Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολοταχώς για εκλογές πιθανόν στις 20 Σεπτεμβρίου οδεύει η χώρα μέσα σε κλίμα πόλωσης καθώς διαφαίνεται – όπως ήταν αναμενόμενο – ότι δεν θα τελεσφορήσουν οι διερευνητικές εντολές και να προκύψει κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευ. Μεϊμαράκης που έχει στα χέρια του την διερευνητική εντολή σκέπτεται να ζητήσει ραντεβού και με τον Αλέξη Τσίπρα ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για «δεύτερες σκέψεις» – δηλαδή να παραδώσει την εντολή – μετά και το ναυάγιο της συνάντησης με τον Σταύρο Θεοδωράκη από το Ποτάμι. Θα συναντήσει πάντως το Σάββατο στις 12:30 την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπως υποστηρίζουν από το Μαξίμου, οι εκλογές ακόμη και αν τραβήξουν μέχρι τέλους οι διερευνητικές, μπορούν να γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, ορίζοντας επιτροπές εκλογικού αγώνα και ανεβάζοντας τους τόνους στις μεταξύ τους αντιπαραθέσεις.

Κάθε κόμμα επικεντρώνεται σε εκείνον που θεωρεί πιο επικίνδυνο αντίπαλο και φοβάται ότι θα αντλήσει ψήφους από την ίδια δεξαμενή: Ο Αλέξης Τσίπρας κλιμακώνει την πολεμική κατά της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επιτίθεται κατά των ΑΝΕΛ και αφήνει ανοικτό να συνομιλήσει με την Χρυσή Αυγή, ενώ Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ μιλούν για εκλογές το ταχύτερο δυνατόν με στόχο προοπτική ευρείας κυβέρνησης μετεκλογικά.

Οι τόνοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – Αριστερής Πλατφόρμας ανέβηκαν επικίνδυνα με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον Π. Λαφαζάνη ότι κινείται σε μια εικονική πραγματικότητα. «Δεν είναι επαναστατικό να επιλέγεις την απόδραση από την πραγματικότητα ή τη δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας. Επαναστατικό είναι να ανοίγεις δρόμους, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν». Οπως είπε μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί πλέον να δημιουργήσει ένα «ευκρινές πολιτικό στίγμα, απαλλαγμένο από τα συντηρητικά κατάλοιπα και αυταπάτες».

Τα παραπάνω τα είπε σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου έδειξε εξ αρχής τις προθέσεις του: Βλέποντας στην Κουμουνδούρου τρία μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, είπε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η Πολιτική Γραμματεία με μέλη που είναι στην Αριστερή Πλατφόρμα, οι βουλευτές της οποίας ανεξαρτητοποιήθηκαν. Οι κ.κ. Λεουτσάκος, Νταβανέλλος και Παπαδόγιαννη αποχώρησαν και παραιτήθηκαν, αφούν διάβασαν μια σκληρή δήλωση με την οποία κατηγορούν τον κ. Τσίπρα για διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κατηγόρησαν τον Π. Λαφαζάνη και τους «οπαδούς της δραχμής» ότι αφού διέσπασαν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, έριξαν την κυβέρνηση, διασπούν και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνουν δε ότι ήταν μια απόφαση από καιρό ειλημμένη.

Απαντώντας η Λαϊκή Ενότητα τόνισε:

«Την ώρα που μένει ακόμα αναπάντητο γιατί η κυβέρνηση επέλεξε την πλήρη υποταγή της χώρας στους δανειστές, τη στιγμή που το τρίτο μνημόνιο με τις βάρβαρες πολιτικές του μνημονίου συνεχίζονται και θα ενταθούν ακόμη περισσότερο, τη στιγμή που όλες οι αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ καταπατήθηκαν βάναυσα και αγνοήθηκαν όλες οι προτάσεις που έθεταν επί τάπητος την μη υπογραφή νέου μνημονίου αλλά την διέξοδο στη βάση των αποφάσεων του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, κύκλοι του Μαξίμου διαρρέουν το “έγκλημα των διασπαστών – δραχμιστών” .

Δεν φτάνει που υλοποιούνται κατά γράμμα, με τις ευλογίες Μέρκελ – Σόιμπλε, οι πρόωρες εκλογές ώστε να τεθούν εκτός πολιτικής σκηνής οι συνεπείς αντιμνημονιακές δυνάμεις που εκφράζει η Λαϊκή Ενότητα. Αλλά δυστυχώς υιοθετούνται οι πιο σκληρές λογικές αντιπαράθεσης που ταιριάζουν στις κυβερνήσεις Σαμαρά-Βενιζέλου. Εμείς δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μια ατέρμονη ανταλλαγή δηλώσεων που μόνο χαρά φέρουν στους δανειστές και στη ντόπια ολιγαρχία. Συνιστούμε ψυχραιμία!».

Το μεσημέρι ο Π. Λαφαζάνης είχε σχηματίσει ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα αποτελούμενη από 25 βουλευτές – τρίτη δύναμη στην παρούσα Βουλή – και αποκάλυψε ότι το κόμμα του θα ονομάζεται Λαϊκό Μέτωπο. Επιτέθηκε σφόδρα κατά του Α. Τσίπρα για την παραίτηση της κυβέρνησή τους

Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης θα έχει συνάντηση με την Ζωή Κωνσταντοπούλου αύριο Σάββατο στις 10:30 το πρωί.

Την ίδια ώρα ναυαγούν οι διερευνητικές εντολές – όπως ήταν σαφές εξαρχής, δεδομένων των θέσεων των κομμάτων και των συσχετισμών.

«Είναι αδύνατη η κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασιών από αυτή τη Βουλή και τόνισε πως είναι υπέρ τις άμεσης διεξαγωγής εκλογών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης