Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το οριστικό όνομα της ΠΓΔΜ και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ταξιδεύει στις 22 Μαρτίου στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας για ακόμη έναν κρίσιμο, και ίσως καθοριστικό, γύρο διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, στο χαρτοφυλάκιο του ο Έλληνας ΥΠΕΞ έχει πάνω πάνω το όνομα «Gorna Macedonia», που φαίνεται να ικανοποιεί την ελληνική πλευρά. Η ονομασία αυτή περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό και γράφεται και προφέρεται στη σλαβική γλώσσα, στοιχείο που από την πρώτη στιγμή αποτελούσε αίτημα της Αθήνας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Gorna» στα σλαβικά σημαίνει «Άνω», ένας χωρικός προσδιορισμός που επίσης αποτελεί επιλογή για την ονοματοδοσία, με την Αθήνα να προτιμάει σαφώς τη σλαβική εκδοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως, δεν εξαλείφεται όμως ο όρος «Μακεδονία» από την ονομασία της γείτονος, που αποτελεί και το αίτημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και αιτία διοργάνωσης των μεγάλων συλλαλητηρίων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.


Σε περίπτωση συμφωνίας, η πρόταση θα πρέπει να περάσει το προσεχές διάστημα και από την ελληνική Βουλή. Ο στόχος είναι το θέμα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο

Ακόμα μια επιλογή που έχει ο Κοτζιάς στο χαρτοφυλάκιο του είναι και το Nova Macedonia, που έχει αναφερθεί πολλές φορές και παλαιότερα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ακόμα τρεις επιλογές. «Μάχη» στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να δοθεί και για το ζήτημα της αλλαγής του συντάγματος της ΠΓΔΜ και η σαφής άρνηση κάθε αλυτρωτικού χαρακτήρα που αυτό περιλαμβάνει, με τον πρωθυπουργό Ζάεφ όμως να έχει δηλώσει πρόσφατα ότι «δεν βλέπει λόγο αλλαγής του συντάγματος», επικαλούμενος μάλιστα την εκτίμηση ότι αυτό δεν θα πέρναγε από την σκοπιανή βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε περίπτωση συμφωνίας, η πρόταση θα πρέπει να περάσει το προσεχές διάστημα και από την ελληνική Βουλή. Ο στόχος είναι το θέμα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Πάντως, οι σκοπιανοί πιέζονται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, μετά και την αποδοχή της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης του κράτους τους, με τους αλβανόφωνους (περίπου το 25% του πληθυασμού) να εκφράζουν ότι δεν νιώθουν… «Μακεδόνες».

Φάκελος με σφαίρα και απειλητική επιστολή εστάλη στον Ν. Κοτζιά

Σε αυτό το κλίμα, άγνωστοι έστειλαν την Τρίτη 13 Μαρτίου στο Υπουργείο Εξωτερικών, με παραλήπτη τον ίδιο τον υπουργό Νίκο Κοτζιά μία σφαίρα τυλιγμένη σε μία επιστολή. Η επιστολή αναφερόταν στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του Μακεδονικού που έχει αναλάβει ο κος Κοτζιάς.

Η σφαίρα έχει ήδη σταλεί για έρευνα στις αστυνομικές υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα μικρό βλήμα αντιαεροπορικού πυροβόλου όπλου. Το σημείωμα έχει σταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας προκειμένου να εντοπιστεί ο αποστολέας και ο συντάκτης.

Τι γράφει η επιστολή: «Θα εξαφανίσουμε τις οικογένειές τους από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο»

«Όσοι από εσάς αισθάνονται Έλληνες αγωνισθείτε για τα ιδανικά μας, για την Ιστορία μας, για την ταυτότητά μας. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων κρύβει μεγάλες παγίδες. Για όλους τους άλλους, ειδικώς για αυτούς που θα βάλουν την υπογραφή τους στο ξεπούλημα της Μακεδονίας μας ισχύει ένα και μόνον: Θα εξαφανίσουμε τις οικογένειές τους από τον μικρότερο έως τον μεγαλύτερο», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή, απευθυνόμενη στους βουλευτές, ενώ καταλήγει με παράκληση στα Σώματα Ασφαλείας και το στράτευμα: «Μην υπακούτε στις εντολές τους, μπείτε στο Κοινοβούλιο και καθαρίστε τους όλους σταματώντας το ξεπούλημα στο ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τις απειλές που είχε δεχθεί αρχικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έκανε λόγο για συγκεκριμένα συστήματα που τον συκοφαντούν ώστε να τον στοχοποιήσουν, επισημαίνοντας οτι είναι οι ηθικοί αυτουργοί των απειλών για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης