Συνέντευξη στο γερμανικό δίκτυο, με αφορμή τον «λευκό καπνό» στο Eurogroup της Παρασκευής, παραχώρησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέσω της οποίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ικανοποιημένος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από… την προσχώρηση του Αλέξη Τσίπρα στις θέσεις τουΠαράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διαπίστωσε ότι η Αθήνα ακολουθεί πλέον διαφορετική πορεία, ενώ επιχείρησε να βάλει τέλος σε κάθε συζήτηση για κούρεμα του χρέους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω «ελαφρύνσεων».

«Είμαι ευχαριστημένος. Κάναμε σήμερα ένα σημαντικό βήμα. Μέχρι την Τετάρτη θα πρέπει η συμφωνία να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε και αυτό το στόχο. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος. Στις σκληρές συζητήσεις τον Ιούλιο, η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι όπως τους τελευταίους μήνες. Η χώρα πρέπει να καταβάλει τη δική της προσπάθεια για να μπει σε κανονική τροχιά. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν έλειψε, αυτό που έλειπε ήταν η βούληση από ελληνικής πλευράς», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σθεναρή αντίθεση σε ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους

Για μια ακόμα φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφήνοντας, ωστόσο, περιθώρια για περαιτέρω «ελαφρύνσεις»:

«Η βιωσιμότητα του χρέους είναι καθοριστική. Δεν μπορείς να δίνεις συνεχώς χρήματα σε έναν οφειλέτη που δεν είναι φερέγγυος. Αυτό που κάνουμε λοιπόν είναι η λήψη μέτρων για περισσότερη ανάπτυξη. Και τον Οκτώβριο θα δούμε, αν απαιτούνται και άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά το κούρεμα οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν επιτρέπουν μια αναδιάρθρωση χρέους. Υπάρχουν ωστόσο περιθώρια, αν και όχι τόσο μεγάλα, για μια επιμήκυνση ή παρόμοια μέτρα. Προτεραιότητα έχει τώρα η άμεση εφαρμογή των μέτρων με στόχο την ανάπτυξη. Αυτό είναι που θα βοηθήσει την χώρα και τον πληθυσμό».

«Στηρίζουμε τον Τσίπρα»

Επιπλέον, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη στροφή 180 μοιρών που πραγματοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες, χαιρετίζοντας την υιοθέτηση των θέσεών του από την πλευρά του Μαξίμου. Ωστόσο δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές, σχετικά με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Προφανώς ο κ. Τσίπρας συνειδητοποίησε ότι αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει ακριβώς αυτές τις προσπάθειες. Είναι αυτό που έλεγα όλα αυτά τα χρόνια. Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει ως μέλος της ευρωζώνης μόνο αν καταβάλλει πολλές προσπάθειες. Είχε υποσχεθεί το αντίθετο, τώρα όμως δεν μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Σημασία έχει πάντως ότι προτίθεται να καταβάλλει αυτές τις προσπάθειες και αυτό είναι σίγουρα θετικό. Ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα αποδώσουν και εμείς θέλουμε να τον στηρίξουμε».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης