχονται το μονόδρομο της λιτότητας, του ρατσισμού και του δημοκρατικού ελλείμματος».

«Στο τέλος της τετραετίας, το ερχόμενο φθινόπωρο, έχουμε να δώσουμε τη μητέρα των μαχών, τις εθνικές εκλογές», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι στο δρόμο προς αυτές «θα βρούμε μπροστά μας όλες τις γερασμένες δυνάμεις της παλιάς Ελλάδας. Αδίστακτες και διψασμένες για την παλινόρθωση». Τόνισε ότι «εκεί το κόμμα μας και ο λαός πρέπει αποφασισμένος και αισιόδοξος να ξαναδώσει μήνυμα ελπίδας», μήνυμα νίκης.

«Για να δώσουμε όλες αυτές τις μάχες νικηφόρα χρειαζόμαστε συστράτευση, ενότητα αλλά και ανανέωση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η χώρα μας, η κυβέρνηση και το κόμμα χρειάζονται νέο αίμα και όρεξη για δουλειά» και «να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μεγάλες αλλαγές πρώτοι εμείς οι ίδιοι».

Είπε πως «το τέλος του Μνημονίου σηματοδοτεί και το κλείσιμο ενός πολιτικού κύκλου για το κόμμα μας, τώρα που η χώρα περνάει σε μια νέα εποχή, το κόμμα μας πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες ανάγκες».

«Χρειαζόμαστε κόμμα δυνατό, ενωμένο, ανοιχτό στην κοινωνία, με εσωτερική δημοκρατία αλλά και πειθαρχία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «αυτό είναι το δημοκρατικό μας εργαλείο, το δημοκρατικό μας όπλο, το μεγάλο μας πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους μας, που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού:

Αποτρέποντας με όλη την δημοκρατική αυστηρότητα αν χρειαστεί είτε προσωπικές στρατηγικές, είτε συσπειρώσεις χωρίς αρχές, και εκφάνσεις ατομικής ιδιοποίηση της συλλογικής κομματικής δουλειάς.

Αποκρούοντας τον κυβερνητισμό, και την εμπλοκή του κόμματος, ή οργανώσεών του, σε παιχνίδια που δεν έχουν σχέση ούτε με τις αρχές, ούτε με τις ιδέες μας».

«Σε αυτή τη διαδρομή η συμβολή του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Πάνου Ρήγα ήταν αναντικατάστατη», είπε ο Αλ. Τσίπρας, ευχαριστώντας τον «γιατί αυτά τα τρία χρόνια που βρίσκεται στη θέση του Γραμματέα επέδειξε ήθος, ανιδιοτέλεια και ουσιαστική συνεισφορά στο κοινό μας σχέδιο». Εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι θα είναι το ίδιο παραγωγικός και από το νέο, μετερίζι της μάχης».

Τόνισε πως «τώρα στην αυγή της νέας εποχής, πιστεύω ότι το κόμμα μας χρειάζεται μια ακόμη ώθηση, ένα ακόμη παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αφοσίωσης» και πως τα μέλη χρειάζονται ένα ισχυρό μήνυμα, «ότι το κόμμα για μας είναι προτεραιότητα. Ότι το κόμμα για μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην προσπάθεια για την ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Και ότι κανένα αξίωμα κυβερνητικό ή όποιο άλλο δεν έχει για μας μεγαλύτερη αξία από αυτά τα αξιώματα που προσδιορίζονται από τη συλλογική μας βούληση και τη συλλογική κομματική μας λειτουργία».

Γι’ αυτούς τους λόγους, ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας, αποφάσισε να προτείνει στην ΚΕ να εκλέξει ως επόμενο Γραμματέα «τον σύντροφο τον Πάνο, τον Σκουρλέτη».

Π. Σκουρλέτης στην ΚΕ : Θέλουμε να εκφράσουμε τους πολλούς, εμείς μιλάμε για τις ανάγκες των πολλών

Παίρνοντας το λόγο ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, τη μεταβατική περίοδο, που σηματοδοτείται από την ολοκλήρωση του μέχρι τώρα σκληρού προγράμματος λιτότητας, δημιουργούνται νέες δυνατότητες. Ίσως δεν θα υπήρχε καλύτερη συγκυρία για να δούμε στο κόμμα μας, για μια αναγκαία αναδιάταξη δυνάμεων, μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των μέσων του έμψυχου υλικού που διαθέτουμε. ‘Αλλωστε από εδώ και πέρα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες, δεν θα έχουμε το άλλοθι ότι εφαρμόζουμε ένα μη δικό μας πρόγραμμα», σημείωσε στην αρχή της τοποθέτησής του ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Σήμερα», συνέχισε, «ο πήχης είναι πολύ υψηλά, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία έχουν απαιτήσεις. Απέναντι σε αυτές τις ανάγκες, πρέπει να ενισχύσουμε τις δικές μας δυνάμεις και να κάνουμε τις προγραμματικές εμβαθύνσεις. Το οφείλουμε όταν, μετά τον επώδυνο συμβιβασμό του 2015, πηγαίναμε για τις εκλογές είχαμε μιλήσει για την όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη εφαρμογή ενός μνημονιακού, κατά τα άλλα, προγράμματος που δεν ενστερνιστήκαμε ποτέ, αλλά είχαμε δώσει την υπόσχεση ότι τελειώνοντας αυτήν την περίοδο θα ξαναπιάσουμε το νήμα των δικών μας αναφορών και προταγμάτων».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι «είναι οι νέες δυνατότητές μας που αναφέρθηκαν και από τον πρόεδρο και από τον Π. Ρήγα. Είναι η επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης, είναι η στερέωση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους που μέσα από αντίξοες συνθήκες κρατήσαμε στα πόδια του. Είναι αυτές οι επισημάνσεις, οι απόψεις, οι ιδέες που θα παρουσιάσουμε με πιο εμπεριστατωμένο τρόπο το επόμενο διάστημα και το ξεκίνημα θα σηματοδοτηθεί και με όσο θα πει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ».

«Υπάρχει ανάγκη στη νέα περίοδο να ξαναθυμηθούμε αυτά όλα που έχουμε πει για το διακριτό ρόλο του κόμματος, την αναγκαία συμβολή του στη διαμόρφωση των βασικών κυβερνητικών κατευθύνσεων, να είναι το ‘όχημα’ της κοινωνικής γείωσης που έχει ανάγκη μια κυβέρνηση της Αριστεράς για να επικοινωνεί με τις δυνάμεις που θέλει να εκφράζει», ήταν μια άλλη, καίρια διαπίστωση του ως τώρα πρώτου τη τάξει υπουργού.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε, «εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, οι κοινωνικές μας αναφορές, ο κόσμος που κατά προτεραιότητα θέλουμε να εκφράσουμε είναι οι πολλοί, εμείς μιλάμε για τις ανάγκες των πολλών, εκείνοι είναι που θα μας καταστήσουν ένα νέο πλειοψηφικό ρεύμα».

Ταυτοχρόνως, ο μέχρι σήμερα αρμόδιος υπουργός για την Αυτοδιοίκηση, παρατήρησε πως στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, «ανοίγει νέος κύκλος συμμετοχής του κόσμου με την απλή αναλογική, να πιάσουμε το νήμα για ισχυρά αυτοδιοικητικά σχήματα».

Προτεραιότητα, συνεπώς, είναι «να οργανώσουμε αυτή τη δουλειά και παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο να μιλήσουμε για την Ευρώπη στις νέες συνθήκες, που είναι αντιμέτωπη με μεταβατικές καταστάσεις, για την οποία εμείς πρώτοι μπορέσαμε και κάναμε τις αναγκαίες επισημάνσεις. Να αρθρώσουμε λόγο κρουστικό, σύγχρονο, αριστερό, για το μέλλον της Ευρώπης».

Όλο το προηγούμενο διάστημα, έκλεισε την ομιλία του ο Π. Σκουρλέτης, «ο καθένας προσπάθησε από εκεί που η συλλογική συνεννόηση τον έταξε, να συμβάλλει σε αυτή την κοινή προσπάθεια και θεωρώ ότι πρώτα από όλα πέρα από τα στελέχη της Κ.Ε., αυτό που έχουμε ανάγκη είναι να αναγνωρίσουμε την τιτάνια προσπάθεια που έκαναν τα μέλη μας όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια.

Σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, εμάς εδώ δεν μας ενώνει κανενός είδους γάμος συμφέροντος, εμάς μας εμπνέουν οι παραδόσεις της Αριστεράς, οι μεγάλες αξίες της Αριστεράς, της αλληλεγγύης, όλα αυτά μπορούμε να τα κάνουμε καθημερινή προσπάθεια για μικρές και μεγάλες νίκες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης